Siema. Niedawno kupiłem Atari STe. Kupiłem do niego kabel din/euro żeby móc podpiąć komputer do normalnego telewizora. Przy pierwszym odpaleniu obraz był żyleta. Niestety dzisiaj kiedy chciałem z dzieciakami pograć okazało się że obraz jest rozmyty. Kiedy podpiąłem komputer kablem antenowym do telewizora obraz również jest rozmyty choć w mniejszym stopniu. Nie mam pomysłu co może być nie tak czy to kabel czy komputer? Proszę o podpowiedzi.Zalaczam kilka zdjec pogladowych. Pozdr
Kontaktowałem z pewnym facetem i mówi, że nie powinno tam być kondensatora, a 3 rezystory i dioda. Najgorsze jest to, że nie mam jak sprawdzić komputera na innym odbiorniku. Niepewność mnie męczy.
Przejrzyj te kabelki, czy nie masz zimnego połączenia (braku połączenia) - standard w takich zaciskanych kabelkach. Zwłaszcza na tej linii sterującej i "G".
Albo kup/zrób drugi kabel i kombinuj. Mogło też coś w środku paść, ale ja tu już się nie znam zupełnie.
@Demorgh generalnie problemy z ostrością na fotkach też. ;)
Wcześniej z Antenowego miałeś ostry obraz ? Możliwe że jest tam jakiś potencjometr odpowiedzialny za ostrość który niechcący, bądź chcący (dzieciak) przestawił. Jeżeli wcześniej obraz był ostry na antenie i euro a teraz w obydwu przypadkach jest gorzej to na logikę wina leży albo w komputerze, albo w odbiorniku.
Trudno zrobić tel ostre zdjęcia, kiedy ledwo się widzi na oczy;) obraz na euro był żyleta. Kiedy odpaliłem kompa i zauważyłem że obraz się pogorszył podłączyłem Atari kabem antenowym do tv, odszukałem odpowiednim kanał i okazało się, że obraz jest nieco lepszy od euro, ale z tego co wiem obraz z antenowego kabla to najgorszy jaki może być. Ja nadal mam nadzieje, że to wina kabla. I czekam na opinię producenta, który ma go dla mnie sprawdzić.
mam nadzieje, ze video sie odpali. Na tym video mozna zobaczyc jak wyglada moj problem z obrazem. na konturach budynkow pojawiaja sie i nikną biale pixele + slaba ostrosc obrazu
@Demorgh jak się ledwo widzi na oczy to się obrazem nie przejmujemy, na szczęście Atari ma ciekawe Mody muzyczne więc będziesz szczęśliwy tak czy siak :). Wesołych ! Na filmiku wygląda jak problem z masą, sprawdź jeszcze ustawienia TV może ktoś coś z ostrością pokombinował jak przedmówca sugeruje.
Na telewizorze nikt się nie zna poza mną ( nie chwaląc się), także jestem pewny że nikt przy nim nie kombinował. Oczywiście spróbuję coś jeszcze poszperać w ustawieniach tv. Wesołych dziękuję i pozdrawiam:)