ano ja już daawno nic nie wczytywałem w turbo pod basiciem, tak rzeczywiście było, że komunikat 'zły format' oznaczał najczęściej że nagranie jest w basicu. ale - powinna być w nazwie informacja o tym, np. '1. Katalog (basic)' , i bym było jasne.. nie jest jasne dla mnie co w t2001 oznacza '#1' po nazwie programu.
lexx, ale jakie problemy? nie wczytuje się jedynie 7 - road race i 13 - starraiders ii. pozostałe które są na taśmie - wczytałem, gra i buczy. tyle że nie istnieje poz. 16 i 17. taśma kończy się na 15 - solo flight. i jeszcze: nr 12 i 13 mają nagrany jakiś dodatkowy loader na początku, w pierwszym bloku. 13.wywala niestety błąd zaraz po wczytaniu tegoż loadera.
Skoro wiadomo, że road race na oryginalnej nie działa, to możesz go pominąć.. Ale drop zone i starriders zrzuć jeszcze raz do flac'a ale w 48KHz. Postaram się je wyłuskać. Dorzucam też czysty szablon okładki ;)
Szablon do okładki T2001 mam - wprawdzie niebieski - ale kolor na czarny szybko można zmienić. Wystarczy potem wydrukować na żółtym papierze ;)
tylko co z tymi dodatkowymi loaderami przy DropZone i StarRaiders. może to nie jest tak na prawdę nagrane w t2001, bo podczas odczytu szare pasy zmieniają się na kolorowe :-P
Ok - wav pod emulatorem z roadrace wygenerowany. Jak wróce do domu - to wyłuskam XEX. Bo pod emulatorem nie działa mi handler do T2000 zamieniający D: na T:.
13-starraider2 ma przynajmniej kilka błędów, pierwszy był na pilocie bloku, łatwizna; ale drugi to chwilowe przyciszenie w bloku danych. może zagięta taśma, może ktoś nie naciskał 'stop' po wczytaniu programu ze strony A..
aa, te kolorowe pasy to nie na modłę *ajka, tylko taki trochę blizzardowy wzorek.. nie znam się, nie wiem jaki inny system turbo miał taką kolorystykę.
Dobra już wiem!!!! Te dwa nagrania są zrobione następująco: 1. Jest nagrany program t2pilot z nazwa danego programu 2. Zaraz za nim nagrany jest w standardzie T2001 dany program z pominięciem nagłówka z nazwą. Sposób aby to odwrócić jest banalny:
Wczytujesz turbo kopier pod emulatatorem i wybierasz w nim opcję C czyli kopiowanie, jako taśmę podmontowujesz flac'a całej taśmy drop zone jest od 1000 do 1178 sekundy. Ustawiasz się na 1000 i w kopierze rozpoczynasz ładowanie do bufora. Jak pojawi się nazwa Drop Zone T/N, wchodzisz do menu emulatora i przesuwasz taśmę na 1013. Wracasz do kopiera i dopiero wtedy naciskasz T. Cały program pięknie ładuje się do bufora. Następnie wchodzisz do menu emulatora i wybierasz blank tape (jako plik wav). Wracasz do kopiera T2001 i wybierasz opcję zapisu. Zapisujesz program jako D:Drop Zone (wcześniej w menu emulatora podaj sobie nazwę dropzone.wav) Po zapisaniu, resetujesz emulator i ponownie ładujesz turbo copier i jeszcze raz wybierasz plik dropzone.wav który się wygenerował. Teraz możesz go normalnie ładować opcją L- load ;)
Dodam, tylko jedną informacje. Pod emulatorem handler zamieniający litetkę turbo D na T działa dobrze pod Dosem 6.4. Pod mydosem działa na żywym sprzęcie, a pod emulatorem zawiesza maszyne. W ten sposób wykonałem sobie dropzone (bez tego krótkiego loadera) oraz brakująca względem okładki kopie timeslip
Zamykając temat kasety T2001, link do folderu, który zawiera wersję matkę (plik wav) kompletu softu z tej kasety, wszystkie wav'y wygenerowane przez emulator i sprawdzone na żywym sprzęcie. Dodatkowo dorzuciłem trochę większe przerwy pomiędzy pozycjami. Obraz uzupełniony o wersję Drop Zone, Star Raiders II, Time Slip oraz Nexuss w klasycznym nagraniu. Niestety DOS 6.4 podczas używania thandlera zawsze dorzuca do nazwy : na początku.
W katalogu odpowiednio spreparowana wkładka do kasety. Zabieram się teraz za budowanie kasety matki dla Turbo ATT. Ze względu na formę zapisu jestem w 95% pewien, że to jeden z zestawów łódzkiego studia Empex z Łodzi... dlatego postaram się okładeczkę spreparować w ich stylu.
t2001 a jaka idea przyświeca umieszczaniu loadera turbo zapisanego w tymże turbo? (poz.2) u mnie na niektórych zestawach t2000 jest na początku taśmy nagrany loader, ale w normalu, dla tych co np nie mają carta.. fajno, wave-master się przyda, też zaś nagram sobie na taśmę jeśli w testach wyjdzie, że jest ładowany (jak teoretycznie być powinno), przez (sprzętowy) kso-t2000. Mnie do wtorku nie będzie, ale czekam na rip taśmy z dolnośląskiego t2000 które lexx ma na zdjęciu.
Ogarnięta kaseta matka (strona A i B), dla wcześniejszej kasety w Turbo ATT. Tak jak poprzednio zwiększyłem odstępy pomiędzy programami, dlatego zmianie uległy zapisane stany liczników.
