atarionline.pl RM 800XL - uwspółcześniony Atari - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorplinius
      • CommentTime19 Nov 2025 06:48

@Pecus Mnie też zabolało dlatego zareagowałem, zresztą było tam więcej obraźliwych określeń pod naszym adresem
      • 2: CommentAuthormono
      • CommentTime19 Nov 2025 09:31 zmieniony

Ja tylko dodam, że marudzenie jest pozytywną cechą, bo krytyka pozwala na poprawę postawy/produktu/usługi/czegokolwiek. Na POPRAWĘ, na DOSKONALENIE. Klepanie po pleckach i zachwyty nad miernotą niech pozostanie domeną zachodu, skoro krytyka jest taka bardzo polska (choć zgadzam się z Pecusiem, że wcale nie jest właśnie z racji na swoją naturę). Polskość nie jest ani gorsza, ani zaściankowa, ani głupia i nie widzę powodu żeby się wstydzić polskości jak nie przymierzając Stuhry.

Jestem Polaczkiem i dobrze mi z tym.
      • 3: CommentAuthortebe
      • CommentTime19 Nov 2025 10:12

a zastanawialiście się jak obecna sytuacja na rynku pamięci odbije się na wycenie RM, samo posiadanie komputera staje się luksusem
      • 4: CommentAuthorxbx
      • CommentTime19 Nov 2025 10:35 zmieniony

Bez przesady. RM ma mieć kilka MB (megabajtów) pamięci.
      • 5: CommentAuthorRocky
      • CommentTime19 Nov 2025 11:19

Dziwne dyskusje tu się realizują.. na pewno nie pomaga to twórcom..
      RM800 ma szanse stać się pierwszą nową maszyną zdolną do odpalenia 99.9% softu, który powstał dla Atari (za wyjątkiem narzędzi dedykowanych do obsługi sprzętu).
      A do tego potrzeba obsługi:
      - 1MB RAM
      - Stereo Pokey
      - VBXE (widać, że ma być:)
      - dopałka oparta o 65816 (Rapidus/Antonina2)

..covoxy.. hmm są jakby od zawsze, ale oprócz playerów i trackerów.. raczej nie powstało żadne demo, czy gra..

Aktualnie tylko Altirra to potrafi.

Jeśli RM da rade z powyższym to będzie to na co czekam. Tu odniesienia do C64 ultimate uważam za słuszne..

Reszta dodatków, typu Pandorowa wybieraczka.. ok, może przyciągnie nowych użytkowników, jednakże liczy się mięsko.
      • 6:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime19 Nov 2025 11:42

I jak się policzy ceny standardowego Atari i wszystkich rozszerzeń, może się okazać, że RM800XL wcale nie będzie wychodzić tak drogo.

Apel do autorów o poprawne wyświetlanie obrazków w interlace (RIP/HIP/TIP), tzn. by faktycznie był przeplot, a jego niwelowanie jako ewentualna opcja.
      • 7: CommentAuthortebe
      • CommentTime19 Nov 2025 11:59

tia, najlepiej niech RM stanowi podstawkę pod dedykowany monitor RM_BUBBLE_LAMP

im mniej będą tu zaglądać Ci od projektu RM tym będą zdrowsi
      • 8: CommentAuthorRocky
      • CommentTime19 Nov 2025 12:00

na wyjściu HDMI 50Hz to mus..
      .. inaczej przeploty, ale przede wszystkim scrolle będą szarpać
      • 9:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime19 Nov 2025 12:05 zmieniony

@tebe
      Ale co jest złego w prawidłowym wyświetlaniu atarowskiej grafiki przez takie "nowe Atari", bo nie rozumiem? I od razu jakieś szydercze skrajności.
    1.  
      Mono - otóż to.
      • 11:

CommentAuthoryerzmyey
      • CommentTime19 Nov 2025 13:56

Rocky:

> ..covoxy.. hmm są jakby od zawsze, ale oprócz playerów i trackerów.. raczej nie powstało żadne demo, czy gra..
      ---------------------
      alesz iezt to podue kóamztfo! ńje zgadzam śeu s tym!
      ->link<-
      • 12: CommentAuthorRocky
      • CommentTime19 Nov 2025 14:16

..czyli mamy powód, żeby covoxy też były wspierane.. :)
      • 13: CommentAuthorxbx
      • CommentTime20 Nov 2025 17:56

Czy to jest jakiś Linux Embedded?

