atarionline.pl RM 800XL - uwspółcześniony Atari - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorthewasp
      • CommentTime26 Apr 2025 09:04 (22 godzin temu)

@pancio: Recte dicis.
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime26 Apr 2025 10:04 (21 godzin temu)

xbx - nie wiem kto pisał ten cytowany przez Ciebie tekst, ale on jest wewnętrznie sprzeczny:

Zgłoszenie znaku towarowego „Atari 800XL”

oraz
      Obecnie nazwa „800XL” jest chroniona jako znak towarowy

Tylu doradców i specjalistów, a z tak prostą rzeczą jest problem? :)
      • 3: CommentAuthortebe
      • CommentTime26 Apr 2025 11:04 (20 godzin temu)

kto pisał? ChatGPT.

takie efekty, jak poniżej

->link<-
      • 4: CommentAuthorxbx
      • CommentTime26 Apr 2025 12:04 (19 godzin temu)

ChatGPT oczywiście.

Linki do rejestracji znaków:
      ->link<-
      ->link<-

Kaz, gdzie widzisz sprzeczność? Zarejestrowany znak to „Atari 800XL” i jeśli ktoś w nazwie komputera spróbuje użyć „800XL” to ma zapewne przerąbane. Rozumiem, że tworzymy tu bandę retrofanbojów, ale bez przesady - nie ma co kopać się z koniem i zaprzeczać rzeczywistości. Racjonalniej jest spróbować znaleźć jakieś optymalne rozwiązanie tego problemu.
      • 5:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime26 Apr 2025 13:04 (18 godzin temu) zmieniony

Jak masz zarejestrowany znak towarowy, to tylko on jest chroniony, dokładnie w takiej formie, w której jest zarejestrowany. Równie dobrze mógłbyś napisać, że chroniona jest litera "L", bo ona przecież też tam jest.

No, ale jeśli to "wymyślił" AI, to jak zwykle trzeba zweryfikować 100% tekstu, żeby wyłapać 5% tekstu zawierającego kluczowe błędy, które czynią 100% tekstu bezużytecznym. Co czyni używanie AI stratą czasu, a nie - jak się niektórym wydaje - zyskiem czasu. Zacząłbym weryfikację od tego, co naprawdę jest zarejestrowanym znakiem towarowym :)
      • 6: CommentAuthorCzarny_faraon
      • CommentTime26 Apr 2025 13:04 (18 godzin temu)

RM 800XXL :)
      • 7: CommentAuthoras...
      • CommentTime26 Apr 2025 13:04 (18 godzin temu)

@Pańciu,
      Nie lubię jak ktoś przeszkadza oraz zabrania, to właśnie robi "nowe" atari.
      Dlatego dla mnie to śmietniki. 800rm nabędę bo to świetny projekt pasjonatów, a kogoś kto próbuje odgrzewać kotlety w nieskończoność.
      • 8: CommentAuthorxbx
      • CommentTime26 Apr 2025 14:04 (17 godzin temu)

@Kaz
      Zgadza się - to co podpowiada ChatGPT trzeba weryfikować, bo zdarza się, że są to bzdury, albo informacje nieaktualne. Generalnie dobrze być trochę zorientowanym w temacie „dyskusji”

Natomiast jeśli chodzi o resztę, to niestety nie masz racji i dowodów na to było mnóstwo - kiedy ktoś próbował jechać na skojarzeniu z marką/produktem i kończył przed sądem. Ten przykład z literką „L” to, sorry, prymitywna manipulacja. Też bardzo bym chciał, żeby 800XL trafiło na rynek, ale szkoda byłoby, gdyby sprzedaż wyprodukowanego sprzętu została zablokowana, a na jego twórców nałożone kary.
      Jedną z opcji zaproponowałem: dogadanie się z Atari. Nie ma co obrażać się na to, że korporacja działa jak korporacja.
      Dobrze byłoby, żeby RM w końcu wypowiedzieli się konkretnie jakie jest ich stanowisko i plany. Dobrze byłoby też, żeby w końcu pokazali działającą maszynę.
      • 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime26 Apr 2025 14:04 (17 godzin temu)

to co podpowiada ChatGPT trzeba weryfikować

Nie trzeba weryfikować, bo można po prostu nie używać źródła dezinformacji i nie tracić czasu jak wyżej :)

dowodów na to było mnóstwo

Skoro mnóstwo to podaj chociaż pięć takich rozstrzygnięć :).
      • 10: CommentAuthorxbx
      • CommentTime26 Apr 2025 15:04 (16 godzin temu) zmieniony

