Witam wszystkich Może ktoś mi podpowiedzieć jak skonfigurować Altirre do zabawy z Action! ? Zamontowałem obraz card'a z Action!, zamontowałem dyskietke z DOS'em, zamontowałem folder jako stacje i... Pod dos'em widze zawartość wirtualnej dyskietki (katalogu) A pod ACTION! <ctrl><shift>R -> 1:*.* i error 130 albo 137 (z różnymi dosami kombinowałem) <ctrl><shift>R -> 2:*.* (czyli ten wirtualny dysk) to samo próbowałem zamiast samego 1: lub 2: robić wersje z D (D1,D2) jak w dosie i to samo :/ Wymiękam
Uważam, że to oczywiste, trzeba upewnić się, że emulowany komputer najpierw uruchamia się z dysku, a następnie aktywuje Action.
Nie wierzę, że funkcja CTRL+SHIFT+R akceptuje symbole wieloznaczne, tylko określone nazwy plików. Potrzebna jest również pełna specyfikacja urządzenia CIO, taka jak D1:PLIK.ACT
Wg podręcznika "odczyt pliku Ustawić kursor, <CTRL><SHIFT>R, wpisać nazwę pliku odczyt katalogu <CTRL><SHIFT>R ?n:*.* (n nr urządzenia)"
Za oryginałem "Read a File, position cursor, <CTRL><SHIFT> R, enter filespec Disk Directory <CTRL><SHIFT>R ?n:*.* (n = device num)"
Zapomniałem o tym znaku zapytania przed nr napędu teraz wylistuje liste plików - ale nie chce mi tam nic zapisywać (ustawione R/W)- error 169, A jak próbuje czytać - to niby "mieli" ale nic z tego nie wynika :/
Mam podobnie - jak na screenie I, ok listuje mi zawartość podmontowanego folderu Ale nie czyta z niego. Robie odczyt pliku i pokazuje sie ikonka pracy dysku 2 - pomruga, i .... nic :/
"Rozpocząłem więc własną mutację podobnego systemu, kompatybilnego w najistotniejszych cechach ze współczesnym SpartaDOS (format dyskietki i zarządzanie różnymi pojemnościami, kluczowymi funkcjami systemu) oraz w niezbędnym zakresie z klasycznym środowiskiem Atari (wielkość zajętej pamięci i współpracy z aplikacjami użytkownika). Pół roku zajęło mi de facto napisanie SpartaDOS na nowo i inaczej, przez kolejne prawie dwa lata uzupełniałem różne narzędzia i ulepszenia, ale w końcu udało mi się złożyć kod na tyle zoptymalizowany (i oczywiście okrojony o funkcje peryferyjne), że w rzeczywistości zapewnia usługi SpartaDOS, zużywając zasoby systemowe na poziomie bardziej prymitywnego DOS 2. Nazwałem go „BW-DOS” i był to niezawodnie największy projekt, jaki zrealizowałem na Atari."
@George - to nie działa - altirra próbuje się botować z D1 :/ @tebe - prawda to :)
@amarok pisał że tak używa - niestety nie zdradził jak dokładnie Altirre ma poustawianą :/ - ale i tak dzięki dla niego za VSCode i link do kolorowania składni :)
Hej Przepraszam że się nie odzywam :/ Zoom to ostateczność :). Chyba lepiej "na papierze", coś zostanie dla potomnych - no może nie ich ale innych :)
Mam taki konfig: Base system PAL 800XL Additional Devices Printer (P:), Host device (H:), R-Time 8 OS Firmware Atari XL/XE OS ver.2 [1F9CD270] Mounted Images Disk: ACTION-37-SDX.atr [53039A9E] Cartridge: SDX449_sdx128.car [C975EA24]
Poustawiałem wszytkie ficzery by dyskietka zapier...a na max.
I to działa: 1. odpala się sparta 2. klepie action.com (a można to zautomatyzować ?) 3. w monitorze pisze R "1.act" i ekstra - plik 1.act mam na dysku z action! - w pliku jest tylko INCLUDE "H6:MAIN.ACT" - a MAIN.ACT w katalogu dla H: 4. fajnie, kod działa (lub nie :)) - zmieniam coś VSCode, CTRL+S i .... kicha bo uruchomiony Action! blokuje mi zapis. 5. Wychodze do sparty. 6. CTRL+S w VSCode już działą 7. GOTO 2. XD
To upierdliwe, w altirze ustawilem ze H jest R/O więc nie powinien go blokować. Action! blokuje plik nawet jak wydam komende B (boot) w monitorze. Plik i tak jest blokowany :/ Może czegoś nie wiem, czy tak wszyscy się męczą?
Z innej beczki - jak to możliwe że działają dwa karty ? Mi się odpalał zawsze ten pierwszy...
no tak - dla emulowanej atarynki tu kłopot polega na tym że plik jest "lockowany" przez ACTION!, wystarczy opuścić ACTION! -> wrócić do DOS i plik nagle można zmieniać.