->link<-
      • 14: CommentAuthorstreak
      • CommentTime20 Nov 2025 18:17

Widze ip, widze telnet, linux jak cholera!! yeees. zapewne bedzie to jakis angstom czy alpine linux i jakas odnoga busyboxa w wersji minimalnej. BIERE Z ZAMKLYMI OCZAMI :)
      • 15: CommentAuthortebe
      • CommentTime20 Nov 2025 18:26

dzięki tej konsoli każdy będzie mógł zrealizować scenariusz z 'WarGames' ;)
      • 16: CommentAuthorxbx
      • CommentTime20 Nov 2025 19:46 zmieniony

Teraz rozumiem, co RM miał na myśli pisząc, że GUI może być dowolne. Może ponosi mnie fantazja, ale w takim razie wyobraźcie sobie np. implementację GEM, albo coś stylizowanego na GEM, a w nim środowisko programistyczne IDE zintegrowane z MAD Pascal, MAD Assembler, RastaConverter… i okienkiem prawdziwego Atari (FPGA - RM 800XL) wykonującego tworzoną aplikację w czasie rzeczywistym. Z debuggerem i resztą pierdół.
      Fajnie?
      • 17:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime20 Nov 2025 22:50

@xbx GEM w RM800XL dla mnie się to podoba
      • 18: CommentAuthorRocky
      • CommentTime20 Nov 2025 23:10

Ja przede wszystkim oczekuję jak najpełniejszej implementacji tego co reprezentuje kształt RM800
      • 19: CommentAuthorxbx
      • CommentTime22 Nov 2025 09:22

Po chwili refleksji - chyba jednak poniosła mnie fantazja. W 8MB RAM raczej trudno byłoby zmieścić GUI i sensowny pakiet IDE.
      Natomiast wciąż RM 800XL byłby pewnie super narzędziem jako serwer/debugger dla IDE odpalonego na PC/Mac (połączenie USB?).

Fajnie jakby na ten temat wypowiedział się ktoś, kto siedzi w temacie – czy użycie RM 800XL do "podglądu" wykonywanego kodu w czasie rzeczywistym ma zalety w porównaniu z emulatorem?

Ciekawe, co oznacza stwierdzenie, że RM 800XL ma być "powerful". Jak to się ma do 8MB RAM? Dla FPGA to sporo, ale dla RISC (ARM?) to bardzo skromnie.
      • 20: CommentAuthortebe
      • CommentTime22 Nov 2025 10:17

no i czy uruchomi CP/M ;)
      • 21:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime22 Nov 2025 11:56

Jeśli będzie turbo z '816 to uruchomi :-)
      ->link<-
      • 22: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime22 Nov 2025 12:11

No jak rany ;) Jeszcze kompa nie ma a już ileż oczekiwań i wymagań ;) Jedni by go ciągneli w stronę czystej 800 XL tylko w nowej ładnej budzie, drudzy ciągną w stronę emulatora , też w ładnej budzie. A sporo osób sie zastanawia, czy ta obudowa od tego wynalazku bedzie sama do kupienia i czy będzie pasować do starych płyt XL ;) A komercja, rządzi sie swoimi prawami, wyjdzie co wyjdzie ;) Wtedy będzie można rozmawiać.
      • 23: CommentAuthormono
      • CommentTime22 Nov 2025 12:23

Najpierw robisz, potem myślisz?
      • 24: CommentAuthortebe
      • CommentTime22 Nov 2025 13:55

ciekawe czy za dzieciaka kiedy namówiliśmy rodziców na zakup pierwszego komputera też mieliśmy takie wymagania ;)
      • 25: CommentAuthorthewasp
      • CommentTime22 Nov 2025 14:17

