atarionline.pl Hero Wars - na POKEY-u? - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthortdc
      • CommentTime30 Jan 2023 07:01

Pokazywałem ostatnio na Zoomie ciekawą grę przeglądarkową (technicznie rozwala każdy arcade z lat 90.) jednak teraz doszukałem się czegoś czego kompletnie się nie spodziewałem.

Z tej stronki można ściągać materiały dla twórców, jest też katalog muzyka (co prawda tej muzyki nie słyszałem w samej grze - co nie znaczy że jej tam nie ma), i w 46 sekundzie sprawdźcie sami:
      ->link<-
      • 2:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime30 Jan 2023 08:01 zmieniony

Może być pokey, może być yamaha. Fakt, że tego nie za wiele :)

W sumie może być cokolwiek.
      • 3:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime30 Jan 2023 09:01

Brzmi jak SID :P

A z tym "technicznie rozwala każdy arcade z lat 90", to przesadziłeś.

Może graficznie tak, ale tu nie ma co porównywać, bo obecnie mamy inne rozdzielczości. Ale technicznie.... no bez jaj.
      • 4: CommentAuthorrosomak
      • CommentTime30 Jan 2023 19:01

Plik został usunięty
      • 5:

CommentAuthormav
      • CommentTime30 Jan 2023 20:01

Wow, trzy razy usłyszałem ciche arpeggio w oktawie, jak niektórym niewiele do szczęścia potrzeba :D
      • 6:

CommentAuthortdc
      • CommentTime31 Jan 2023 05:01 zmieniony

A ja się będę upierał, że to jest jednak POKEY. SID i AY ma bardzo "obły" dźwięk, tymczasem POKEY ma takie ostre metaliczne brzmienie - za które go tak bardzo lubimy;)

W końcu co chip z charakterem to chip z charakterem!;)

ps. plik nie został usunięty, ta stronka czasami coś szwankuje (mają na masę reklam w necie, ale na serwer już nie?). Trzeba przeładować stronkę i już.
      • 7:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime31 Jan 2023 10:01

Upieraj się :P

Każdy syntezator, który ogarnia prostokąty o wypełnieniu 50% i zerowej obwiedni (czyli naprawdę każdy) zrobi Ci taki dźwięk, po co mieszać w to POKEYa?