atarionline.pl Problem z uruchomieniem Robbo X - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthormoby3334
      • CommentTime7 Oct 2022 23:10

W bazie gier Kaz'a znalazłem plik Robbo X (v2,xl os 1.2].xex
      i potrafię go uruchomić. Znalazłem w internecie system OS-A-1.2 (https://atari.fox-1.nl/atari-400-800-xl-xe/400-800-xl-xe-tools/os-a-1-2/) i zrobiłem plik ATR z plikiem gry (w załączniku). Gra się ładuje ale nie startuje.
      Uprzejmie proszę o pomoc - info - jak odpalić ten plik.
      Z góry dziękuję
      • 2: CommentAuthormoby3334
      • CommentTime11 Oct 2022 00:10

Znalazłem sam rozwiązanie. Na pierwszym obrazku firmware, na drugim ekran startowy.
      • 3: CommentAuthormoby3334
      • CommentTime11 Oct 2022 00:10

Zrzut ekranu startowego gry.
      • 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime11 Oct 2022 07:10

Cześć Moby. Dzisiaj rzuciłem na to okiem. Moim zdaniem sprawa nie wymagała rozwiązania problemu uruchamiania, bo problemu tu raczej nie ma. Gra się normalnie odpala na różnych ROM-ach Atari (powyżej 400/800) i zapewne różnych, choć może nie wszystkich, DOS-ach. To jest przecież zwykła gra stworzona Robbo Konstruktorem.

W bazie gier Kaz'a znalazłem plik Robbo X (v2,xl os 1.2].xex

To jakiś błąd ponieważ ja w swojej konwencji nie stosuję nawiasów kwadratowych, a zapis jakiś specyficznych systemów zrobił bym nieco inaczej - w pliku tekstowym. Tylko, że ta gra takowego nie wymaga. Już poprawiłem w archiwum gier.

Poza tym - zapewne w tym błędnym opisie chodziło komuś o XL OS czyli system operacyjny komputerów XL, a nie o DOS pod nazwą OSS OS/A+ 1.2. Tak domniemywam.

Znalazłem w internecie system OS-A-1.2 (https://atari.fox-1.nl/atari-400-800-xl-xe/400-800-xl-xe-tools/os-a-1-2/) i zrobiłem plik ATR z plikiem gry (w załączniku). Gra się ładuje ale nie startuje.

Sprawdziłem plik na różnych ustawieniach Altirry i Atari800Win - u mnie działa poprawnie z tym DOS-em. Ładuje się, a potem startuje.