atarionline.pl Altirra - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime2 Jan 2026 17:42

Działa odpalane przez Bottles pod Linuxem.
      • 2:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime2 Jan 2026 19:25

PC+Windows to już sam w sobie konfiguracja retro. Jakby było pod Linuxem to i na rPI i na macu i w zasadzie na czymś zupełnie lekkim atari by emulowało. A tak trzeba do roweru dospawać dźwig, żeby to uciągnąć.
      Dobrze, że jest wersja ARMowa to i w wirtualizacji całkiem dobrze idzie.
      • 3:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime2 Jan 2026 20:28

@ilmenit, to prowizorka.
      • 4: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime3 Jan 2026 20:26

Podobnie jak emulowanie Atari na PC ;)
      • 5:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime4 Jan 2026 02:48

@gienekp jedziesz na armie, ja też, tylko jebuntu na nvidia spark. co masz na myszly mówiąc wirtualyzacja - jakiś qemu z całą windą czy coś mniejszego?
      • 6:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime4 Jan 2026 09:40

MacOS (Tahoe 25.2) i jako wirtualizacja UTM a w nim maszynka z "Windows 11 pro ARM".
      No i w tym Altirra też w wersji ARM.

Taki wirtualny windows ARM działa całkiem dobrze (dużo lepiej niż w emulacji x86). Nowe programy raczej już mają kompilacje ARM więc jest OK.

A stare w x86 nie potrzebują aż takiej mocy i o dziwo np. stary AutoCAD 2002 działa :)
      Wygląda to dość zabawnie na macu ale jest i śmiga. Dla x86 windows robi jakieś triki i co może przerzuca na ARMa (czyli dll-ki api gui itp) a resztę emuluje.

Mi windows bardziej potrzebny jest do retro, jakieś stare kompilatory dla GALów, czy inne toolsy dla retro kompów. To było kiedyś robione w zasadzie wszystko pod XPka (chyba jedyny najsensowniejszy system microsoftu).

Dlatego też przekornie napisałem, że PC+windows to też już retro :)
      • 7:

CommentAuthorduncan
      • CommentTime4 Jan 2026 11:23

Jest już dostępna testowa wersja Altirra x86 i x64 4.50 test 1 1/01/2026