Mój problemat: FTe DOS XL - ver. 2.30 (1994) Bootuje z SIO2SD z D1:, montuje ATR pod D2: i ten sam ATR pod D3: Przechodzę na każdy z trzech dysków i robię DIR, jest OK na D1 i D2, na D3 pisze "DRIVE NUMBER ERROR" i wraca do prompt. W instrukcji do DOS XL piszą, że obsługuje D1-D4, więc o co kaman?
Googiel nie wyrzuca takiego błędu, w instrukcji też nie ma.
Niektóre DOSy dla Atari miały możliwość konfiguracji. M.in. np. ilość buforów (bo DOS musi trzymać sporo danych o dyskach/plikach w pamięci). Zmniejszeni ilości buforów pozwala na obniżenie MEMLO i co za tym idzie zwiększenie pamięci dostępnej dla programów. Tyle, że może zmniejszyć dostępną liczbę jednocześnie otwartych plików, czy też liczbę obsługiwanych stacji.
Może masz tak przekonfigurowany DOS... ale to tylko przypuszczenie.
Co ciekawe, na dysku systemowym jest program config.com, który po odpaleniu daje listę stacji dyskietek. Wypisuje 8 stacji i prawidłową liczbę stron i gęstość dla każdej z nich.
Dwie uwagi, dla mnie to nie było oczywiste, może komuś się przyda: 1) "Initialize Disk" z opcją 3, czyli "Write DOS.SYS only" nie zadziałało, trzeba było skasować poprzedni DOS.SYS najpierw. 2) Ten DOS XL ustala sobie z SIO2SD gęstość stacji na podstawie tego jak duże inicjalnie przy bootowaniu były podmontowane ATRy. I na przykład jeśli w D2: miałem 90kB ATR, to DOS XL ustalił to jako single density, później jeśli przemontowałem w D2: na 180kB ATR, to DIR D2: się zawieszał, tak samo CONFIG.COM. Możliwe, że trzeba przekonfigurować przed przemontowaniem, ale nie próbowałem.