atarionline.pl [ST] SidecarT: Kartridż z Raspberry Pi Pico - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime16 Sep 2023 23:15 zmieniony

Pojawiło się nowe ciekawe urządzenie - kartridż z RP2040.
      Działające (przygotowywany jest właśnie drugi rzut, pierwszy był dla twórców), otwartoźródłowe i oparte o RP2040.

Może działać jako:
      1. Zwykły ROM : 64KB / 128KB ładowane z pliku z karty SD lub poprzez WiFi.

2. Dowolne urządzenie we-wy (bo daje możliwość oprogramowania ), np. zegar czasu rzeczywistego, twardy dysk, emulacja kluczy (np, Cubase), stacje dyskietek, klawiatura, mysz itp itd

Cena to €30 bez RP2040 lub €50 z RP2040

Wątek na Atari-Forum: ->link<- atari-forum.com/viewtopic.php?p=451216

Strona projektu: ->link<- sidecart.xyz/

Zapisy na drugi rzut karta (do 25 września): ->link<- mailchi.mp/290579c00c14/sidecart-waiting-list

Coś do poczytania:
      ->link<- sidecart.xyz/blog/2023/09/02/why-i-made-sidecart/
      ->link<- sidecart.xyz/quickstart

Programowanie urządzenia (GitHub): ->link<- sidecart.xyz/coding
    1.  
      Cyprian, warto dodać, że dla zapisanych na liście oczekujących, cena jest z bonifikatą 25%:
      €22.50 - bez RasPI
      €37.50 - Z
      • 3:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime17 Sep 2023 16:52

słuszna uwaga

Warto dodać że każdy może sobie sam to zbudować:
      You can build your own SidecarT board. The hardware design is open source and you can find the EasyEDA schematics project in the schematics folder.
      • 4:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime5 Oct 2023 12:30

link do dokumentacji:
      ->link<- docs.sidecart.xyz/
      • 5:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime8 Jan 2024 00:37

Fajna recka, sam kanał też jest git:
      • 6: CommentAuthor8-Bitz
      • CommentTime11 Nov 2025 10:11

Miałem dodac w/w link do yt ... ale btn szukaj wyjaśnił wszystko.

Super kanał, dzisiaj zasubowalem go.

Projekt naprawdę fajny. Ktoś w PL może już go robi ?
      • 7:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime11 Nov 2025 10:50

Nie lepiej wesprzeć autora i kupić w oficjalnym sklepie? ->link<-
      • 8: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime11 Nov 2025 20:41

Widziałem na olx, ktos sprzedawał za 400 ale to chyba starsza wersje.
      Od producenta z przesyłka do pl wyszło mnie 250pln
      • 9: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime25 Nov 2025 11:50 zmieniony

Panowie, chciałem się pochwalić i gorąco zachęcić do zakupu. Ten urządzonko jest rewelacyjne. Do tej pory używałem ultrasatana na swoim st ale ciągle mnie denerwowało ze raz to się zawsze długo bootowalo po restarcie a dwa to milion małych partycji przeszkadzało w znalezienie co gdzie jest poupychane.
      A to ? Raz ze jest tańsze, dwa ze robi za ultrasatana i goteka a trzy nie wymaga żadnych kabli bo wpina się w port cartidge.
      No i jeszcze jedna mega zaleta, z poziomu browsera ściąga się od razu nowości na st bezpośrednio na kartę, nie trzeba przeszukiwać stronek www aby cos znaleźć.
      Nowe firmware robi robotę, jeszcze mi się nie zdarzyło aby cos mi się nie odpaliło. Tutaj autor pokazuje co się zmieniło.

Generalnie najfajniejszy gadżet jaki ostatnio kupiłem i teraz duże atari przezywa druga młodość u mnie na biurku.
      co do zakupu to autor wysyłał mi carta następnego dnia po zakupie, wysyłka jest z Hiszpani i szło ze 2 tygodnie.
      • 10:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime25 Nov 2025 23:14

świetne urządzenie
      • 11: CommentAuthortakron27
      • CommentTime26 Nov 2025 10:15

obejrzałem i aż stałem się chętny do zakupu ...tyle że STeka nie mam :-P
      urządzonko za-rą-bis-te
      • 12:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime26 Nov 2025 11:12 zmieniony

@druzil28
      Mam od jakiegoś roku, używam i lubię, ale:

1) nie ma aż takiej pełnej kompatybilności jak Ultrasatan po ACSI, może np. zdarzyć się gra HD adapted, która nie zadziała (to tylko emulacja GEMDrive).
      2) z tym zastępowaniem Goteka to też nie do końca, bo nie możesz zmienić dyskietki w wirtualnym napędzie bez resetu i wejścia w menu SideCarTa.
      3) nie da się używać jednocześnie emulacji flopów i Gemdrive'a (HDD): albo jedno, albo drugie.
      4) wejście do menu konfiguracyjnego SideCartridge'a uwala TOS załadowany SELTOSem/RAMTOSem i wraca ten z MoBo.

Powyższe piszę jako zadowolony użytkownik, świadomy ograniczeń i żeby innych też uświadomić przed ewentualnym zakupem ;-)
      • 13:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime26 Nov 2025 12:16

@Jacques cenne uwagi
      myślę że warto je przekazać do Logronoide na Discord
      • 14:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime26 Nov 2025 21:04

bardzo fajne! może ktoś dorobi wersję lite z samym rpi, taką jak do 8-bittera - 6-8 dyskietek by weszło, może nawet więcej z dekompresją w locie.