W tamtych czasach i rak był rybą. Dziś nie.
      • 26:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime22 Nov 2025 14:21 zmieniony

Tylko rodzice chcieli nam komputer kupić, a twórcy RM'a raczej sprzedać :-)
      • 27: CommentAuthorwoj76
      • CommentTime23 Nov 2025 15:39

Każdy chce co innego, każdy też zastanawia się nad róznymi rzeczami technicznymi, jak zostaną rozwiązane. Ja np. przez ten weekend testowałem MiSTer-a z rdzeniem A800 na telewizorze "pokojowym", stary jest dość (14 lat?), ale ze wszystkiego co mam w domu ma najbardziej oczojebny obraz i chciałem zobaczyć jak to wygląda. Obrazy statyczne cud malina, z ruchem natomiast mały zonk. Telewizor obsługuje tylko "czyste" 50 i 60Hz wg. jakiś tam standardów HDMI, a w trybie PAL, tak jak mam ustawionego MiSTera, obraz jest 50.3. Efekt? Grafika rwie co parę sekund, telewizor ewidentnie buforuje obraz, żeby sobie z tym poradzić i raz na jakiś czas wycina klatki. Do tego dość mało responsywny kontroler Logitech-a i szczerze powiem - grać się nie daje. To 50.3 wynika z tego jak jest to rozwiązane w tym konrektnym rdzeniu (jest to zasadniczo obcięty NTSC, nie ma innego zegara bazowego do trybu PAL), ale to nieistotne, nawet jakby był, to też by rwało, wiem, bo ten sam telewizor z ori Atari 49.98 czy ile to tam jest i wejściem SCART robi dokładnie to samo. Monitor, którego używam zazwyczaj do MiSTer-a jest trochę bardziej multisync i problem nie występuje.

Tak więc myśle sobie jak twórcy RM podejdą do tematu i czy np. pójdą drogą użycia "lekko" innego (w stosunku do orginalnego) zegara, żeby się dopasować do najpowszechniejszych trybów HDMI, czy pójdą na pełną zgodność z oryginałem. Czy też będzie to miało gąszcz nieoczywistych do ogarnięcia opcji jak np. RetroTink (który to ponoć jest prosty).

(Takie m.in. rozważania są z całą pewnością przyczyną wszystkich opoźnień i nie reklamowania się co 5 sekund na wszystkich mediach społecznościowych jak to zajbiście i jak szybko wszystko będzie).
      • 28:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime23 Nov 2025 19:05

Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale oprócz HDMI miało też być wyjście analogowe - tak tylko na marginesie ;-)
      • 29: CommentAuthorwoj76
      • CommentTime23 Nov 2025 19:16

No właśnie, tym bardziej trzeba to pożenić w jakiś sensowny sposób.
      • 30: CommentAuthorrr_800xe
      • CommentTime24 Nov 2025 13:05

Ciekawe, jak to zrobili w MiST 1.4. Ja mam podłączony przez D-SUB do telewizora HANNspree 42 " LCD, i obraz jest idealnie płynny bez szarpnięć - 100 procent płynności. Rdzeń jest ustawiony domyślnie na 60Hz (NTSC) i tak też działa telewizor (kabel domyślny D-SUB do D-SUB), bo w telewizorze jest gniazdo VGA. Najbardziej to widać na grach typu River Raid - gdzie płynność jest idealna. Na emulatorach prawie nigdy nie udawało mi się osiągnąć takiej płynności bez "mikro", przycięć.
      • 31: CommentAuthorRocky
      • CommentTime24 Nov 2025 13:20

szarpnięcia związane z częstotliwością się najbardziej objawiają w scrollach poziomych..
      Przy 60Hz i Atari ustawionym na tryb NTSC będzie płynnie.. jeśli mowa o PAL (maszyna i soft) to nie ma siły.. w 60Hz będzie szarpać w sposób regularny.. podszarpywanie będzie jak nie zgadza się np. 1Hz..
      Jak nie można użyć 50Hz dobry efekt daje przejście na 75Hz.. (przy np. nieco niżej rozdzielczości niektóre monitory i grabbery dają tą możliwość).. ew. jak kto może to 100Hz będzie super.
      • 32: CommentAuthorAzdul
      • CommentTime24 Nov 2025 16:52

Trochę się nawalczyłem z sygnałem wyjściowym z MiST-a.

