atarionline.pl RM 800XL - uwspółcześniony Atari - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorthewasp
      • CommentTime15 Nov 2025 10:39

@woj76: Zewnętrzny moduł SDRAM nie ma tutaj nic do rzeczy. Problemem jest sposób opisywania układu. Odwoływanie się wyłącznie do stylu behawioralnego jest w dzisiejszych czasach podstawą dla wielu (należałoby raczej napisać "dla większości"). W takiej sytuacji projektant zwykle nie ma bladego pojęcia o wyjściowej architekturze (RTL) i w zasadzie ogóle nie potrafi jej zinterpretować. Polega wyłącznie na możliwościach narzędzi (niejednokrotnie rozpaczliwie) i w określonym stopniu traci kontrolę nad projektem.
      • 2: CommentAuthorlemiel
      • CommentTime15 Nov 2025 11:08

>> Konfiguracja GUI jest dowolna. SOC posiada porządny GPU - to dlaczego nie może być lepiej niż u innych.Wszystkie możliwości zostaną pokazane niebawem.

Dziękuję, o coś takiego chodziło. Wystarczy.

@woj76 odwaliłeś kawał dobrej roboty, dziękuję.
      • 3: CommentAuthorrr_800xe
      • CommentTime15 Nov 2025 11:38

No dokładnie - już coś więcej wiemy. To bardzo dobrze, że GUI będzie konfigurowalne (preferencje są różne - jak widać w dyskusji). O ile dobrze zrozumiałem "rm" - to bez wiatraków - co oczywiście przy takim projekcie łatwe nie jest, a jest (przynajmniej dla mnie) ważne ;) - bowiem praca z RM 800XL, będzie przypominać prawdziwe Atari. No zobaczymy co będzie. Narazie konfigurowalne GUI, praca bez wiatraków, szybka maszyna i GPU - to miłe słowa. Czekam z niecierpliwością na ten komputer. Naprawdę będę się z niego cieszył jak dziecko ;)
      • 4:

CommentAuthorsun
      • CommentTime15 Nov 2025 11:48

@woj76: ja pytałem. Dzięki.
      • 5: CommentAuthorrbej1977
      • CommentTime15 Nov 2025 11:49

Im więcej bajerów typu GPU, tym cena większa i mniej z prawdziwego Atari.
      • 6: CommentAuthortebe
      • CommentTime15 Nov 2025 13:05

tak, bo Atari za dzieciaka było za grosze ;)
      • 7: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime15 Nov 2025 15:24 zmieniony

Ale Atari za dzieciaka to był inny świat i niemalże luxus, a teraz fanaberia ino, czy tam urozmaicenie jakie. :-D
      • 8: CommentAuthorrm
      • CommentTime15 Nov 2025 15:32 zmieniony

W sumie nie wiem gdzie to napisać i do kogo ale myślę że to dobre miejsce.Implementacja RM800XL to nie emulacja. Cały komputer, od 6502, poprzez ANTIC, GTIA, POKEY a na PIA skończywszy, to w czystej formie bramki i przerzutniki, tylko w większej skali integracji. Emulacja to wykorzystanie jednego procesora/komputera do powtarzania funkcjonalności innego urządzenia. W naszym rozwiązaniu jedynym CPU w FPGA jest 6502. Mamy jeszcze SoC, który pełni funkcje pomocnicze, np. interfejsu do wyszukiwania gier na karcie SD (prawda, że szybki i na wypasie?), czy wirtualnego magnetofonu, gdy ktoś nie posiada oryginalnego do podłączenia do naszego RM800XL. Żal, że ktoś kto nawet umie przylutować płytkę z rozszerzeniem nie rozumie istoty implementacji układu cyfrowego w ramach struktury logicznego układu reprogromowalnego.
      • 9: CommentAuthoras...
      • CommentTime15 Nov 2025 16:28

@rm,
      A kiedy on będzie gotowy, oraz w jakiej formie co w nim będzie, oprócz zwykłego 800xl?
      • 10: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime15 Nov 2025 17:52 zmieniony

Jak dla mnie wyglada swietnie, ~rozumiem podejscie i jest bardzo dobre. Nikt nie musi w ogole uzywac stuffu z SOCa (poza emu rozszerzen?), moze sobie wlaczyc i miec atarowe "READY". A skoro uklad jest, to czemu nie dodac softem innej warstwy.