Nie chcesz używać ChatGPT, to nie używaj. To, co napisałeś trochę jedzie fundamentalizmem, inkwizycją i paleniem na stosie. Dla mnie czasem ChatGPT bywa przydatny.

Były sprawy z Microsoftem, Starbucks, McDonalds, Adidasem itd itd. Czasem nawet wystarczało jakieś nawiązanie w designie. Skąd niby ksywka Apple - „troll patentowy”? Nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi. RM 800XL to jawne nawiązanie do produktu Atari i to może być problem. O czym chcesz dyskutować?
      • 11:

CommentAuthormav
      • CommentTime26 Apr 2025 15:04 (16 godzin temu)

Gdyby to było RM nintendo, to do wytwórców już dawno zapukaliby smutni panowie.. :)
      • 12: CommentAuthorxbx
      • CommentTime26 Apr 2025 15:04 (16 godzin temu)

No tak, Nintendo… ich chyba nikt nie przebije.
      • 13:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime26 Apr 2025 16:04 (15 godzin temu)

Nintendo w tym roku pańskim 2025, w styczniu, przegrało proces, który wytoczyło o nazwę Super Mario. To nie pierwszy taki ich przegrany proces. Ale kogo by to interesowało, skoro fama już poszła, że Nintendo wysyła smutnych panów (w domyśle - dojadą każdego) :). Otóż nie każdego i nie zawsze.

Nie chcesz używać ChatGPT, to nie używaj.

Nie użyłem, Ty użyłeś :). Ja skomentowałem sprzeczność, którą Ci wygenerował. Nic nie pisałem, czy chcę czy nie chcę używać.

To, co napisałeś trochę jedzie fundamentalizmem, inkwizycją i paleniem na stosie.

Chyba kolegę poniosła licentia poetica :)

Dla mnie czasem ChatGPT bywa przydatny.

Może jest Ci przydatny, a może tylko Ci się tak wydaje, że jest przydatny, bo nie weryfikujesz podawanych przez niego informacji. Nie wiem, ale domniemywam, że ludzie AI używają, żeby dostać coś szybciej niż musieli by sprawdzić sami w źródłach. A jak szybko, to wiadomo, nie ma weryfikacji. I takie są skutki, jak powyżej.

Czasem nawet wystarczało jakieś nawiązanie w designie.

Sprawy o design nie są sprawami o zastrzeżony znak towarowy.

Skąd niby ksywka Apple - „troll patentowy”?

Sprawy o patent nie są sprawami o zastrzeżony znak towarowy.

Nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi.

Proszę uprzejmie, tłumaczę: podałeś jakąś wypowiedź AI, która osobę nie mającą pojęcia o prawie związanym ze znakami towarowymi może wprowadzić w błąd. Na przykład twórcy projektów takich jak RM 800XL. A byłoby szkoda, żeby ludzie się hamowali z nazwami tylko dlatego, że forumowi "specjaliści" przytaczają nieprawdziwe wypowiedzi AI. Ale skoro już jest taka wypowiedź i automaty ją wciągnęły, to dla równowagi ja piszę: AI napisał nieprawdę, w tym wewnętrznie sprzeczną rzecz.

RM 800XL to jawne nawiązanie do produktu Atari i to może być problem.

Może być problem z produktem, ale nie z nazwą 800XL, jeśli - powtarzam - jeśli zostało zastrzeżone to, co wypluł AI. Bo bez sprawdzenia faktów - może być tak jak w linku TeBe-go, gdzie prawnicy zaufali AI, a ten nazmyślał :)

O czym chcesz dyskutować?

