Panowie, ile może byc warte sprawne Atari 130xe, w pudełku o niezłym stanie na którym zgadzają się numery seryjne komputera. Numer seryjny uwaga: 000218. Pytam z ciekawości bo za 400 zł kupiłem do kolekcji kota w worku który się okazał .... I tu proszę Was o komentarz
To wiem że to mega okazja, to bardziej chwalipost, ale mimo wszystko chcialnhm poznać realna wartość kolekcjonerska. Mam już a2600, 65xe, pokartonowane, ale ta 130 z tym numerem wysadza mi głowę
to nie jest pełny numer seryjny, tam na początku jest oznaczenie serii, na moim ma 4 znaki. Także prawd. bez znaczenia.
co do wartości kolekcjonerskiej to konsesnus jest taki, że górka minęła, więc jak chcesz zarobić to puszczaj w ludzi jak najszybciej.
btw w tv mam 2 kanały, na których leci 24/7 antique roadshow - takie coś, że ludzie przynoszą artefakty a szpecjaliści wyceniają. widać mocny zjazd wartości antyków w ogóle - program jest z 1998 roku, gościu np. wycenia wihajster na $3500, na ekranie pokazuje się "wartość w 2020 - $2200", generalnie im coś wyżej wycenili tym zjazd mocniejszy. jak jeszcze weźmie się pod uwagę inflację, to wihajstry straciły ponad połowę wartości.
co do utraty wartosci wihajstrow to mysle, ze tez sytuacje zmienily serwisy aukcyjne. dawniej trzeba sie bylo naszukac i jesli nie trafiles za prawie darmo od nieswiadomego wnuczka to musiales odkupic od innego kolekcjonera. teraz wnuczki puszczaja na ibeju i kolekcjoner nie podskoczy z ceną.