atarionline.pl TwiSTEr - nowa dopałka do STe - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime20 Sep 2022 20:09 zmieniony

taka świeżynka od @tuxie z Atari-forum.com:

-CPU Replacement board for socketed 1040STE Version boards
      -68000@8/16Mhz - 68EC020@8/24Mhz
      -8MB Altram
      -32bit Flash Rom (32bit with 020CPU and 16bit with 000CPU) upto 4 Banks for 4 different TOS versions
      -USB Interface like Lightning
      -IDE Interface like Thunder or Lightning (Smart Swap and Falcon Compatible Mode)
      -Connector for DS3231 Clock Chip like on Storm ST
      -ATX Powerconnector to connect an Pico PSU (as replacement for the Original Atari PSU)

Wyniki testów

Frontbench
      68000er mit 8 MHz --> 904 Frames
      68000er mit 16 MHz --> 1456 Frames
      68020er mit 8 MHz --> 1156 Frames
      68020er mit 24 MHz --> 2040 Frames

Memspeed 68020er@24 MHz:
      ST-RAM Read/Write: 3,8 Mb/s
      Alternate-RAM Read/Write: 9,0 Mb/s

Więcej tutaj:
      ->link<- www.atari-forum.com/viewtopic.php?p=438151#p438151
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime17 Sep 2023 19:09

Prezentacja Thomasa w temacie karty:

• 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime17 Sep 2023 20:09

Ktoś zadał pytanie, czy karta ma wbudowany procek 68020 czy trzeba samemu kupić i lutować. Dla jasności: ma wbudowany, nic nie trzeba kupować osobno (zdjęcie od Thomasa), a więc cena karty 250 euro jest ostateczna, żeby ją posiadać:
      • 4:

CommentAuthorPeri Noid

Gdzie toto można kupić? Jestem w trakcie oglądania filmu więc jeśli w nim to jest to jeszcze nie dotarłem.
      • 5:

CommentAuthorKaz

Pod koniec filmu jest slajd z namiarami na twórców.
      • 6:

CommentAuthorsun
      • CommentTime18 Sep 2023 16:09

To ja pytałem czy jest tam CPU, czy trzeba sobie zorganizować.
      • 7:

CommentAuthorlaoo
      • CommentTime18 Sep 2023 19:09

A mnie ciekawi, czy jak się ustawi TwiSTera na 68000@8 MHz, to czy jest on 100% kompatybilny z oryginałem. Bo jeśli tak, to to jest niezła opcja.
      • 8:

CommentAuthorsun
      • CommentTime18 Sep 2023 19:09

Bo dochodzą usb, hdd itepe :) Szkoda, że w turbo nie działa Dread (jeszcze).
      • 9:

CommentAuthorgaltron
      • CommentTime19 Sep 2023 09:09

Teraz zabawię się w maruderów, którzy na mnie jadą z hejtem ;) To jest przerost formy nad treścią. Karta za miliony ( 250,- euro to ponad 1100,- zł ! ) Do czego to wykorzystacie ?! Do tej pory nie powstały programy i gry które to wykorzystają ! Po co HDD jak można mieć Ultrasatana lub nawet tańszą wersję satana ! Potrzebne dodatkowe zasilanie ! Takie coś było dobre przy Amigach gdzie non stop coś zmieniali, ale ST/STF/STFM/STE i inne tu prawie wszystko było kompatybilne do wersji wstecz, jedynie STE dostało stereo, blittera, możliwość łatwej wymiany RAM-u na 4 MB, a reszta bez zmian. ;) Lepiej by ktoś pomyślał o tanim rozwiązaniu POKEY-a do małego Atari ! ;)
      • 10:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime19 Sep 2023 10:09

laoo:

A mnie ciekawi, czy jak się ustawi TwiSTera na 68000@8 MHz, to czy jest on 100% kompatybilny z oryginałem. Bo jeśli tak, to to jest niezła opcja.

zadałem to pytanie na Atari-forum
      • 11:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime19 Sep 2023 11:09 zmieniony

@laoo: zapytałem Thomasa, który robił prezentację na SV2023SE:

cytat:

"Actually 95%. Full screen effects like photochrome or drone demo got some issues. They are checking it currently.
      • 12:

CommentAuthorlaoo
      • CommentTime19 Sep 2023 13:09

Dzięki! Czyli 95% z opcją na 100% jeżeli sprawdzają dlaczego nie działa.

@galtron też mam wątpliwości, bo nie jestem zwolennikiem kart turbo, które permanentnie zamieniają kompa w coś niekompatybilnego. Ale jeżeli jest to "wyłączalne" i jest widok na 300 sztuk, to dema zawsze mogą powstać.
      • 13:

CommentAuthorgaltron
      • CommentTime19 Sep 2023 16:09

@laoo też lubię różne nowości, ale akurat ten gadżet totalnie nie ma zastosowania. Może i bym poeksperymentował, ale nie za ponad 1100 zł. ;)
      • 14:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime19 Sep 2023 18:09

no ale przecie są jeszcze świry, które komponują na st albo składają coś na kalamusie, dla nich to może być przydatne, jeśli nie chce się im aranyma odpalać czy coś.
      • 15:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime19 Sep 2023 18:09

@pirx są jeszcze takie świry,
      dla nich są lepsze dodatki, np PiSTorm do ST - dopałka (grafika, procesor a zaraz też i lepszy dźwięk) oparta o Raspberry Pi oraz komp na FPGA - Vampire V4SA z EmuTOS albo MiNT
      • 16:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime19 Sep 2023 19:09 zmieniony

wygląda na to że tryb "68000@8 MHz" jest zgodny z ST: ->link<-

czietz:

This is because Frontbench runs in Alt-RAM, which is (marginally) faster than ST-RAM even in 8 MHz mode, because Alt-RAM is not shared with the Shifter.

Otherwise, the bus timing is the same as on a stock machine. This means that a demo running in ST-RAM (either by making sure that the prg header flags are set correctly or by running under TOS 1.06/1.62 which simply does not support Alt-RAM) is cycle accurate in the 68000/8 mode of the TwiSTEr.

Of course, this does not apply to the faster modes. So, if you intend to use the STE only as a demo machine, you might not get the most out of the TwiSTEr.