XBT poki co , porównywać nie ma co i do czego . Są rendery i wizualizacje. Myślę że ekipa pracująca nad tym wybrała dobrą drogę. Robią sobie swoje po cichu, kasy nie zbierają, kiedy zrobią to zrobią ;) To im zaoszczędza prawdopodobnie 90% nerwów a pozwala spokojną pracę . Bo tak prawdę mówiąc ? Komuś sie spieszy ? Przecież to retro...
Małe posumowanie: - klawisze PBT - switche klawiatury: Gateron 35-60g - klawiatura maksymalnie zbliżona do oryginału, ale lepsza jakościowo - pamięć: 8 MB - procesor: 6502 + rozszerzenia - dźwięk: podwójny POKEY (stereo) - kontrolery USB: PC, PS5, PS4, Bluetooth przez dongle - pamięć masowa: USB - WiFi: przez dongle USB, jakaś “niespodzianka” po podłączeniu do sieci (aktualizacje?, oprogramowanie?...) - RM 800XL ma stać się docelowo projektem Open Source - ma nie być “chińszczyzny”, w sensie tandety - VBXE, COVOX: rozważane - obsługa plików: własna wyszukiwarka z szybkim indeksowaniem plików na USB (50000 plików “bezzwłocznie”) - jednoczesna obsługa monitorów CRT i HDMI - zapis stanu gier - solidna obudowa z żywotnością planowaną na kilkadziesiąt lat - logo ATARI? - być może niewykluczone - metalowe przyciski funkcyjne - dwa tryby pracy: oryginalny i z własnym menu - dołączone gry: Laura... - coś extra, “nowe życie Atari” - termin wydania: “napewno 2024” :) - Larek: “AMIGA klęknie” !!! - stan na połowę 2025: obudowa przypomina produkt finalny, komputer wyświetla ukochany napis READY
Mocno liczę na implementację VBXE i '816 (Rapidus/Antonia 2). Skoro to FPGA (z założenia niekoszerne Atari), chciałoby się móc opcjonalnie ustawić max. config, który wielu ma w Atari czy choćby w Altirze.
Jest już zbyt wiele softu na VBXE by to pominąć, tym bardziej, że wszystko jest kwestią implementacji, a nie dokładania fizycznych rozszerzeń w tym przypadku. Także nawet jeśli nie byłoby na starcie czegoś, to przydałaby się "mapa drogowa", by wiedzieć czego można się spodziewać w przyszłości i kupować w miarę świadomie.
nie ma odwrotu od FPGA, scalaki nie są produkowane w nieskończoność, producenta nie obchodzi Twoja miłość do sprzętu, 8bitGuy już się o tym przekonał, bo jego X16 przechodzi na FPGA zamiast oryginalnych scalaków
Jeśli rzeczywiście "Amiga ma klęknąć", to raczej będzie VBXE. Czy się to komuś podoba, czy nie. Wprawdzie stwierdzenie, że "jest już zbyt wiele softu na VBXE by to pominąć" jest śmieszne, bo minęło 20 lat i produkcji jest tyle co palców dłoni u niezdarnego ślusarza, ale jednak trzeba przyznać, że nie jest tak, że nic się nie dzieje i są narzędzia do wykorzystania. No i nie ma nic innego niż VBXE.
Weź przestań, bo to już nie jest śmieszne. Obrazki i dema się nie liczą, a z pozostałych większość to czysta żałość. Zostaje kilka gier, które rzeczywiście sensownie próbują wykorzystać VBXE i przypominają Arcade.
(Jeżeli) będzie Tony w pełnym kolorze na VBXE, to się nastawienie trochę zmieni.
Bardzo bym chciał, żeby RM miało VBXE, niestety wiem też trochę z własnego doświadczenia, że nie będzie to dla twórców hop siup, jest to oczywiście do ogarnięcia, ale nie w 5 minut i nie razem z całą resztą innych rzeczy do ogarnięcia. Jeżeli VBXE nie będzie to się będę wahał z zakupem, bo Atari na FPGA bez VBXE mam w tej chwili na MiSTerze w bardzo dobrej formie. Trochę bardziej zaczyna do mnie przemawiać MiSTer Multisystem 2 czyhający za rogiem.
