Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Kaz:
Sprzetowe duszki sa te same. Jest to przyklad technologii, ktora zmienily komputery domowe. W 1978 roku jej nie bylo, w 1982 roku byla. Jest skok technologiczny czy nie? W 1978 roku nie bylo w komputerach specjalizowanych ukladow dzwiekowych, w 1982 roku byly (POKEY to nie jest specjalizowany uklad dzwiekowy, to jego drugoplanowa rola). Jest skok technologiczny czy nie? W 1978 roku procesor 6502 i pamiec RAM 64KB byly tak drogie, ze myslano o ich stosowaniu w komputerach polprofesjonalnych i profesjonalnych, w 1982 roku mozna je bylo planowac do komputerow domowych, bo profesjonalne komputery byly planowane z procesorami 16-bitowymi. Jest skok w technologii czy nie?Kaz:
Dlatego uwazam, ze skok technologiczny byl. Przypominam, ze w roku 1982 roku, gdy Tramiel wymyslal C64 Jay Miner mial juz w glowie i pewnie na papierze wstepny projekt Amigi. Tak wiec - zmiana technologii byla bez dwoch zdan.Kaz:
Obrazac ludzi jest latwo, jednak nie zgadzam sie z tym. W starych czasach ludzie kupowali komputery tak samo jak obecnie: niektorym to obojetne jaki, niektorzy sie kieruja reklamami, niektorzy parametrami, niektorzy zupelnie subiektywnymi czynnikami. Dzisiaj tez ocenia sie karty grafiki, dzwiekowe, wydajnosc komputera, ceny, serwis, dostepnosc, marke, rozpowszechnieniu oprogramowania na dany system operacyjny, etc.Kaz:
A mnie sie zdaje, ze to wlasnie wspolczesna polityczna poprawnosc - "ze wszystko i wszyscy sa fajni". Byc moze Tobie wszystko jedno (nie wiem, ale tak zrozumialem), ale nie kazdemu. Nie mam zadnego sentymentu np. do Amstrada i jakos nie uwazam go za tak samo fajny komputer jak Atari. Z kolei nie mam tez sentymentu do BBC Micro, ale przypadl mi do gustu. Jest odpowiednio dziwny :)Kaz:
Zawezasz pojecie "technologia" tylko do technologii wytwarzania ukladow. Mozna i tak, ale tego nie zastrzegles, a ja od samego poczatku uzywam slowa "technologia" w normalnym znaczeniu, ktore jest znacznie szersze niz tylko sposob produkcji ukladow. Siegamy po encyklopedie (Wiki oczywiscie najblizej):bitwa terminologiczna na Wiki:
Technology is the usage and knowledge of tools, techniques, and crafts, or is systems or methods of organization, or is a material product (such as clothing) of these things. The word technology comes from the Greek technología (τεχνολογία) — téchnē (τέχνη), 'craft' and -logía (-λογία), the study of something, or the branch of knowledge of a discipline.[1] The term can either be applied generally or to specific areas: examples include "construction technology", "medical technology", or "state-of-the-art technology".Kaz:
Porownywac mozna wszystko, bo zawsze sie czlowiek czegos nauczy o podobienstwach albo roznicach. No wiec pytanie do Ciebie: jakie jest Twoje zdanie w kwestii SID-POKEY?Kaz:
Oczywiscie, ale rozwojowi softu i hardweru sprzyja wlasnie ten fanatyzm, chec udowodnienia swojej racji, zrobienia na swojej maszynie wiecej, lepiej, szybciej.Kaz:
dziekuje Ci za mila pogawedkeKaz:
Ponadto - konstruktorzy C64 mogli przegladac technologie obecne na rynku, w tym 8-bitowe Atari. Stamtad zreszta zaczerpneli pomysl uzycia sprzetowych duszkow, ktore w Atari byly wprowadzane pioniersko. Latwo wiec bylo poprawic pomsl i zrobic odpowiedniejsze dla rynku.