@jhusak czemu nie. poczyniłem już nawet jakieś swoje pierwsze próby na C+4. tyle że tam nie mam sprajtów i musiał bym robić softwarowe co oznacza nieco zejście z kolorami. Ale jak by co to jestem otwarty :) a kasą dzielimy się po połowie ;)
@Carrion zero/2 = akceptowalna kwota :D Zorro na Atari jest w trybie graficznym z double bufferingiem. To znaczy niestety, że do dyspozycji nie ma 5, a 4 kolory.
Ale to by było Zorro 1. Zwykła konwersja grafiki, poza tym:
"Z przyjemnością przekazujemy, że grupa Classic Game Shrine oficjalnie poinformowała o rozpoczęciu finałowych prac nad grą Zorro II. Gra będzie miała status freeware."
to było w 2017.
A to zero/2 - to oczywiście nawiązanie :P
A przy okazji. Puściłem właśnie mojemu 11-latkowi na YT filmik z Zorro na Atari. Mówi: fajna. Ja: To zobaczymy na C64. Puszczam - i mówię - taka sama. A Młody: Tylko muzyka gorsza :P
W tej grze co fakt to fakt.
Przyszło mi na myśl, że na C64 jest ten tryb, co na Atari można symulować fontami, czyli mapa pamięci typu idąc liniowo po pamięci ekranu wypełniamy kwadraciki wielkości 8 bajtów w pionie. Wówczas możemy dostać ten piąty kolor.
Również na Apple II ta gra wygląda identycznie, tylko oczywiście dźwięki jak ze Spektruma. Jednak mam wrażenie, że żołnierzy trudniej pokonać.
Z kolei wersja na Spektruma popitala ze 2 x szybciej.
A na Amstrada jest beznadziejna - niby grafika spoko, ale Zorro zapitala poziomo, ale w linii, nie podskakuje, za to odbija się aaaanneeeemiiicznie od trampolin i widać, że autor nie umiał w przyspieszenia. A muzyka nadaje sie tylko do wyciszenia. Na Atari brzmi to najlepiej.
A żeś na mnie nawrzeszczał. Aż się za to zabrałem, i nawet pokodziłem conieco. W sumie da się grać. Wygląda w 100% zgodnie z oryginałem BBC Micro, no, może czerwony wpada w brąz, a żółty w skwaśniałe mleko.
Powziąłem decyzję - skończe w formie identycznej z BBC Micro. Jedynie dodam na początek muzykę MIKERA i będzie to PIERWSZY i na razie JEDYNY RAZ, jak HUSAK udźwiękowił SWOJE dzieło NIE SWOJĄ muzyką.
A wszystko z lenistwa.
I bez szaleństw proszę - bo to będzie jak Zorro zrzynane z Apple II - identiko na C64, Atari i Apple II. IDENTIKO. Skromne, a złote...
Czyli konwersje z BBC Micro nie będą wymagać w Atari więcej Ramu ponad podstawowe 64kb? @jhusak a możesz prostymi słowami w miarę krótko opisać jak wygląda proces przenoszenia takiej gry?
@cyprian ja też raczej tylko próbę zrobiłem aby sprawdzić jak to by wyglądało i czy narzędzia których używam do zrobienia takiej grafiki na Atari by się nadały. Zrobienie Zorro na C+4 mi chodzi po głowie, a stąd była by już gotowa grafika dla Atari, ale tak jak Kuba mam mega dużo tematów na głowie. :)