atarionline.pl Fujinet 1.6 - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime23 Oct 2022 15:10

Jako że parę osób narzekało w innym wątku że nie ma FN "assembled in Poland" ;) pomyslałem że jednak znowu zrobię mała serię skoro ludzie chcą . Choć prawdę mówiąc nie mam serca do tego projektu...
      Anyway , W przyszłym tygodniu będą . Koszt, 300 PLN brutto plus 15 paczkomat. Obudowy, szare Xe albo kremowe XL. Czas oczekiwania , około 15 dni roboczych od opłaconego zamówienia. Ktoś chętny ?
      • 2:

CommentAuthorzbylu
      • CommentTime23 Oct 2022 16:10

Czy jest jakaś istotna różnica między wersją 1.0 a 1.6?
      • 3: CommentAuthorDope
      • CommentTime23 Oct 2022 20:10

Biorę w ciemno!
      • 4:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime23 Oct 2022 21:10

co do różnic to podstawowa - ponoc lepsze dzialanie z innymi urzadzeniami. tez chlopaki przeprojektowali gniazdo sio i kabelki nie wypadaja (przynajmniej z tych amierykanskich). mam oba, w sumie nie widze różnicy, ale nie mam za duzo urzadzen do podlaczania.
      • 5: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime24 Oct 2022 17:10

Wystawiłem, przy zamówieniu dajcie mi znać w uwagach do zamówienia czy buda szara XE czy kremowa XL .
      ->link<-
      • 6: CommentAuthorDope
      • CommentTime25 Oct 2022 19:10

Zapomniałem napisać jaki chcę kolor, więc, żeby nie utrudniać, to jaki wyślesz taki będzie.
      • 7: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime26 Oct 2022 15:10

Płytki dotarły . CZęści ,częściowo też ;) Reszta leci Fedexem ze Stanów . Tak czy inaczej, powinienem sie wyrobić w deklarowanym czasie.
      • 8: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime31 Oct 2022 14:10

Hey, też kupiłem. Naprawdę będę czekał 32 dni czy to allegro same z siebie dodalo ?
    1.  
      "Choć prawdę mówiąc nie mam serca do tego projektu... " - Co według Ciebie poszło nie tak z projektem FujiNet ? Pozdrawiam
      • 10: CommentAuthorZuluGula
      • CommentTime31 Oct 2022 18:10

Z samym Fujinet chyba nic, pamietam ze Zaxon narzekał ze elementy sa za małe do lutowania w amatorskich warunkach.
      • 11: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime31 Oct 2022 19:10 zmieniony

@Druzil28 , ja mam tak ustawiona wysyłkę bo nie mam się zamiaru kopać z Allegro, ich normami, statystykami, ponagleniami itp .

Zresztą to co ci obłąkańcy podają a co jest to są dwa inne światy.

Generalnie , działa to tak że: robię i wysyłam w przeciągu 21 dni roboczych. Czasami w ten sam dzień, czasami za tydzień czy dwa...

Twoje to to zamówione dzisiaj i wysyłka kurierem ? Tu, paradoksalnie bywa dłużej bo tak to jutro by wyszło paczkomatem a tak to musze zamówić podjazd kuriera, odbierze najwcześniej w środę ,(jak dojedzie bo z tym też różnie bywa ostatnio ) więc pewnie w czwartek - piątek będziesz miał.

@Igor Sebastian, Nic. Po prostu jest upierdliwy w ręcznym montażu ;) I dosyć czasochłonny w składaniu . Samo drukowanie budy, gniazda i wtyku to ponad 5 godzin sztuka.

Tak dla porównania, rezystor 0402 używane w Fujinet i zwykły rezystor ... A jak sie dobija , jak ja , już do 50-tki to taka mikroskopijna "kasza" zaczyna sprawiać pewne problemy w montażu ;)
      • 12: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime1 Nov 2022 11:11

Dzięki za info, dla mnie super że to robisz, te dwa dni nie robią problemu :)
      • 13: CommentAuthorZuluGula
      • CommentTime4 Nov 2022 22:11

Amerykański producent FujiNet zamyka sklep, wiec moze w najblizszym czasie wzrośnie popyt na wyroby Zaxona.
      • 14: CommentAuthorDope
      • CommentTime5 Nov 2022 07:11

Zanabyłem i dostałem już Fujinet zaxona. Co prawda dopiero uczę się go obsługiwać ale z jakości wykonania jestem jak najbardziej zadowolony. :)
      • 15: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime9 Nov 2022 18:11