Ja akurat uwielbiam takie GUI (ptsd po mameui wieczne zywe), nie spodziewalem sie, ze to bedzie takie mocne 2in1, dla mnie rewelka, trzymam kciuki.
      • 11: CommentAuthorstreak
      • CommentTime15 Nov 2025 18:14

SHUT UP AND TAKE MY MONEY!!!
      • 12: CommentAuthortebe
      • CommentTime15 Nov 2025 18:32

to co Was powinno interesować, to czy z poziomu 6502 będzie można skorzystać z tego drugiego układu :)
      • 13: CommentAuthorlemiel
      • CommentTime15 Nov 2025 18:48

Szkoda, że to co jest napisane pod filmami nie pojawiło się równolegle na forach albo chociaż tylko w tym wątku.
      Byłoby mniej zamieszania.
      Trochę się zdziwiłem jak Dely napisał niusa o tym obok, że coś jest napisane z użyciem SDL - gdzie on To znalazł? Dopiero po tym zajrzałem do długich opisów pod filmami i wpadł mi w oczy wątek na FB. Widzę, że niepotrzebnie się zapaliłem w komentarzach. Przepraszam.

To, że będzie to jak najbardziej tylko A8bit to w sumie super.
      • 14: CommentAuthorrbej1977
      • CommentTime15 Nov 2025 19:05

@12

To mnie akurat interesuje najmniej bo to nie ma już nic wspólnego z oryginalnym Atari. Równie dobrze można tam wstawić RTX 5090 z którego korzysta 6502. Typowy przerost formy nad treścią i niepotrzebne podbijanie ceny urządzenia. To ma być Atari 800XL a nie sprzęt mocniejszy od Falcona z 060/100.
      • 15: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime15 Nov 2025 20:16 zmieniony

Też uważam, że te wszystkie wiatraki są niepotrzebne i mnie osobiście raczej zniechęcą, bo jak do tej pory batocera mi nie podchodzi, a przymierzałem się kilka razy, jest po prostu jeszcze na etapie powijaków według mojej wizji. Oczywiście autor projektu zrobi jak uważa. Ja bym sobie życzył, jeśli wolno podzielić się życzeniem, replikę Atari 800XL, tak jak miało to pierwotnie być. Dodatki owszem, ale jako opcja do włączenia jakimś guzikiem, np. VBXE, dodatkowa pamięć i jakieś wgrywadełko, czy tam fudżinet. Tylko to, co fizycznie powstało na A8.
      • 16: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime15 Nov 2025 21:34

Ja też bym wolał Atari w nowoczesnej obudowie ze wszystkimi dodatkami które są dzisiaj dostępne a nie multimedialny kombajn bo takie już mamy w tej czy innej formie. Logika podpowiada że tak czy inaczej będzie trzeba za to zapłacić więc nie jest to tylko przy okazji
      • 17: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime16 Nov 2025 00:22

@rbej1977
      ale do kogo ty dzwonisz, mocne SOCi sa super tanie, a robia projekt, komodorowe zazdro, ze w C64U tak nie bedzie czy ki uj? o czym ty w ogole piszesz
      • 18: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime16 Nov 2025 00:30 zmieniony

- druzil28 ale to bedzie Atari w nowoczesnej obudowie z wszystkimi bajerami (joy9, usb, etc) (zakladam) wszystkie dodatki beda dzialac (minus to co bebeszymy typu U1MB, pokeymax)
      - przeciez to nakreci fun/rynek bo heheszkowi beda teges, a sayonara +200% zainteresowanie, bo zaineresowanie ludzi +1500%
      • 19: CommentAuthorVLX
      • CommentTime16 Nov 2025 00:59

Podoba mi się pomysł, że obok "trybu natywnego" czy jak to nazwać, będzie też opcjonalne graficzne wybieranie gier. Chcąc sobie po prostu zagrać, będzie można szybko, bez kombinowania, wyszukać co się chce. Dla mnie duży plus.
      • 20: CommentAuthorrbej1977
      • CommentTime16 Nov 2025 10:22

Taka różnica że nowy C64 Ultimate to będzie prawdziwy Commodore od firmy Commodore. RM 800XL to będzie tylko replika Atari zrobiona przez fanów marki. Właśnie ten głupi znaczek na obudowie z logiem firmy, robi ogromną różnicę jeśli chodzi o feeling użytkowania takiego sprzętu. Takie graficzne GUI jeśli chodzi o wybór gier zalatuje na kilometr emulatorami, jakich pełno na rynku. Replice nie przystoi wzorować się na emulatorach.
      • 21: CommentAuthorstreak
      • CommentTime16 Nov 2025 11:58 zmieniony