O niczym. O znakach towarowych już dyskutowaliśmy tu w innych wątkach latami, nie ma co się powtarzać.
      • 14: CommentAuthorxbx
      • CommentTime26 Apr 2025 18:04 (13 godzin temu)

Nintendo w tym roku pańskim 2025, w styczniu, przegrało proces

Super.

Chyba kolegę poniosła licentia poetica :)

Mam nadzieję. Tym niemniej stwierdzenie, że informacje podawane przez AI są dezinformacją są dezinformacją.

Może jest Ci przydatny, a może tylko Ci się tak wydaje

Nie. To Ci się wydaje, że mi się wydaje.

Sprawy o design nie są sprawami o zastrzeżony znak towarowy.

Bzdura. Mogą być sprawami o znak towarowy.

Sprawy o patent nie są sprawami o zastrzeżony znak towarowy.

Oczywiście, że nie. To ksywka, stereotyp.

Proszę uprzejmie, tłumaczę: podałeś jakąś wypowiedź AI

Faktycznie informacja była nieścisła i to jest przykład tego, że AI trzeba sprawdzać. Tylko, że później doprecyzowałem, że i tak z nazwą "800XL" może być problem ze względu na zarejestrowany znak "Atari 800XL". Linki podałem. Ty masz inne zdanie – ok.

Może być problem z produktem, ale nie z nazwą 800XL

Jak wyżej - mimo zdaniem może być problem.

O niczym. O znakach towarowych już dyskutowaliśmy tu w innych wątkach latami, nie ma co się powtarzać.

Najwyraźniej bardzo być może jednak coś komuś umknęło. Bardzo chciałbym, żeby RM 800XL powstało, a ich twórcy upewnili się, że nie będzie problemów prawnych, bo np. zaufali jakiemuś forumowemu "specjaliście", który twiedzi, że wszystko napewno jest w porządku i "nie ma co się hamować"
      • 15:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime26 Apr 2025 20:04 (11 godzin temu) zmieniony

Przepraszam, że uraziłem ego, tylko dlatego, że zwróciłem uwagę, że pytane przez Ciebie AI gada bzdury. W obronie AI napisałeś jednak kolejne nieprawdy, które sprostuję:

Bzdura. Mogą być sprawami o znak towarowy.

Nie, to są inne dziedziny ochrony i inne przepisy. Jeżeli mogą to podaj konkretne przykłady, gdy sąd rozstrzygnął sprawę znaku towarowego w oparciu o prawo dotyczące wzorów przemysłowych. Albo odwrotnie. Twoja wypowiedź świadczy o nieznajomości podstawowych terminów związanych z IP. Jeśli to AI ci tak powiedziało - to patrz post wcześniejszy :). Analogia łatwiejsza do zrozumienia - jeśli ktoś został pozwany za morderstwo to sprawy mordu nie traktuje się jako kradzieży i nie rozstrzyga się z przepisów o kradzieży. I odwrotnie.

Oczywiście, że nie. To ksywka, stereotyp.

Sam podałeś przykład Apple "patent troll" do sprawy znaku towarowego, a to nie ma związku. Skoro "Oczywiście, że nie", to nie dlatego, że to ksywka czy stereotyp, tylko dlatego, że "patent troll" odnosi się do firm wykorzystujących przepisy o ochronie praw patentowych, a nie do spraw ochrony znaków towarowych. Analogia powyżej o morderstwie i kradzieży ta sama.

Tym niemniej stwierdzenie, że informacje podawane przez AI są dezinformacją są dezinformacją.

Na pewno tak ;). Dlatego właśnie to, co AI zaproponowało Ci do ochrony znaku towarowego polecam zdecydowanie:

AI:

Co mogą zrobić twórcy RM 800XL, żeby się zabezpieczyć? (...) - zmienić czcionkę na nowoczesną, zachowując klimat retro, ale nie kopiując oryginału.

