atarionline.pl RM 800XL - uwspółcześniony Atari - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime28 Nov 2025 09:52

Co Wy macie do r36s? To lider w swojej klasie (możliwości/cena/obsługa). Ja nie narzekam na "krzyżaka", da się tym grać. Poza tym zawsze można sobie załatwić dedykowany uchywyt (tzw. grip) i komfort grania polepsza się. :)

A wracając do głównego wątku, czuję pewien niesmak, że twórcy RM800XL "częstują" takimi "pobocznymi" filmikami z mniej ważnych funkcji, a nie pokazują samego "mięcha", czy jak powstaje główna jednostka. :|
      • 2: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime28 Nov 2025 10:59

Dokładnie, trochę za dużo filmów o interface a za mało o konkretach w akcji. Cos w stylu ostatniego filmu jak się ładuje z taśmy
      • 3:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime28 Nov 2025 12:14

podpisuję się pod tym co napisał Nosty. nic dodać, nic ująć.
      • 4:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime28 Nov 2025 13:25 zmieniony

Ja, jak oglądam te próbki UI, to wydaje mi się, że najwygodniejsza do ich obsługi jest myszka.
      A tu mamy Atari 8bit! Gdzie tam miejsce na myszkę?

Ja też to biorę w ciemno, bo ma być zgodne sprzętowo (i w sumie tylko to odróżnia ten sprzęt od emulatorów) z urządzeniami podpinanymi przez wszystkie złącza.

I jeśli to takie rozwiązanie a nie uruchamiaczka do gier, to po co taki UI?. Powinno być proste i obsługiwane z klawiatury, bez potrzeby podpinania niestandardowych jednak dla tego komputera urządzeń. Nie rozumiem.

Podejście takie jak w C64 Ultimate chyba jest lepsze. Ale to moja opinia.
      • 5: CommentAuthorjvas
      • CommentTime28 Nov 2025 13:26

Do you have any idea what it can be? I found no information about it in the internet...

->link<-
      • 6:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime28 Nov 2025 13:56

@jvas
      ->link<- ;-)
      • 7:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime6 Dec 2025 17:19 zmieniony

Jakby to ująć.......

Patrząc na kierunek rozwoju tego projektu (a przynajmniej to co przedstawiają prezentacje UI) stwierdziłem że zamówię sobie Commodore 64 Ultimate ( ->link<- ) - i to właśnie zrobiłem :P

RM też raczej kupię, ale chłopaki, niech to nie będzie kolejna wgrywałka do gier. Gracze i tak wolą A400 mini - i to im wystarcza, albo dowolny emulator.
      Ludzie zainteresowani takim sprzętem nie potrzebują (a nawet nie chcą) kolorowej szybkiej przeglądarki gier - oni mają gry na dyskietkach i mają stację dysków :P
      • 8: CommentAuthormono
      • CommentTime6 Dec 2025 18:23

A jak potrzebują jakiejś gry to sobie ją sami napiszą ;]
      • 9: CommentAuthorrbej1977
      • CommentTime6 Dec 2025 23:24

Jestem pewny że AI bez problemu stworzyłaby masę dobrych gier na 8 bitowce.
      • 10: CommentAuthormono
      • CommentTime6 Dec 2025 23:28

Chętnie zobaczę.
    1.  
      Rbej1977 - dobrych z pewnością nie, ewentualnie "zaawansowanych", ale nie dobrych. Ten twór nie jest nośnikiem dobra. To masońska produkcja. Żeby się o tym przekonać, wystarczy zgłebić pewne niewygodne tematy. Tylko trzeba mieć świadomość, że bardzo szybko znajdzie się na czarnej liście.
      • 12: CommentAuthorrbej1977
      • CommentTime7 Dec 2025 08:30

Gry na 8 bitowce są bardzo proste w swojej konstrukcji i założeniach. Obecna AI palcem w tyłku poradziłaby sobie w ich stworzeniu. Takie platformówki czy strzelanki, to by mogła robić klepać masowo. Tyle że nikt tego nie zrobi, bo to się nie opłaca. AI ma zarabiać miliony a nie robić gry garstce fanów retro.
      • 13:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime16 Dec 2025 23:29 zmieniony

Pojawiają się pierwsze recenzje nowego C64 np:

No i tak powinno wyglądać nowe Atari moim zdaniem (w sensie koncepcji a nie migającej obudowy :) ), szczęśliwie zamówiłem standardowy wygląd (bo najtańszy... :) ).
      • 14: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime17 Dec 2025 08:40

Jedyne co mi się w tym nie podoba to to że nie jest zasilane z USB c
      • 15: CommentAuthorwoj76
      • CommentTime17 Dec 2025 11:42 zmieniony

Z tym zasilaniem, któryś z recenzentów na YT wspomniał, że płyta potrzebuje 12V i są jakieś kłopoty z zasilaczami USB-C w tym kontekście, nie wiem, czy wszystkimi, czy tylko niektórymi, ale są. No i nie poszło by to na zwykłej kostce 5V do ładowania telefonu.
      • 16: CommentAuthorstreak
      • CommentTime17 Dec 2025 11:50 zmieniony

przyznac sie, kto zamowil (mozna blikiem? :) ) ? widze ze po clach kosztuje 1400zl w preorderze..
      • 17:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime17 Dec 2025 11:51