Teoretycznie aby podłączyć do Sony Trinitron przez SCART, to wystarczy kabelek: ->link<- a w praktyce musiałem dokupić ustrojstwo dodające sygnał synchronizacji: ->link<-

Z nowymi urządzeniami też nie zawsze jest różowo. Jeśli urządzenie jest "telewizorem" z wejściem HDMI - to musi obsługiwać sygnał HDMI 50Hz, bo to jest w standardzie HDMI dla telewizji. Ale jeśli coś jest "monitorem", to może nie być w stanie zejść z synchronizacją do 50 Hz, nawet jeśli ma wejście HDMI.

Oczywiście są też monitory MultiSync NEC-a które mają całą baterię różnych złącz wejściowych z różnych epok, łącznie z VGA i SCART-em, i zsynchronizują się z czymkolwiek.
      • 33:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime25 Nov 2025 11:17 zmieniony

@rr_800xe "Mikro przyciecia" na emulatorach? A jak to sie objawia? Pytam bo o ile widze przyciecia np. jak uruchomie emulator podpiety do starego monitora Belinea (ktory umie tylko w 60Hz) a Atari800 lub Altirre ustawie na PAL (50Hz) to rzeczywiscie "szarpie" regularnie, raz na sekunde, szczegolnie widocznie na poziomych scrollach (testowalem na Unicum (czy jak kto woli Arcanoid IV od Rambitu) gdzie scroll leci dosc "zwawo"). Po podpieciu do monitora Fujitsu ktory ogarnia 50Hz jak dla mnie (ale moge czegos nie zauwazyc) jest bardzo plynnie (bez jakichkolwiek przyciec etc) zarowno pod Atari800 jak i Altirra.

Dokladnie to samo widze w przypadku Vice i C64, chociaz najlepszy efekt plynnosci widze jesli uruchomie na RPi BMC64 (Baremetal C64 emulator czyli Vice dzialajacy bezposrednio na sprzecie poprzez Circle-stdlib) w 50Hz i podepne do Fujitsu (testowalem wielokrotnie na roznych scrollach, najlatwiej zaobserwowac plynnosc np. na popularnym "crackerskim" intrze Roberta Kinga (Nie naciskaj jeszcze spacji...." ;)
      • 34: CommentAuthorRocky
      • CommentTime25 Nov 2025 12:15

the top #3 demo ma sporo scrolli i nadaje się do testów
      • 35: CommentAuthorwoj76
      • CommentTime25 Nov 2025 12:21

Tak jak ja to widzę, patrząc swoim lamerskim okiem - w emulatorach softwareowych można (nie trzeba) zrobić tak, że monitor rządzi prędkością emulatora, "zegar" emulacji jest lekko dokrojony, żeby się równo synchronizował z tym co potrafi dany monitor. I omówmy się, że zabierania 0.2 +/- z 50Hz nikt nie zauważy. W przypadku emulowania PAL na monitorze 60Hz bądź na odwrót różnica jest oczywiście znaczna i szarpanie będzie, ale jeżeli monitor ma sztywne 50Hz, a emulacja ma mieć 49.98, to przyspieszasz emulację o te 0.02 i po sprawie. Z FPGA jest niestety inaczej, zegar rdzenia jest ustawiony na sztywno (w sensie, że po starcie nie da się go już zmodyfikować), w przypadku Atari zegar ten jednoznacznie definiuje czasy sygnałów obrazu i albo monitor (czy upscaler) ogarnie wynikającą z tego synchronizację, albo nie. Jak napisałem, mój telewizor pokojowy PAL nie ogarnia mojego Atari i rwie, mimo, że jedno i drugie teoretycznie PAL.