Jak dla mnie moze sie nazywac i ELWRO 800XL czy MERITIUM 800XL czy MIRAGE XL a nawet AVALON Project XE. Nie ma znaczenia (a moze nawet lepiej po nawiazuje do polskiej techniki komputerowej). Niech sie obcokrajowcy zastanawiaja co to oznacza, wazne abysmy my z polszy wiedzieli..

w koncu to prawdziwie polska replika a nie jakies tam JUAN JALAPENO 65XE:)
      • 22: CommentAuthorxbx
      • CommentTime16 Nov 2025 15:51

@streak
      Coś w tym jest, ale przecież mogłoby być np. Atari 800RM by Revive Machines :)
      • 23: CommentAuthorstreak
      • CommentTime16 Nov 2025 16:32

Tak byloby najlepiej, ale licencja na logo fiji duzo szekli kosztuje.. Lepiej oddac te szekle na dobry dev, niz na licencje.
      • 24: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime16 Nov 2025 17:07

ja tam jestem prosty człowiek i widzę to tak żeby działało to sprzętowo jak atari, plus posiadało opcje atari next , czyli twórcze rozwinięcie sprzętowego atari , a nie emulacja, którą jak zobaczą komodorowcy to zes...ją się z zazrości.
      • 25: CommentAuthorplinius
      • CommentTime17 Nov 2025 08:14

@rbej1977 Jakie prawdziwe Commodore, takie logo sam sobie mogę przykleić. Jeszcze dużo brakuje by uznać tę grupę trzymającą część marki Commodore za prawdziwe... To składak z trzech różnych projektów niezależnych, będących wcześniej od tego nowego Commodore. Także sami nic nie wymyślili poza marketingiem i sprzedażą. Z tego względu Polski projekt RM 800XL całkowicie samodzielny wydaje się cały kosmos do przodu od hucznie powstającego nowego Commodore. Nawet szanuję cisze ze strony Polaków, choć może się to przełożyć na mniejszą rozpoznawalność i mniejsze zyski. Nowe Commodore to praktycznie sam szum medialny od początku, wiele hałasu mało samodzielnej treści, odcinanie kuponów z cudzej pracy
      • 26: CommentAuthorwoj76
      • CommentTime17 Nov 2025 11:30 zmieniony

Apropos Commodore itp., dla tych co jeszcze nie oglądali polecam ostatniego Borga: https://www.youtube.com/watch?v=IrQkXj2U09U

Generalnie, patrząc na to wszystko, na nastawienie retro-"biznesmenów" przeciwstawione nastawieniu retro-klienteli jedyne co przychodzi mi do głowy to stary polski kawał o 20 letniej księgowej z 30 letnim doświadczeniem.

Osobiście stawiam, biorąc pod uwagę że chłopaki od RM-a mają już efektywnie dwuletnią obsuwę (nie winię, nie oceniam, sam wiem jak jest, obiecywanie jakiejkolwiek daty w kontekście zaawansowanego produktu IT jest bez sensu, a inicjatywa RM jest na tyle chwalebna, że od nikogo nie bierze pieniędzy na zaś, w dzisiejszych czasach szacun!), że tego "nowego" Commodora nikt nie zobaczy jeszcze przynajmniej przez rok. Do tego całe przedsięwzięcie ma nadal sporą szansę popłynąć z powodu praw do marki i loga niezależnie od tego co kupili i komu za co zapłacili.

Jeszcze do tego wszystko w limitowanych seriach, żeby zadziałać na FOMO, szczerze żal patrzeć.

(Inna podobna historia, bo też byłem zainteresowany, MiSTer Multisystem 2 już zasadniczo był na wyciągnięcie ręki, pre-ordery miały być wysyłane w sierpniu, produkt zasadniczo gotowy, przetestowany, z mnóstwem zaprojektowanych dodatków, i co? Z tego co widzę, można sobie nadal pre-zamówić i poczekać jeszcze trochę).
      • 27:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime17 Nov 2025 12:05

A propos limitowanych serii, przypomina się tekst z reklam: "liczba egzemplarzy ograniczona, spiesz się!"

