Gry z L1 w zestawach studia Spark są nagrywane następująco: najpierw nagrywany jest Loader L1 gdzie jako tytuł podawana jest dana gra. A potem zaraz za nim normalnie nagrywana jest gra także z tytułem (loader L1 ładuje się w inny obszar ramu i automatycznie po wczytaniu wczytuje bez pokazywania już tytułu pierwszy napotkany program). Podobnie jest z L2. Czyli jeżeli chcesz przenieść grę na dyskietkę to po prostu musisz się ustawić za loaderem L1 i dopiero od tego miejsca zacząć kopiowanie danego tytułu. W przypadku robbo uruchom sobie carta do T2001 i zobacz, że jak ustawisz się na początek taśmy i wybierzesz load to jako tytuł pojawi Ci się Robbo3 jak wybierzesz N, to po chwili pokaże Ci się drugi raz tytuł ale jako Robbo.L1 (jak dobrze pamiętam).
Ale spróbuj zapisać na dysku nawet wariant uszkodzony za pomocą programu uniwersal copy. 1. Najpierw musisz go przegrać do ATR'a tak jak Ci opisałem 2. Potem uruchamiasz najpierw thandler, a dopiero potem uniwersal copy 3. Wówczas pod copierem T: to turbo 2000 a D: to stacja dysków.
No to zestaw 20 jest już w całości. Te dwa pliki dorzucĘ do katalogu wieczorem. Dodatkowo dorzucam sam loader L1 pod Robbo, bo CAS utworzony z pliku XEX jest bez niego. Czyli na taśmę należy napierw nagrać ten loader, a potem za nim normalnie w T2000 pozycję Robbo.
ps. opisz jak poradziłeś sobie z tym błędem 140. Zmiana ustawień głowicy i kolejne próby wczytania do bufora?
Na taśmie było sporo wgnieceń i ręcznie delikatnie ustawiałem za wgnieceniem i próbowałem aż się wczytało, doświadczenie po ROBBO gdzie chyba z 30 prób zrobiłem zanim się gra wgrała ;). ps. Oryginalny loader też mam zgrany do xex.
Zestaw 13 Strona A FLAC testowane emulator wczytuje się ->link<- Zestaw 13 Strona B FLAC - nie mogę wczytać pod emulatorem, ale jest to wersja z loaderem wykrzyknik, więc można odtworzyć. ->link<-
Zestaw 38 Strona A FLAC testowane emulator wczytuje się ->link<-
Zestaw 38 Strona B FLAC testowane emulator wczytuje się ->link<-
A czy z jakiejś z tych okładek czasem doklejony spis programów nie odchodzi? Bo fajny typ okładki i można byłoby się pokusić o wektoryzacje.... chociaż chyba te tytuły są wklejone jak patrzę w pustą przestrzeń.
Strona A Zgrana podpięta do pierwszego postu. Po programach na końcu są nagrane loadery. Piguła musisz to sprawdzić, bo część mi się wgrywa pod emulatorem a część nie.
01 AIR WOLF 02 BOULDER BOMBERS 03 AZTEC (uszkodzony rekord 4,5,6 został naprawiony) 04 SPECTRUS 05 DECODER (pod emu i loaderem t2000f sie wyklada, pod dosem dziala) 06 OIL EXPLORATION DEMONSTRATION 07 CANDY FACTORY 08 CHICKEN 09 ETIUDA DEMO (uszkodzony rekord 6 i 10 - naprawiony) 10 MUSIC MASTER 3 DEMO 11 MCMXC DEMO II 12 PITFAL1 13 DECATHLON 14 SUPER ZAXXON 15 ROBIN HOOD
16 SLOADER 17 WSL 18 L1 19 L2
Strona B
01 Pro Biker błędy w rekordach, pozycja odtworzona 02 Garfield Demo ok 03 Berzerio błędny 4 i 7 rekord - pozycja odtworzona 04 Jeepers Creepers ok 05 Bacterion ok 06 Abbuc demo błędny rekord 5,6 - pozycja odtworzona 07 Return Of Jedi OK 08 Revenge of Edie Demo błędny rekord 1 naprawiony czyli ok 09 Silicon - błędny rekord 2 - pozycja odtworzona 10 Chaotic Dem0 11 Final Standings 12 Watch Diz! DEMO OK 13 Fighters Demo - błędny rekord1 NAPRAWIONO 14 Herbert Demo OK 15 MCMXC Demo 1 OK
Jest coś źle skopiowane - po 22 sektorze wisi na real sprzęcie... wyświetla się tylko napis oil exploration cracked by Radek Software. Program zajmuje 54 sektory w double. Obstawiam, że jakiś jeden z rekordów z T2000 został źle zapisany na dyskietce..
Udało mi się ją wgrać, ale kopiuje się cały czas tak samo. skopiowałem grę programem i nagrałem na nową kasetę i działa, teraz z nowej załaduję na dyskietkę. Działa spod dosa z z dyskietki się uruchomiła.