Hejka. Pewnie znacie grę HEARTLIGHT. Otóż od kilku dni bawię się układaniem nowych plansz. Do 16 plansz wszystko działało bez zarzutu. Kiedy jednak stworzyłem 17-stą planszę, gra przestała się uruchamiać (czołówka nie jest wyświetlana, tylko czarny ekran). Czy ktoś z Was miał podobny problem i ewentualnie czy można go jakoś rozwiązać (poza zakupem dodatkowej pamięci)? Grę uruchomiłem na fizycznej maszynce ATARI 65 XE za pomocą SIO2SD. Wgrałem wpierw DOS-a, a następnie TURBO BASIC-a 2.0, skąd uruchomiłem plik gry (rozszerzenie BAS). Wynik działania komendy ?FRE(0) to 19745, więc teoretycznie powinno wszystko działać. Znacie jakieś rozwiązania tego typu problemu?
Wow daj znac jak masz jakies fajne levele i chcialbys sie podzielic. Kiedys przenioslem te gre na konsole Atari 7800 Moze najwyzszy czas podmienic grafike na 25 kolorowa i dokonczyc :)
Hej @Eagle, plik z moją wersją gierki jest załączony. Część leveli jest autorska, część wzięta z oryginalnej wersji, ale przerobiona, część przepisana ze Screwlight-a (podobnej gierki). Taki miszung. Gierka działa do 16 leveli, powyżej 16 leveli pojawia się tylko czarny ekran. Gierka jest zapisana na dyskietce Cheese.atr. Wgrasz sobie DOS-a, potem plik Cheese.atr, a w niej znajdziesz plik HT.BAS. Mam nadzieję, że do czegoś dojdziesz.
PS. Fajna wersja na emulatorze, z tego co widzę plansze są wzięte z oryginalnego Heartligta :)
@Kaz, część komnat jest autorska, część jest przepisana z gry SCREWLIGHT, a część jest przerobiona z oryginału, także taki miszung. Jeśli problem zostanie rozwiązany, to do tej wersji dodam kolejne komnaty :)
Dzięki @Eagle. Sorki, że nie wrzuciłem pliku BAS - SIO2SD mam od niecałego tygodnia, dopiero się uczę jego obsługi. Dzięki, że wrzuciłeś plik z tym rozszerzeniem.
@Tygrys1982 W programie nie ma zadnych przeciwskazan zeby bylo wiecej leveli. Cos jest nie tak w czesci basica (z basica znam tylko print i goto :) ) Wrzucilem Twoje levele do XEX Przy okazji zmotywowalem sie zeby podkolorowac wersje dla A7800, zostalo jeszcze tylko ogarniecie animacji i dzwieku. Jakbys nie mial nic przeciwko to doloze levele do koncowej wersji.
Poprawcie tego xexa bo się wiesza na stereło. Pisałem o tym :) Było to pisane jak nie było stereło. Takoż samo się wiesza screwlight. W reedycjach gazet z Retronics ja to poprawiałem.