Jest freepascal dla Aarch64 -> ->link<- <- a nawet i cały Lazarus -> ->link<- <- jedyne co trzeba w kodzie MADSa na okrągło raz za razem poprawiać, żeby przejść kompilację, to niefortunne formatowanie jednego z komentarzy tak mniej więcej w 60-70% kodu, który powoduje zakomentowanie całej reszty źródłówki.
Jak się to poprawi to można MADSa skompilować dosłownie na wszystkim.
Dzięki! Spróbuję chociaż językiem innym niż assembler nie bawiłem się dawno a pascalem to jakieś 30 lat chyba. Ja tam prosty człowiek od rejestrów jestem :)
Lazarus teraz wygląda na kompletny release, chyba nie trzeba już ściągać osobno freepascala, osobno dokumentacji i dopiero po ich instalacji instalować i konfigurować Lazarusa.
Ten błąd o którym mówię, który nie wiedzieć po co (żeby zmusić przynajmniej do zajrzenia do kodu?) od lat ciągle tam tkwi, jest w linii (obecna wersja 2.1.5 MADSa) numer 12784.
@tebe przepraszam, ja z githuba nie potrafię poprawnie korzystać, wolę nie robić siary w żadnym repozytorium. Myślałem, że ten błąd jest tam celowo - że to dydaktyczna pomoc zmuszająca do zajrzenia do kodu. Może dlatego nikt wcześniej nie zwrócił na to uwagi a ja popsułem wszystko teraz.