O2/Fixer'y, które stabilizują pracę rozszerzonego Atari (o Ultimate 1MB, VBXE, Rapidus oraz SIDE3.0, SIDE3.1, MyIDE), produkowane przez Lotharka na bazie mojej idei i laboratorium, po wymienia nóżek na low-profile są na tyle niskie, że mogą się zmieścić, pod kartami stereo, co zostało dzisiaj potwierdzone, przez mojego klienta.
Zwykła wersja w podstawkę nie wejdzie. Można próbować wlutować bezpośrednio w płytę.
Na zdjęciach wersja O2/Fixer Gold (low-profile), która jest dostępna u mnie w sprzedaży.
Podsumowanie ============
- O2/Fixer to mój drugi projek po SAVO XE / SAVO XL - płytce ze złączem Sega Saturn umożliwiającej wyprowadzenie sygnałów audio-video bez cięcia obudowy komputera, opis: ->link<-
- O2/Fixer można kupić u Lotharka na stronie: ->link<- lub w RetroLemon na stronie ->link<-
- wersje O2/Fixer Gold (low-profie) można kupić u mnie, pisząc priv
- polskie płytki stereo (PTODT Stereo oraz PTODT Stereo II) opracowane przez KKrysa sprzedawane są tu: ->link<-
Rozumiem, że wątek ma pokazać, że fixer nie koliduje z PTODT-Stereo II? Powiedzmy, że z dolnego prawego zdjęcia można by to wywnioskować... z tej perspektywy nie widać dokładnie.
Nie bardzo rozumiem w jakim celu miesza się fixer z PTODT-Stereo. Chodzi o fizyczne własności czy polepszenie dźwięku?
Tylko tyle, że nie koliduje, jak się zmieni nóżki na niski profil. Kilka osób pytało prywatnie, więc już to zostało sprawdzone i jest odpowiedź.
Fixer nie zmienia żadnych właściwości dźwięku, tylko to, że SIDE3.0/3.1 działa. Działa też z 74F08, ale nie zawsze we wszystkich konfiguracjach.
Fixer również nie poprawia obrazu, tak uprzedzając pytanie.
To co ostatnio Kaz napisał S* (zaczynam się bać używać tej nazwy) - nie poprawia obrazu, nigdy o tym nie pisałem. Na Pigwie jest instrukcja, w której też nie ma takich informacji.
Co do niskiego profilu.. FJC robił film na temat UAV oraz SpectreAV. Candle w prototypach montował low profile. Mam taką płytkę do testów w domu. Niestety problem w tym, że piny low profile, kosztują >40 PLN za 50 pinów. Dlatego Lotharek nie montuje ich standardowo, ani w SpectreAV, ani w O2/Fixerze. Normalnie obniżanie profilu nie jest potrzebne, ale pod płytkami dual-pokey jest takie wymaganie, pod PokeyMax V3, gdzie jest więcej pinów również (o ile pamiętam), w przypadku Rapidusa XL, gdy montuje się Adaptusa , też socket na 74LS08 jest tak blisko, że bez obniżenia profilu będzie problem z przewodem Adaptusa.
No tak... lepiej robić desoldeing i poprawiać po "producencie" zamiast robić to od razu niewielkim kosztem. A ślad węglowy roośnie aż do Szwecji... oj Greta niezadowolona będzie!
Greta cieszy się, jak O2/Fixery są składane u Lotharka, bo na maszynie złożenie jednego ponoć zajmuje 8 sekund. A niski profil.. no cóż.. wszystko można kiedyś poprawić.
2. Gold/Pro/Low-Profile - nie zdecydowałem się na nazwę. Wszystko to samo.
3. ok x3 w stosunku do ceny podstawowej, biorąc pod uwagę kupno płytki u Lotharka, pinów low-profile i trochę za usługę na pączka z kawą. Te niskie złocone piny są bardzo drogie. Dlatego Lotharek zdecydował na sprzedaż ze standardowymi pinami.
Dostaniesz zamiast SAVO XE, SAVO+ XE GOLD, które będzie miało: - RGBs output - CVBS PAL Standard output - S-VIDEO PAL Standard output - CSYNC/Fixer - 7ch sound mixer
i zniżkę na HAVO.
HAVO: - HAVO Standard - Q1/2024 - podstawowa wersja - HAVO Pro - Q2-3/2024 - szybkie DAC (lepiej działające dema), RT post-processing PAL Blending + NTSC Artifacting. - HAVO Full Digital - Q4/2024 - TBA
Nie ma jeszcze oficjalnych cen, ale.. SAVO XE/XL sprzedają się dobrze na Allegro po 94 PLN + przesyłka (sprzedało się ok 200 płytek od początku roku). SAVO+ będą pewnie ok 150 PLN (tu już będzie całkiem sporo elektroniki), a SAVO MAX ok 200 PLN (więcej elektroniki, tu jest inny kabel Sega Saturn, a płytka jest dedykowana na rynek US).
SAVO MAX to SAVO+, które będą uzupełnione o układy do generowania Component Video.
Wszystkie (lub większość) płytek będzie w wersjach XE, XL, XEGS oraz 1200XL, czyli tyle ile jest wymiarowo wersji modulatorów.
Miały być jeszcze płytki SAVO XEc, czyli SAVO XE z prostym modulatorem - takim jak jest modulatorze, co można zobaczyć na schemacie Jera, czy takim, które są produkowane przez chyba dwóch kolegów w Polsce. Przyznam się, że nie mam absolutnie serca do tych wersji i prawdę mówiąc rok temu, celowo zrezygnowałem, aby coś takiego się pojawiło na płytkach SAVO XE, w związku z tym, ża Candle już w sierpniu dawał mi SpectreAV do testów i wiedziałem, że Lotharek też to zacznie zaraz sprzedawać, także nie chciałem jakoś wchodzić tu w jakiś konflikt interesów. Co więcej, wiem, że jak komuś bardzo był potrzebny Composite, to sobie podłączył jedną z dostępnych miniaturek modulatora i to działało.
Moje uwagi do modulatora i miniaturek są w sumie takie same: - niedostosowany poziom sygnałów, - zastanawia mnie jeszcze generowanie sygnału tylko na dodatni napięciu, co może mieć konsekwencje na zakłócenia na poboczne sygnały oraz zbyt silny sygnał odbierany w różnych odbiornikach (jeśli powinno być od -0.3 do 0.7, a część robi od 0 do 1V, a z niedopasowaniem potrafi być >1V) - niedostosowana impedancja
Przy okazji warto wspomnieć, że w tym roku: - cena VBXE u Lotharka spadła z 410 PLN do 350 PLN, a można jeszcze wykorzystać 7% zniżki przy przelewach bankowych (nie miałem na to wpływu - może to kwestia kursu waluty - nie wiem) - udało się we wrześniu otrzymać od Electrona dedykowany wsad NTSC do VBXE
Pytałem tylko o cenę fiksera MaxWypasPlatine a dostałem encyklopedią S@#0 w twarz :-) Staramy się zrozumieć co piszą forumowicze i odpowiadamy raczej w temacie...
Cenę PTODT Stereo II znam.. tak uprzedzając fakty.