Także nie mieszajmy tu myślowo dwóch różnych systemów walutowych ;)
      • 36: CommentAuthorplinius
      • CommentTime25 Nov 2025 18:24

Jest nowa aktualizacja

Larek ładuje Tactic z kasety na magnetofonie XC12:

->link<-
      • 37: CommentAuthorrbej1977
      • CommentTime26 Nov 2025 00:54

Czemu nie jest pokazane chociaż 5 sekund z samej gry?.
      • 38:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime26 Nov 2025 04:41

Nawet nie jest pokazane, że to RM800 - 1:12 niby mignie napis flamastrem ale flamastrem to ja se mogę falcona wyczarować! Niby budują napięcie ale to już jest niezdrowe tak wszystkich trzymać w niepewności.
      • 39: CommentAuthorxbx
      • CommentTime26 Nov 2025 11:23

O co tu chodzi? Co ten filmik miał pokazać? Progres projektu? No chyba raczej nie.
      Ja to odczytuję tak: "coś tam czasem jeszcze dłubiemy, jak nie mamy nic lepszego do roboty". Mam nadzieję, że się gigantycznie mylę.
      • 40: CommentAuthortebe
      • CommentTime26 Nov 2025 11:32

PR manager jest na urlopie ;)
      • 41:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime26 Nov 2025 11:34

Taaa... "matieting" jakoś nie przystaje do skali przedsięwzięcia i spodziewanej klasy produktu. Jesteśmy ciekawi samego komputera, a nie dowodu, że potrafi coś załadować z taśmy, bo to przecież zapowiadany pewnik :-)
      • 42: CommentAuthorxbx
      • CommentTime26 Nov 2025 12:59

To jest zajebiście niepokojące.
      • 43:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime26 Nov 2025 13:27

Nie niepokojące, tylko to swoiste "wodzenie za nos", byście więcej kasiory z kieszeni wysupłali na to cudo, ot co! :P
      • 44: CommentAuthormono
      • CommentTime26 Nov 2025 14:44

Spokojnie, na razie jeszcze cena nie jest znana, a i detale jeśli idzie o specyfikację też chyba nieszczególnie. Obudowa wygląda bardzo ładnie.
      • 45: CommentAuthorplinius
      • CommentTime27 Nov 2025 17:53

Następna aktualizacja:

• 46: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime27 Nov 2025 18:30

super, tak wygląda nowoczesny retrogaming, nazywa się r36s i kosztuje 100zł
      • 47: CommentAuthorstreak
      • CommentTime27 Nov 2025 19:25 zmieniony

Nie zapominaj ze r36s ma najbardziej kupiastego krzyzaka ktory deklasuje caly sprzet do jakiegokolwiek innego grania niz tetris i "gry w prawo". Wiem co mowie, bo niestety jestem jego uzytkownikiem. oczywiscie jak ktos chce jechac na budzecie za 100zl za sprzet , to mozna polecic, ale w innym przypadku to chinese-kupa. Jedyny plus to bateria + batocera/arkos.. (przy czym arkos+batocera na r36s to nie dzieki chinczykom.. )

dlatego tez wole poczekac na RM800 :)
      • 48:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime28 Nov 2025 09:03

Czekamy na Atari, a nie multi-emulator ;-)
      • 49: CommentAuthorXuio
      • CommentTime28 Nov 2025 09:19

Jesli kogos denerwuje "kupiasty krzyzak" to bardzo polecam Miyoo Mini Plus (ew. Flip Mini), nie ma takiej przypadlosci a tez jest tani.
      • 50: CommentAuthornosty
      • CommentTime28 Nov 2025 09:47

Nie wiem co Wy za szajs kupujecie, skoro jest Ambernic :P
      Na krzyżaku rg35XX skończyłem VVVVVV, na krzyżaku rg40XX niedawno Zeldę Link to the Past, a mój syn pierwszą Zeldę z NES'a.
      To chyba wystarczające rekomendacje i koniec tego offtopa.

Wracając do meritum: RM 800XL kupię w ciemno na 100% dopóki firmuje to Larek.
      Bo wiem jak on pracuje i że by nam gówna nie sprzedał.