Ilość softu na VBXE faktycznie nie powala, do tego osobiście uważam, że oryginalni twórcy dali ciała z rynkiem amerykańskim / NTSC, palet w rdzeniu nie było do zeszłego roku czy coś koło tego, oni tam nie mają złącz SCART, no i testowali to tak, że w trybie NTSC jest konkretny bug w rdzeniu. A tam ludzie też czasem piszą jakieś gry :/
Rzeczywiście – ten przypomina bardziej sterownik tokarki niż kontroler pralki.
Na miłość boską! Chłopaki, zepnijcie się, wypuśćcie w końcu ten sprzęt! Zakończycie przy okazji te bzdury o jakichś Mistach i innych garażowych badziewiach.
Tak, to byłaby bomba, opus magnum, wielkie domknięcie tego projektu. Z całym szacunkiem dla twórców RM 800XL - bez loga Atari to byłaby podróba. Zresztą samemu Atari powinno na tym zależeć.
Tak się zastanawiam, czy "rozszerzenie 6502" nie oznacza implementacji 65C816? Z jednej strony jeśli Amiga "ma klęknąć" to chyba nie przed 6502. Obsługa "megabajtów pamięci" za pomocą 6502 też byłoby karkołomne. Z drugiej strony obsługa pamięci w 65C816 też nie jest różowa. To tylko trochę lepszy 6502, więc trudno tu mówić o wprowadzeniu 800XL w XXI wiek. A może chodzi o coś w rodzaju 65832/65864...?
Zostając jeszcze na chwilę w Lalalandzie – jeśli faktycznie w RM 800XL byłaby implementacja 65C816, to chyba powinny być też rozwiązania podobne do tych z Apple IIGS maskujące koszmar bankowania i w tym momencie projekt robi się znacznie bardziej skomplikowany. Tryb "współczesny" musiałby mieć też coś w stylu uwspółcześnionego Apple GS/OS albo może portu Diamond GOS na 65C816. Puszczając wodze wyobraźni można próbować doszukać się podobieństwa nazw "Reevesoft" i "Revive Machines" :)
Ktoś ma jakieś inne pomysły, co może oznaczać "praca w dwóch trybach": 1. tryb zgodności z 800XL 2. tryb "współczesny" zjadający Amigę na śniadanie ?
Niestety mam wrażenie, że mamy jeszcze dużo czasu na różne dzikie spekulacje odnośnie RM/Atari 800XL... Nie ma komputera, a jest zabawa.
Czyli jeśli dobrze rozumiem, trzymając się pewnych reguł (używania długich adresów), poświęcając zgodność z 800XL i trochę szybkości, można traktować 65C816 jako pełnoprawny procesor 16/24 bit zupełnie nie przejmując się żonglowaniem bankami pamięci? Jeśli tak, to git – 65C816 mógłby być bazą nowszego trybu dla RM 800XL. Tylko, że 65C816 to nadal prehistoria, a zdaje się, że nic nowszego, zgodnego z 6502 nie ma. No i żaden w miarę współczesny system na tym nie pójdzie.
@xbx Co masz na mysli piszac o poswiecaniu szybkosci ? Bo akurat 65816 jest przy tej samej czastotliwosci tak samo lub znacznie szybszy kozystajac z przeslan i obliczen 16-bitowych niz 6502. 65816 aby przeslac 2 bajty potrzebuje 1 cykl wiecej , 6502 potrzebuje dodatkowej (dodatkowych) instrukcji ktore zajmuja nie tylko pamiec ale i dodatkowe cykle.