Jak się wszyscy pośpieszą, to na pewno starczy, a poganianie wynika oczywiście z tego, że coś się dobrze sprzedaje ;-)))
      • 28: CommentAuthorrm
      • CommentTime18 Nov 2025 10:24

Cześć wszystkim. Czy chcielibyście mieć konsole systemową w RM 800XL. Prosimy bardzo o odpowiedź 'Tak' lub 'Nie'.
      • 29: CommentAuthorxbx
      • CommentTime18 Nov 2025 10:50

Tak
      • 30: CommentAuthorBas
      • CommentTime18 Nov 2025 11:01

Tak
      • 31: CommentAuthorwoj76
      • CommentTime18 Nov 2025 11:22

Coś w stylu menu czy konsoli emulatora (zaraz zostanę powieszony za to słowo) Atari800 na Linuxie? W sumie to nie wyobrażam sobie RM800 bez czegoś takiego, bądź funkcjonalnie równoważnego:

Tak.
    1.  
      Cokolwiek ta konsola systemowa miałaby znaczyć to z dwojga złego "tak". :-)
      • 33: CommentAuthorSplawik
      • CommentTime18 Nov 2025 11:37

Tak
      • 34: CommentAuthorVLX
      • CommentTime18 Nov 2025 11:39

Tak
      • 35: CommentAuthorstreak
      • CommentTime18 Nov 2025 11:55

TAK TAK TAK!
      • 36: CommentAuthorDaruG
      • CommentTime18 Nov 2025 12:31

TAK
      • 37:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime18 Nov 2025 13:36

TAK
      • 38:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime18 Nov 2025 13:53

Ni! ;)
      • 39:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime18 Nov 2025 14:28

a niby do czego ta konsola?
      • 40:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime18 Nov 2025 14:30 zmieniony

Dobre pytanie... Może do timedemo demo1 ;-)
      Jestem pewien, że twórcy wiedzą co robią, ale forma komunikacji nieco zadziwia, pytanie jakby z czapy (bez szczegółów) i ankieta na 1 forum ma zdecydować czy to będzie, czy nie? :-)
    2.  
      Pancio, Jacques - dobrze, że Panowie pytacie o szczegóły, mnie nic nieznaczącemu userowi nie wypadało, miałob wszak być "tak" lub "nie". Ale z Waszym zdaniem się liczą, myślę. ;-)

No, ale skoro mleko się rozlało to jeszcze sobie pozwolę zadać ważniejsze pytanie, kiedy ta konsola będzie do kupienia? O cenę nie śmiem pytać.
    3.  
      podobnie było z vbxe, polaczki śmiszne..beton.
      • 43: CommentAuthorwoj76
      • CommentTime18 Nov 2025 17:32

Co było podobnie z VBXE i kiedy, bo nie jestem w temacie, a chciałbym być ;)
    4.  
      to se poczytaj...większość potrafi tylko pisać i zadawać guupie pytania .Polaczki cebulaczki w sandałach ze skarpetami ,almost open minded rednecks .Czego większość nie rozumie to to że zrobienie RM to są 10tki tyś. złotych ,a nawet więcej , to nie jest zrobienie płytki w firmie PCBWAY .Zrobienie i zaprojektowanie form wtryskowych to jest cenowa masakra.RM to jest petarda. Prawdziwi Atarowcy czekają.
      • 45:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime18 Nov 2025 19:56

Triplex dobrze prawi - polać Mu! Ale w sumie sam to zrobię już niebawem :)
      • 46: CommentAuthorlemiel
      • CommentTime18 Nov 2025 20:00 zmieniony

Tak.
      To będzie coś a'la XLF?
      Czy raczej coś podobnego do trackera(?) Altirry?
      • 47: CommentAuthorplinius
      • CommentTime18 Nov 2025 20:15 zmieniony

@triplex aka blasph Nie rozumiem po co wylewać własne fobie w tym ojkofobię tu na forum? Ale jak już musisz być takim ekshibicjonistą... W końcu to obecnie bardzo modne w sieci to proszę bardzo. Ogólnie przysłowie "uderz w stół, a nożyce się odezwą", jest bardzo trafne w tym przypadku. Pozdrawiam
      • 48: CommentAuthorbartgo
      • CommentTime18 Nov 2025 22:25

Tak. Zakładając, że to coś a la konsola w Altirra i/lub MLM w QMEGu.
      • 49: CommentAuthortebe
      • CommentTime18 Nov 2025 23:31

i się zaczęło...
      • 50:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime18 Nov 2025 23:47

Taki standard :) . Boli mnie trochę w tej "dyskusji" określenie "Polaczki". Widać komuś się wydaje, że nawet w marudzeniu jesteśmy wyjątkową nacją. A tak nie jest.

Nawet w tym nie jesteśmy wyjątkowi :)