Tak trochę a propos antysystemowości i filmów o Atari (nie wiem, może postując w tym wątku odgrzewam starego kotleta to przepraszam) - dokument o wykopaliskach cartridges z "E.T." -> ->link<- nakręcony w 2014
Inny, który mi się bardzo podobał z wielu powodów "Easy to Learn, Hard to Master: The Fate of Atari" -> ->link<- z 2017
...dwa następne może wzbudzą lekkie emocje, bo są o historii Jacka Trzmiela i jego przejścia od produkcji kalkulatorów, do komputerów Commodore a stamtąd dopiero do Atari: "8 Bit Generation: The Commodore Wars" ->link<- ten z 2016
Każdy z tych filmów tak naprawdę pokazuje, jak bardzo nierozerwalna była historia tych dwóch logotypów, wokół których rozegrał się chyba pierwszy akt "wojny polsko-polskiej" a dokładniej "grzybowsko-grzybowskiej".
Co prawda nie jest to film o Atari, ale film dla dzieci, w nawiązaniu do którego zrobiono grę na Atari "Basil - The Great Mouse Detective". Polecałem Bartodziejowi na zoomie, to wrzucam tu link w wersji z polskim lektorem:
Ale jest też i film, w którym Atari się znajdzie. Co prawda jako automaty arcade z grami, ale zawsze coś. "Warning Sign", nota bene fajny film z epoki, polecony mi przez Szymona:
Stryker podrzucił ciekawostkę, że w filmie "Skutki noszenia kapelusza w maju" z 1993 roku: ->link<- znalazł taki oto widoczek (ktoś widzi, co to za drugie pismo?):
Świat Gier komputerowych numer maj-czerwiec z 1993 roku leży koło Bajtka. A czasopismo odkładane to PC World Komputer który przejął schedę po Komputerze.
Obejrzałem ten film, to taka delikatna rodzinna komedia w klimacie początku lat dziewięćdziesiątych (zachłyst komputerami, nowościami, ale jednocześnie tradycyjne zasady, kultura wypowiedzi, etc.). Jest kilka scen z komputerami PC oraz maszynami arcade. Pada nazwa "Bajtek". Pokazana jest gra w komputerowe szachy.