atarionline.pl WUDSN na Macu i Altirra z winem - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorVagant
      • CommentTime11 Jun 2023 16:06

Używam WUDSN jako środowisko programistyczne na Macu i wszystko fajnie ale z emulatorem Atari800. Mam Windows na parallels i tam fajnie chodzi z Altirra i super się w tym debugguje. Odpaliłem sobie Altirra64 w wine64 na Macu i biega ale jak próbuje odpalić z WUDSN to nie bardzo. Wiem, ze jest to możliwe i jest w pakiecie plik Altirra.sh i niby powinno być ok. Używa może ktoś takiego środowiska na Macu z M1/M2 i mógłby coś doradzić?

Michal
      • 2:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime11 Jun 2023 17:06

Imho ogólnie w wirtualce nawet pod MSWin, Altirra64 słabiej biega, stabilniej chodzi 32-bitowa.
      • 3: CommentAuthorVagant
      • CommentTime11 Jun 2023 21:06

No ale nie przeskoczę bo taki mam komp. Nie jestem ekspertem ale na parallelsach działa mi z FujiNet i wszystkie opcje debugowania chodzą.
      Problem mam, żeby to odpalić z Ecllipse używając wine
      • 4:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime11 Jun 2023 21:06

problem jest z psuciem sciezek itp. ja go jeszcze nie rozwiazalem, adpalam altirke z boku a std. do szybkich testow mam atari800. na pewno da sie przeskoczyc, tylko jakis ladny wrapper potrzebny
      • 5:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime12 Jun 2023 05:06 zmieniony

heeej, a kurcze zmęczyłem drania. mam srubuntu, ale w zsh na maku powinno być podobnie:

1.
      $ sudo echo '#!/usr/bin/env bash
      wine ...path_to_/Altirra/Altirra64.exe "${1//\//\\}"' > /usr/local/bin/altirra
      $ sudo chmod 777 /usr/local/bin/altirra

2. w eklipsie (WUDSN) Preferences>Assembler>Atari 8-bit Assembler
      w polu Path to Application wpisałem "/usr/local/bin/altirra"

w polu Command Line: "${runnerExecutablePath} ${outputFilePath}" (ale działają też std. ust.)

Działają nawet breakpointy :O

problem jest w tym, że altirra ścieżki z "/" rozumie jako parametry, ten kawałek "${1//\//\\}" odwraca slasze.
      • 6: CommentAuthorVagant
      • CommentTime12 Jun 2023 20:06

Pirx, co masz pod /usr/local/bin/altirra? Czy to jest skrypt Altirra.sh?
      • 7:

CommentAuthorgalu

Piszecie o narzędziach udostępnionych na ->link<- ? Jak coś nie działa lub wiadomo co poprawić żeby działało to chyba warto od razu pisać do autora (chyba wszystkie narzędzia, tj. kompilatory łącznie z Mad Pascalem, są przez niego kompilowane również pod macOS i Linuksa i tam udostępnione, a Altirra ma działać przez Wine64).
      • 8: CommentAuthorVagant

Spróbuje podziałać z tym co doradza Pirx a jak nie pójdzie to pogadam z autorem.
      • 9:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime12 Jun 2023 23:06

@galu no masz rację, nawet testowałem ten nowy instalator, ale potem jakoś o tym zapomniałem :)