Czyli teraz czekamy na dolnośląską kasetę w T2000 - czyli zestaw 21... będzie wav'flac... to zaczniemy backup ;) A dla formalności dorzucam jeszcze pliki CAS oraz pliki HEX z konwersji...taśmy z T2001
informacyjnie, tasma-matka turbo2001. Dla t2001 nie ma znaczenia faza impulsów, wczytuje i tak i tak. Można tą kasetę wczytać też pod kso-t2000, ale kso jest wrażliwe na polaryzację sygnału turbo. Możliwe, że przed zapisem trzeba będzie odwrócić w fazie tego wavea. Najlepiej nagrać jeden program i przetestować czy coś trzeba dodatkowo zrobić.
czy jeszcze ktoś (żeby nie było że ciągle tylko narzekam i marudzę) może pobrać tą poprawioną stronęA remasteruATT ? i sprawdzić. bo mi się pobiera z szumem/trzaskami. i plik dziwnie mały w porównaniu z poprzednią wersją jak i strB.
U mnie ma strona A około 170MB i wszystko działa. Może pobierałeś kiedy jeszcze plik się uploadował na dysk googla... Wrzuciłem wczoraj wieczorem jeszcze raz ;)
no właśnie, bo przed dodaniem a17 miała ~330mb. a strB ma ~340mb. OK, coś mi gogle paprało plik podczas wczorajszego pobierania (2krotnie). dziś gra czysto. - co nie zmienia mi sytuacji, że na stronie B, 'dorobiony' Mirax Force nie wczytuje się ani pod altirrą ani a800, ani przez L1 ani L2. wczytuje się na realnym sprzęcie ?
Problem z ATT jest taki - że są dostępne tylko dwa loadery i niestety mimo, różnego obszaru ładowania w RAM, nie każdy program się uruchomi. Ja eksperymentowałem z kilkoma wersjami Mirax Force i ta wersja uruchamiała mi się pod Emulatorem. Mam zgraną jeszcze w kopiach kaset UM wersję Mirax Force z własnych kaset, przekonwertuję ją do ATT i zobaczę.
No to zaczynamy zestaw 32: Strona A 01 Kult 02 Wieza algebraiczna basic 03 MTV Fix Mix Demo Sebana 04 Spoky Castle 05 Samotnik 06 Mam Plan 07 Robbo6 08 Robbo7 09 Basil - problem z odczytem 10 Bavarian 2 11 Crash Dive 12 StarFighter 13 Nexuss 14 Space Invaders 15 Computer Machine
Pozycja BASIL- na kasecie wymaga 128KB Ram. Dorzucam tutaj własną kopie. Czyli można powiedzieć, że cała pierwsza strona jest już dostępna w formie plików XEX.
Strona B - za żadne skarby po nagraniu na decku nie chce mi się wczytać na moim magnetofonie z T200F. Pod emulatorem się wczytują pozycje. Pierwsze nagranie Astro Droid jest w Speedy2700. Narzędziem AntyAjek wyskubałem plik XEX.
Natomiast mam mały problem ze stworzeniem plików CAS. Mam w swoich zasobach magnetofon z t2000f czyli bez kabelka do gniazda joya. Dlatego wiekszosc softu od KSO u mnie nie dziala. Faze odczytu mogę zmieniać w magnetofonie bo mam dodatkowy przełącznik.Soft od t2001 lub 2000f wiekszość plików potrafi wczytać, wyjątkiem jest demo Sebana, które się wykłada to samo mam z robbo6 oraz robbo7 - mimo że pliki pozwalaja się skopiować na dysk to nie mogę namierzyć loadera, który sobie z tym poradzi.. dorzuce za chwile 2 casy z robbo
Mam do ciebie pytanie z tej kasety Mikrosoftu udało mi się sczytać loader tej firmy czy można go podłożyć pod te gry z kasety, aby było jak w oryginale każda gra ma nazwę w tym loaderze. Bo reszta taśmy jest zmasakrowana.
Obstawiam, że są to gry zrobione turbocopierem, którego udało się chłopakom złamać i został opublikowany na forum AA w formie pliku ATR. Zgraj taśmę będziemy się bawić...
Pierwsze 3 nagrania to wariant zabezpieczony - dlatego po wyłuskaniu plików XEX pliki CAS zostały wygenerowane za pomocą Turgena z zachowaniem nazw i w oparciu o wyłuskane wersje. Inaczej z tego typu nagraniami nie da się zrobić, ponieważ nie ma do speedy2700 żadnego kopiera. Ps. Jak finalnie ogarnę obie strony (XEX i CAS), to uporządkuje te dwa wpisy.
Wrzuciłem już na dysk googla - wygenerowaną matkę dla strony B jako wav (dorzucono dłuższe przerwy pomiędzy programami i jest usunięty duplikat nagrania gry Skarbnik. Jest to jedyny tytuł, który mimo poprawnego nagrania pod loaderem T20001 i T2000f się nie chce wczytać. Natomiast bez problemu daje się przenieść na dyskietkę i uruchomić pod DOSEM. Wygeneruje jeszcze osobny plik CAS z grą skarbnik w Speedy2700, bo wtedy wczytuje się bez problemu.
Ten sam myk wykonam dla Robbo6 i Robbo7, bo wtedy się pięknie wczytują.. zobaczę czy demo Sebana też wtedy ruszy... to wykonam też 2 matki dla strony A.