ZuluGula tak jak pisałem, nie mam jakoś serca do tego. Robię bo ludzie prosili . Tak czy inaczej, 10 płytek mi jeszcze zostało więc kolejne FN leżą na Alle.
      • 16:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime9 Nov 2022 21:11

@zaxon - ja już przebiłem 50tkę i nie narzekam :) Płytkę można przerobić na 0603 tam jest mnóstwo miejsca.
      • 17: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime10 Nov 2022 17:11

Panowie pomocy, mam urządzenie od zaxona kupione z tej ostatniej parti. Dopiero teraz znalazłem trochę czasu aby się nim pobawić i mam problem w wczytywaniem programów z tych zdefiniowanych serwerów. Na ile zdążyłem sprawdzić to 3/4 się nie ładuje, najczęściej słyszę ze zaczyna ładować, po czym ustają piski i komputer się wiesza, albo przechodzi do self-testu.
      Nie mam żadnej instrukcji do niego i może cos źle robię? Z boku jest jakiś switch którego nie ruszałem i gniazdo usb, może powinien podpiąć zasilanie do niego czy jak ?
      Atari ma 1mb pamięci i kilka romow wybieranych resetem.
      • 18:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime10 Nov 2022 17:11 zmieniony

Wszystko robisz dobrze. Ten typ niestety tak ma, że transmituje dane po UDP i jak pakiet zgubi to taki efekt. Ustaw dobrze anteny, komputer i będzie lepiej, ale nie idealnie.

Mnie też to wkurza i to główny powód, dlaczego nie uważam tego urządzenia (na razie) za zaje@#$te, a tylko za użyteczne przy developerce, a i to często wkurza, bo te błędy idą falami - raz jest dobrze, a nagle się psuje i nie idzie nic wczytać, wówczas pomaga przestawienie kompa albo coś.

Albo nie pomaga i przechodzę na kartę i SIO2SD.
      • 19: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime10 Nov 2022 18:11 zmieniony

Ale programy sie nie wczytuja nawet jak ustawie wifi z telefonu i mam max zasieg. Jesli to tak ma dzialac to jest kompletnie bezuzyteczne przynajmniej dla mnie bo mam czytnik sd juz wbudowany wiec dodatkowy mi tak srednio potrzebny -(

EDIT
      Hmm znalazlem jakis inne servery tftp i z nich narazie wszystko sie laduje. Wiec to moze nie tylko kwestia mojego polaczenia ale tez i samego źródła...
      • 20: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime10 Nov 2022 18:11

A czy da sie nagrac jakis z tych plikow bezposrednio na dyskietke z poziomu fujineta?
      • 21:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime10 Nov 2022 20:11 zmieniony

tak, jest kilka tutoriali po anielsku na judupie: ->link<-
      • 22: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime10 Nov 2022 21:11

Qrde zaczyna mi sie podobac, szkoda tylko ze jak wchodze na jakies "nasze" chaty to niekogo nie ma, ludzie sie mijaja.
      Jest jakies miejsce gdzie moge dostac sie z fujineta ktore tętni życiem ?
      • 23:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime10 Nov 2022 21:11

mało nas i w różnych strefach czasowych, więc szału nie będzie...
      • 24: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime10 Nov 2022 22:11

A jak zmusic aby dzialal rownoczesnie ca-2001 i fujinet? W necie koles ustawia sobie na fujinecie drive 3 jako dyskietke z dosem, d1 to jego floppy a d2 to jego sio2sd po czym restartuje fn i czeka az przkreci sie kilka razy boot error i w koncu staruje z fn. U mnie booterror kreci sie w nieskonczonosc z ca-2001 i nie odpala sie fn.
      Zreszta sam fn nie potrafi mi sie bootnac z niczego co nie jest w d1. Qrde nie ma zadnego mauala do tego.
      • 25:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime10 Nov 2022 23:11

bez przesady, coś tam jest: ->link<-

Też ->link<-

Co do zmiany urządzenia to nie pomogę, mam tylko FN podłączonego...
      • 26: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime11 Nov 2022 15:11 zmieniony

Poradziłem sobie, przezworkowalem ca2001 aby był d2 a jako d1 był obraz z fn. I tak działa jedno i drugie w tym samym momencie.
      Generalnie super zabawka mimo swoich małych wad których trzeba być po prostu świadomym. Fajnie ze mozna kopiowac obrazy z servera bezpośrednio na sd

Szukam jakiegos szybkiego serverka gdzie regularnie wrzucana jest demoscena i ulozona per year. Bo teraz korzystam z jakiegos w stanach i strasznie wolno sie sciagaja. Znacie jakies? Te standardowe z listy nie maja aktualizowanych