Nie, nie jest. Wsystkie roznice wynikaja tylko z szybszego zegara jaki mozesz zastosowac. Przy 1 MHz oba wykonaja wszystkie legalne instrukcje w tej samej licznie cykli. Bylo to zrobione dla tego ze 65816 byl projektowany dla Apple, a tam kluczowa sprawa jest zgodnosc z zegarem, chocby dlatego ze w podstawowej konfiguracji nie ma timerow i wszystko polega na taktowaniu procesora. Tak wiec: jmp $8000 na obu procesorach wykona sie w 3 cyklach, LDA $9876 ; 4 cykli , w przypadku pobranie 16 bitowej wartosci trzeba dodac 1 cykl dla 65816, czyli 5 cykli. W obu przypadkach ilosc bajtow instrukcji bedzie taka sama jak w 6502. za to aby np. pobrac dane z innego banku wystarczy: LDA $FEDBCA ; i tu instrukcja zajmuje 1 bajt wiecej i potrzeba 1 dodatkowego cyklu , czyli 5 lub 6 cykli a aby wykonac kod w pamieci powyzej 64kB wystarczy: JMP $FEDCBA , czyli przejscie do innego Banku pamieci to 1 dodatkowy bajt i 4 cykle na wykonanie instrukcji. Ile na Atari8 zajmie taka operacja z przelaczaniem bankow to sobie sam policz ;)
RM 800XL może zjadać na śniadanie wszystkie Amigi świata ale bez gier wykorzystujących tą mityczną moc nie ma to żadnego znaczenia. A żeby takie gry powstały to sprzęt musi się sprzedać w odpowiedniej liczbie egzemplarzy. Tyle że narazie niewiadomo nawet kiedy się ukaże.
Bla, bla, bla, nudy, oczywistości i płacz zranionego Amigowca.
„Zjadanie Amigi na śniadanie” to nie jest dziś żadne wyzwanie. Nie ma co się obrażać. Jak dla mnie to mógłby być prosty 800XL, ewentualnie z pamięcią 128/256KB obsługiwaną przez Sally, bez udziwnień. Skoro jednak twórcy RM 800XL podzielili się informacją o „ulepszeniach”, to jest to ciekawy temat. Co tam może być wymodelowane? Czy VBXE wystarczy? Być może. Czy Covox wystarczy? W sumie dźwięk Amigi to cztery Covox-y, więc pewnie tak. Tylko co z tym procesorem? 65C816 to zabytek, ale nie ma nic innego, zgodnego z 6502. Niby na Amigę wystarczy, tylko gdzie tu „współczesność”?
Ja bym wolal aby zaimplementowano od razu fujineta, abysmy mieli "interneta z bomby" i aby ten RM800 mozna bylo wykorzystac do czegos innego niz tylko "do gierkuf"
Ja oczekuje zgodności jedynie z Atari (oczywiście z współczesnymi rozszerzeniami). Zjadanie Amigi mnie nie interesuje.. O Amigę już zadbali inni i są już fajne rozwiązania.. A500mini, FPGA, Pimiga. W przypadku małego Atari nie ma praktycznie nic.. jedynie Altirra, która jest tylko na Windowsa. (takiego Rewinda 2 nie da się poprawnie odpalić ani na Atari800 (zwis po 1/3), ani na rdzeniu FPGA, - za duży plik). Apel, niech ktoś sportuje Altirrę na linuxa, i zrobi porządny obraz pod RPi.
Co do Amigi i covoxów to nie tak do końca. Moc Amigi tkwi w sprzętowym wsparciu procesora przez chipset.. Porównywanie Pauli do 4 covoxów jest nie na miejscu.
"The interior of the RM 800XL is based on modern and highly advanced technology. The computer is powered by RISC and FPGA processors. Our engineers write code only in C and HDL languages."
Cos mi sie zdaje ze 6502 bedzie (jesli kiedykolwiek powstanie) emulowany lub zaimplementowany w FPGA , a ten dodatkowy to dostep do wykonania kodu RISC. To bardziej przypomina BBC Micro Tube niz cokolwiek innego.
Hmm, chłopaki tu piszą o bebechach ;) A podejrzewam że większość ludzi sympatyzujących z projektem , w tym i ja, jedyne co kręci to obudowa . Tu , szkoda troche że nie będzie to buda od 600 XL, bardziej kompaktowa i w/g mnie ładniejsza no ale nie można mieć wszystkiego ;)