To fakt @jhusak, że porzucenie wsparcia dla 5V to ubicie hobbystów - podobnie jak kiedyś porzucenie THT. Na szczęscie się to zmienia. Zwykle tolerancja dla we/wy tyczy się wybranych sygnałów np SDA/SCL a zasilanie interfejsów jest wewnętrznie na 3V3. To co wydarzyło się w RP2040 to prawdopodobnie wynik użytej technologii i rozrzutu produkcyjnego. Pewnie wpiernicza to to 4x więcej prądu lub powoduje inne niepożądane efekty. Ważne, że działa. Idealnie byłoby mieś możliwość gładkiego łączenia starego (5V) z nowym (3V3/1V8) - bez konsekwencji :-)
Przyglądam się temu projektowi i jestem ciekaw czy podobnie zachowałby się np ESP32 czy inny chińczyk jak np CH32V303.
@pancio - dlaczego ma to wpierniczać więcej prądu? Zasilanie dalej na 3.3V, tylko piny mają tolerancję i tolerują 5V na input. Bo wyrzucają z siebie 3.3V, co dalej jest w standardzie TTL. Ja tu widzę problem w dotychczasowym podejściu. To, co robimy tutaj powinno być od dawna "legalne".
Co do 1.8V to wychodzimy ze standardu TTL i zaczyna być kłopot. Ale co to za problem dziś w mikrokontrolerze dać przetwornicę i selektor "pin x logika TTL, pin y, logika 0-1.8V". Ew. doczepiać zewnętrznie cewkę, jak taka funkcjonalność jest potrzebna.
A co do ubicia hobbystów - to wg mnie zbyt mocne słowo - chodzi o utrudnianie im życia. Standaryzacja to najmniej doceniana zdobycz cywilizacji. Dlaczego tu tego nie ma "do końca" ?
Dlaczego układy 3.3V nie mogą być zasilane 5V? A nawet 7 (fluktuacje)? Zrozumiałe tylko, jeśli "dajemy tyle krzemu, ile to konieczne, żeby zadziałało, bo konkurencja i cięcie kosztów"
Zanim to A8Pico wprowadziłem do sprzedaży , spędziłem 2 dni na przeprojektowaniu obudowy i próbnych wydrukach. Moje budy w stosunku do orginału są grubsze. No i maja "dziurkę" do wprowadzenia carta w tryb "BOOT" w razie potrzeby update firmware. Bez rozbierania carta.
Mam kilka płytek na zbyciu, bo zamówienie i tak kosztowało tyle samo. Takie zwykłe - nie złocone, nie frezowane. Posują się pewnie zaraz i posują atari. Jak ktos chce to na pw.
Lepiej papier ścierny 120 położyć na czymś płaskim i krawędziami płytki przeciąnąć kilka razy trzymając ją pod kątem 45 stopni jak już trzeba. Pilnikiem to rogi ściąć . Ale na przyszłość lepiej zamawiać to frezowanie od razu bo to oszczędza wielu kłopotów później. Wymiana gniazda CART bo tania płytka jakiś pin w gniezdzie zagieła albo złamała nie powinno być potrzebne. Trzeba myśleć o takich rzeczach jak już sie komuś coś sprzedaje.
Ja kupiłem u Zaxona tego Carta ( jeszcze w wersji niebezpiecznej ;) ) i uważam że to fajne urządzenie które ułatwia życie przy serwisowaniu różnych sprzętów. Ktoś miał fajny pomysł i go zrealizował. Super !
Witam posiadaczy A8 Pico Carta. Czy cart obsługuje pliki car np. -1Mb, czy jedynie 128kb. Gra wymaga 64kb ramu - więc może działa na nim - nie wiem. Jeżeli obsługuje pliki 1 Mb, to chętnie się zaopatrzę.