Obejrzałem kiedyś kilka odcinków i widziałem m.in. emulator MAME (arcade), więc być może używali i innych emulatorów osobno, ale są też front-endy obsługujące całą masę emulatorów w jednym. HyperSpin, Launchbox, EmulationStation, Attract-Mode, CoinOPS, itp. Ja od zawsze używam HyperSpina (niestety już nie aktualizowany), w którym ustawiłem sobie tylko te platformy na których grałem za młodu i wygląda to mniej więcej tak:
Nie wszystko mam dokończone, bo jakiś czas temu zacząłem re-design całości :)
To raczej a nawet napewno różne programy i emulatory i całe retro kombajny typu retroarch, emulationstation etc. Czasem używa też realnego sprzętu. Co do filmików, muzyki i wstawek w przerwach to zapewne jeszcze coś innego.
Najprościej gdybyś napisał czego konkretnie oczekujesz bo mieć dokładnie to wszystko co on nie będzie tanio i prosto, no i jeśli jesteś w tym zielony to skonfigurowanie tego wszystkiego też nie będzie łatwe Ale jeśli masz PC z Windowsem i zależy Ci głównie na grach z różnych retro systemów konsol i komputerów to na twoim miejscu zainstalowałbym sobie poprostu Retroarch z jakąś nakładką Odpalisz prawie wszystko, nie będziesz musiał kupować do tego specjalnie innego sprzętu ani instalować Linuxa. Sam tak mam i spełnia to swoje zadanie ale trzeba poświęcić krótką chwilę na konfigurację, Tak czy inaczej wszystko znajdziesz w necie i na filmach z youtube. Poszukaj i poczytaj o retroarch i emulationstation na PC z Windows
Batocera i RetroPie mają specjalne buildy (na przykład na ArcadePunks), które zawierają nie dość że gry, to jeszcze zrzuty ekranów, opisy gier, krótkie animacje z samej gry, specjalne 'bezels' (czyli ramki ekranów podczas gier) - społeczność jest niesamowice kreatywna. Dyski po kilka TB można zapełnić błyskawicznie ;)