Zmienią czcionkę i będzie git :).

a ich twórcy upewnili się, że nie będzie problemów prawnych,

Właśnie w tym problem, że jeżeli Twoją metodą upewnią się w AI, że nie będzie problemów, to będzie tak jak wyżej. I odwrotnie - jeśli będą się hamować z nazwą - bo im AI tak napisało. Nie polecam niczego sprawdzać w AI, a jeśli już to weryfikować każde stwierdzenie.
      • 16: CommentAuthorxbx
      • CommentTime26 Apr 2025 22:04 (9 godzin temu)

Przepraszam, że uraziłem ego

Przestań przepraszać. Moje ego nie czuje się urażone – ma się świetnie.

Jeżeli mogą to podaj konkretne przykłady, gdy sąd rozstrzygnął sprawę znaku towarowego w oparciu o prawo dotyczące wzorów przemysłowych.

Co Ty pleciesz? Napisałem tylko, że design może być znakiem towarowym.
      Art.  120.  [Definicja znaku towarowego]
      1.  Znakiem towarowym może być każde oznaczenie umożliwiające odróżnienie towarów jednego przedsiębiorstwa od towarów innego przedsiębiorstwa oraz możliwe do przedstawienia w rejestrze znaków towarowych w sposób pozwalający na ustalenie jednoznacznego i dokładnego przedmiotu udzielonej ochrony.
      2.  Znakiem towarowym, w rozumieniu ust. 1, może być w szczególności wyraz, włącznie z nazwiskiem, rysunek, litera, cyfra, kolor, forma przestrzenna, w tym kształt towaru lub opakowania, a także dźwięk.

Sam podałeś przykład Apple "patent troll"

Przecież przyznałem, że prawa patentowe to osobna sprawa. Starasz się być upierdliwy? Użyłem określenia "troll patentowy" na opisanie ogółu zachowań korporacji - czasem absurdalne, agresywne, brutalne itd. Jest jakaś szansa, że Atari może zadziałać w podobny sposób.

Zmienią czcionkę i będzie git :).

Uwaga jak wyżej. Przyznałem, że trzeba weryfikować to co podaje AI. Chociaż dobór czcionki ma oczywiste znaczenie. Jak widać nie dla wszystkich.

Nie polecam niczego sprawdzać w AI, a jeśli już to weryfikować każde stwierdzenie.

Długo będziemy to wałkować? Stwierdzenie, że nie należy korzystać z AI, bo się myli jest po prostu głupie. Mylą się też sędziowie z kilkudziesięcioletnim stażem, wybitni naukowcy itd. No i co z tego? Mylić się jest rzeczą ludzką :)
      • 17:

CommentAuthorccwrc
      • CommentTime26 Apr 2025 22:04 (9 godzin temu)

@xbx

Wtrącę coś nie na temat, ale po części może się przyda.

Nazywanie modeli językowych (chatGPT i wszelkie pokrewne) AI to marketingowe nadużycie.

Modele językowe nigdy się nie mylą, one generują tekst.

Wyjście zawsze zależy od wejścia, jeśli model szkolony jest na konkretnych danych to takie będzie podawał. Nie jest najmniejszym problemem wyszkolenie modelu w taki sposób żeby podawał komunizm za jedyny słuszny system w tym tysiącleciu i można przytoczyć na dowód 1000 wyimaginowanych "faktów".
      • 18: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime26 Apr 2025 23:04 (8 godzin temu) zmieniony

@ccwrc ja ostatnio zrobiłem Gema (Gemini 2.5 Flash) do pracy z MicroW8 i CurlyWASM :)

Nijak nie da mu się "nadpisać" jego uwarunkowań jakie ma w swojej sieci, może mieć w zasobach dokumentację, explicite wskazane czego nie robić i on to "wie" ale... i tak będzie:

- robił etykiety jak w ASM by zrobić sobie "break" czy "continue"
      - skoro można 10.0 zapisać jako 10_f to będzie to zapisywał jako 10.0_f bo przecież w C jest 10.0f :P

powyższe jest nie do przewalczenia jak ma pisać kod samodzielnie, za to w czytaniu kodu (przez analogię) i podpowiadaniu jest całkiem OK, ale jak ktoś chce kod optymalny to i tak powinien się nad tym co AI podaje pochylić, zwłaszcza jak nie jest to popularny język programowania i nie występował w danych treningowych jak CurlyWASM.