Jakiś czas temu (ponad rok) został rozpoczęty projekt poprawy toru wideo.
Dzisiaj mogę się pochwalić efektami swojej pracy....
Zdjęcia pochodzą z kilku rozbudowanych o tę poprawkę komputerów.
Sygnał composite pobierany jest ze zwykłego monitorowego złącza ATARI.
Środowisko testowe to ATARI podpięte sygnałem coposite poprzez chinch-e do 27 calowego telewizora Sharp Aquos (ten TV nie posiada s-video).
Efektem mojej zabawy jest:
- wyraźniejsze litery w sysinfo - brak pionowej kreski w sysinfo - test GTIA - jednokolorowe tło już nie składa się z krateczek - ostrzejsze przejścia między kolorami - a dodatkowo po niewielkich modyfikacjach na płycie głównej brak jest zakłóceń na obrazie (prążki i pionowe kreseczki)
Niestety ze względu na jakość aparatu w komórce zdjęcia wiernie nie pokazują tego co widzą oczy.
Na sąsiednim forum rozpoczęła się dyskusja na ten temat. ->link<-
Jak się ma to usprawnienie do moda S-Video? W opisie wyżej, TV jest podpięty przez cinche, czyli jedną wtyczką czy osobnymi chroma/luma itp?
Czy ulepszenie też działa (analogicznie?) ze Scart lub S-Video?
Jeśli gadam bzdety - proszę zignorować, tajniki różnych standardów połączeń często mnie konfundują... Chciałbym po prostu zrozumieć kto zyska na tym rozwiązaniu i jak się ma do innych modów.
Proszę czytać ze zrozumieniem a dokładnie 4 i 5 zdanie.
Efektem ubocznym jest niewielka (wielka) poprawa s-video: - wyraźniejsze litery w sysinfo - wygładzenie tła tak jak na fotkach powyżej - zlikwidowanie czarnej środkowej pionowej kreski tak jak na zdjęciu poniżej.