@pirx spoko - trochę łatwiej, ale nadal by dokonać zmiany zewnętrznym edytorem muszę wyjść z action! do dosa. Bo to nie logiczne. Mam plik w którym INCLUDE'uje plik z dysku H6: (H6 bo robi automatycznie konwersje kodowania pliku) Więc w pamięci edytora jest tylko ta jedna linijka. Dopóki nie kompiluje jest spoko. Mogę zmieniać plik w zew. edytorze. Po kompilacji już jest "po ptakach", by zapisać ew. zmiany w edytowanym pliku muszę wyjść do dos'a i znów na action! Edytor zew. daje taki komunikat jak w załączniku. Z innej beczki. Jest opcja rzutowania napędu H na D w ustawieniach H:. Ale nie ma opcji które H (1 czy 6). Rzutuje tylko H1 (napęd bez konwersji kodowania). Myślałem że H6 -> D6 ale to tak nie działa
Sytuacja wygląda tak (ufff...) : Mam odpaloną altirre np. w takiej konfiguracji jak z tego poradnika na YT. Chce pisać pod np VScode. W Action mam otwarty plik z dysku d1: dajmy na to TEST.ACT z zawartością :
INCLUDE "H6:MAIN.ACT"
W WSCode sobie edytuje plik MAIN.ACT - nawet najprostsze "Hello World"
A Action! wchodzę do monitora (ctrl+shift+m) i klepie C i Return - kompilator kompiluje - () potem klepie R Return - uruchamia się apka - wraca mnie do monitora po skończeniu . (albo nawet w Action nie ładuje do edytora pliku TEST.ACT tylko bezpośrednio w monitorze robie R "TEST.ACT" Return i - uruchamia się apka - wraca mnie do monitora po skończeniu .) Aaaaa - dodał bym wykrzyknik na końcu "Hello World". No to przechodzę do okna VSCode - dopisuje wykrzyknik - robie ctrl+s i ... kicha. komunikat jak w poście wyżej Więc znowu wybieram okno altirr'y. Pisze w monitorze D i return - wychodzi do dos'a, wracam do VSCode - robie CTRL+S - zapisuje. Wracam do altirr'y i pisze CAR - odpala się Action - w edytorze otwieram plik TEST.ACT z includem MAIN.ACT i kompiluje, uruchamiam .... i tak w kółko. Wolał bym : kompiluje, uruchamiam, poprawiam w vscode - zapisuje , w altirze kompiluje, uruchamiam itd - BEZ WYCHODZENIA Z ACTION! Przecież tamn jest plik którego strikte nie edytuje, bo edytuje plik MAIN do niego inkludowany.
A inkluduje dlatego by nie ładować w Action za każdym razem nowej wersji pliku MAIN.ACT
Czyli masz nieoptymalny workflow, bo się przeklikujesz przez okienka niepotrzebnie.
Tobie potrzebny jest kompilator action! z linii komend. I Emulator z linii komend.
Oba uruchamiane w skrypcie, ale oddzielne zadania.
Ja to rozwiązałem inaczej - nagrałem ciąg klawiszy wpisywany do emulatora atari800, który kompiluje mi kod, a następnie uruchamiam emulator (w trybie turbo) odtwarzając ten ciąg. Kompiluje mi się w sekundę-dwie. W lini komend podaję obraz Action i korzystanie z H1 i oczywiście opcję turbo
A uruchamianie aby sprawdzić - podobnie, ale już nie w turbo.
Tak powstała Speedmaza.
kompiluje, uruchamiam, poprawiam w vscode - zapisuje , w altirze kompiluje, uruchamiam itd - BEZ WYCHODZENIA Z ACTION!
A u mnie: (kompiluję, uruchamiam, poprawiam)* Ale nie przechodzę z programu do programu! Jak policzysz, ile tego jest na tworzenie kodu, to będzie to pewnie parę godzin w skali gry.
atari800 -cart "Action (OSS Type B) (Action! 3.6).bin" -cart-type 15 -H1 . -playback tmp
gdzie tmp nagrywam z opcją "-record tmp" w następujący sposób:
atari800 -cart "Action (OSS Type B) (Action! 3.6).bin" -cart-type 15 -H1 . -record tmp
Action w emulatorze się uruchamia; wykonuję czekanie z 5 sekund, żeby popierdział i do karta wszedł na pewno, potem piszę: strl-shift-M (do monitora) C "H6:GRA.ACT" (bo gra jest w pliku nie atascii, tylko ascii)
Tu czekam kilkanaście sekund po skompilowaniu (by był zapas) po czym piszę
W "H1.GRA.COM"
i wychodzę z emulatora i mam plik tmp (przy odtwarzaniu też wyjdzie z emulatora po skompilowaniu i zapisaniu)
Przy podaniu opcji -playback tmp -turbo wszystko się odtwarza w tym samym początku, ale dużo szybciej.
Żadnego dosa nie używam w tym celu. Plik tmp nagrywa się tylko raz, a uruchamianie kompilacji warto wrzucić w plik typu make. ———— Podedytowałm H8 na H6
No i oczywiście w emulatorze trzeba ustawić H1 (Hard drive 1) na ".", dodałem w linii komend "-H1 ."
Witam - wracam do tematu - wiem że odkopuje - czasu nie było, remonty, rewolucje w pracy, ale już spokój :) Próbuje coś pod twoją metodę dopasować. Rozumiem iż masz na myśli emulator atari800 (bez dopisków)? Tyle że tam nie ma napędu H8:...
EDIT: Już się połapałem - działa :) Rzutuje H1-H6,H2-H7,H3-H8,H4-H9 A ja próbowałem H4 na H8 XD
Hej @jhusak Widziałem na github'ie że też miałeś z tym problem Przy korzystaniu z playback , dopóki nie skończy "odtwarzać", pokazuje komunikaty "adler32 does not match" w konsoli. Poradziłeś sobie z tym?