atarionline.pl Realne rozwiązania kwestii 80 znaków w wierszu, nie spod DOS - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorbartgo
      • CommentTime29 Sep 2023 11:09 zmieniony

Jak w tytule. Aplikacje w trybie znakowym, bez dos-a albo właśnie dosy. Myślę o takim sofcie jak LiteDos, Forth, Logo... czy są opcje uruchomienia tego z 80 znakami, nie związane z wydaniem majątku na eBay lub z kupnem VBXE?

Myśli:
      1 - Ace80xl, już nie produktowane, może da się wrzucić na własnego carta - ale to był jakiś specjalny typ "przezroczystego" (= ?) carta (plus kwestia praw autorskich)
      2 - wycięcie z jakiegoś rozwiązania programistycznego (SDX?) kodu w asemblerze czy w języku maszynowym i wbicie go jako polecenia do docelowego systemu (?)
      • 2: CommentAuthorVLX
      • CommentTime29 Sep 2023 11:09

Tu niestety majątek:

->link<-

->link<-
      • 3: CommentAuthorbartgo
      • CommentTime29 Sep 2023 12:09 zmieniony

Ja to oczywiście widziałem. Ale jeśli w SDX może być rozwiązanie programowe (nawet 64 znaki są super), czy jest jakiś powód dla którego nie ma podobnego (samodzielnego) rozwiązania na cartridge'u - nawet opartego o driver ze Sparty? Podmiana E: (a może S:) i przekazanie dalej kontroli z cartridge'a?
      • 4:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime29 Sep 2023 13:09

jest też nasz xep-80 na pi:
      ->link<-
      • 5:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime29 Sep 2023 13:09

No właśnie Ace80 jest/było programowe.