Przypuszczam, że da się RM800XL poustawiać tak by wstawało klasycznie, jak normalne Atari i ten C64. A wszystkie wodotryski i konfiguracja dostępne opcjonalnie jakąś magiczną kombinacją i ewentualnie ustawienie jak ma się "witać" komputer.
      • 18: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime17 Dec 2025 11:52

Ja w sierpniu swoje zamówiłem :) Oczywiście beżowe bo to jedynie słuszny kolor C64 (na takim grywałem u kolegów, swojego nigdy nie miałem). Reszta jest dla mnie po prostu brzydka i za droga. Z aktualizacji na stronie wynika, że moje ma być na czas pod choinkę.
      • 19: CommentAuthorPawex (RTG)
      • CommentTime17 Dec 2025 22:45 zmieniony

woj76:

Z tym zasilaniem, któryś z recenzentów na YT wspomniał, że płyta potrzebuje 12V i są jakieś kłopoty z zasilaczami USB-C w tym kontekście, nie wiem, czy wszystkimi, czy tylko niektórymi, ale są. No i nie poszło by to na zwykłej kostce 5V do ładowania telefonu.

Może po prostu chodzi o to, żeby ładowarka USB miała/obsługiwała USB PD (power delivery).

P.S.
      No ale jeżeli zasilanie tam nie idzie przez złącze usb-c to w sumie nie wiem jak to z tym powinno być.

P.S 2
      Jeżeli zasilanie miało by tu iść z ładowarki USB PD to chyba potrzebny jest specjalny adapter
      USB PD-->DC 12V ..no, ale to już chyba nie ma sensu. Tym bardziej, że jest oryginalny zasilacz DC dołączony.
      • 20: CommentAuthorRocky
      • CommentTime17 Dec 2025 23:38

Ten C64 Ultimate ma jedną wadę... napis commodore.

Reszta to zalety
      Nawiasem to jest słuszny koncept FPEGowego rozwiązania, które świetnie by się spisało w przypadku Atari..
      Jednak główna płytka wkładana do większej dedykowanej dla konkretnej obudowy..
      Gdyby RM800 taką miało, to można by w przyszłości zrobić RM600, RM130 dorabiając tylko płytki ze złączami.
      • 21: CommentAuthorwoj76
      • CommentTime18 Dec 2025 07:02

Z USB-C jest jeszcze jeden powód zasłyszany wczoraj chyba na forum Lemon64, gniazda USB-C się łatwiej psują, plus zapobiegnięcie sytuacji w której mniej rozgarnięci użytkownicy będą odsyłać sprzęt bo nie działa z ładowarką od telefonu.

I w sumie jak o tym pomyślę patrząc kątem oka na latającą wtyczkę zasilania USB-C w służbowym lapku to dobrze pomyśleli, na tyle dobrze, że RM też powinno to rozważyć.

Gdyby nie spore koszty dodatkowe do tych $300, to już bym dawno sobie też tą komodę zamówił.
      • 22: CommentAuthortebe
      • CommentTime18 Dec 2025 21:54 zmieniony

• 23: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime18 Dec 2025 23:13

Mam mieszane uczucia, aby zaspokoić retro demona wyciągam moje rozbudowane 65xe ze stacją dysków i magnetofonem. Do atarowania na szybko mam 400 mini. Rm to właściwie cos po środku i jakoś zupełnie mnie do tego projektu nie ciągnie. Wydaje mi się że to miałoby maksymalne wzięcie przez osoby które chciałby wejść w retro a nie maja jeszcze nic. Ale to nasuwa drugie pytanie, czy są jeszcze takie osoby z czystym kontem. No i patrząc po skali projetu to bedzie bardzo drogo.
      • 24: CommentAuthorrr_800xe
      • CommentTime18 Dec 2025 23:51

O co chodzi z tym RMA - jakaś reklamacja ? ;-). A wracając do tematu - to C64 zrobili szybko, i widzę, że ma wzięcie ;) - wyszło solidnie i prawidłowo. Myślę, że RM800XL też będzie GIT - ja biorę - jak dożyje ;). Cieszę się, że będzie. Łatwo nie ma - zdania mamy różne - ale - WSPIERAMY ekipę - no nie ?
    2.  
      Jeszcze trochę i te RM to będzie przestarzały projekt. Lada moment Chińczycy wypuszczą maszynę z drukarki czy z formy, w której nie da się wyodrębnić podzespołów, bo wszystko będzie wtopione w obudowę. Wpiszą do wtryskarki np. Atari 800XL i im będzie drukować, czy tam odlewać masowo. I tak będzie ze wszystkim. Współczesna technologia i to co znamy przejdzie do lamusa.
      • 26: CommentAuthorlemiel
      • CommentTime19 Dec 2025 10:29

C64 zrobili szybko bo wykorzystali gotowe klocki, tu rzeźba prawie od zera.
      Czekamy, kupimy.
      • 27: CommentAuthorrbej1977
      • CommentTime21 Dec 2025 20:12

IGN daje 10/10 nowemu C64.
      • 28:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime21 Dec 2025 22:44

Jakoś nie ciągnie mnie do nabycia tego nowego C64 czy amigi. Mam oryginalny bochenek C64 i to mi wystarczy.
      Ale RM800XL chętnie przygarnę.
      • 29: CommentAuthorlemiel
      • CommentTime29 Dec 2025 20:20

W sumie nie wiem jeszcze po co, ale hub USB wpięty do portu USB będzie obsługiwany?
      Np. dwa dodatkowe joysticki.