atarionline.pl Steampunk w grach Atari 8bit? - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 Dec 2023 15:12 zmieniony

Czy ktoś kojarzy gry na Atari w klimatach steampunk (ewentualnie jego odmian dieselpunk czy tam podobnych)? Bo na 16bit trochę tego jest, ale na 8bit mocna posucha. Z gier kojarzę tylko The Eidolon.
      • 2:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime25 Dec 2023 16:12

Będzie Trax :-) A tak to chyba nie bardzo...
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 Dec 2023 17:12 zmieniony

Z takich co będą/mają być to jeszcze Mad Age & This Guy, ale to mocno niepewna przyszłość :)

Misza zaproponował, żeby jeszcze podciągnąć pod to Loco, bo faktycznie klimat epoki parowej jest :)

Z kolei z takich trochę naciąganych widziałbym tu Total Eclipse.
      • 4:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime25 Dec 2023 20:12

W Loco jest steam, ale nie ma punka ;-)
      • 5:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime25 Dec 2023 22:12

Gdzieś był symulator maszyny parowej. Dump Machine.
      • 6:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 Dec 2023 22:12

Tak, też można podciągnąć :)
      • 7:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime26 Dec 2023 10:12

Trochę jeszcze henry’s house.
      • 8:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime26 Dec 2023 11:12

Myśleliśmy o tym, także o paru innych jak 221b Baker Street, ale chyba to jeszcze bardziej naciągane :)

Szkoda, że na małym Atari nie ma chyba nic na podstawie Juliusz Verne'a (na dużym jest).
      • 9: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime26 Dec 2023 12:12

Nie wiem o co chodzi z tym steampunkiem i czy będzie to w temacie, ale kojarzy mi się jeszcze z maszyną parową "Gumball", choć pewnie z parą nie ma nic wspólnego oraz "Trains".
      • 10:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime26 Dec 2023 12:12 zmieniony

Steampunk to taka stylistyka dzieł fantastyki naukowej. Dominuje mechanika (zamiast elektroniki), odwołuje się często do mody XIX wieku, etc. Nazwa wzięta od pary czyli głównego typu napędu w okresie rewolucji przemysłowej.

angielska wiki:
      ->link<-

polska wiki:
      ->link<-

"Gumball" i "Trains" klimatem pasują, bo mechanika, aczkolwiek tak jak większość naszych powyższych przykładów, trochę naciągane, bo jest stylistyka, ale brakuje np. elementu fantastyki naukowej.
      • 11:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime26 Dec 2023 14:12

No to Ghostbusters :) Może nie para tylko plazma, ale zawsze cuś.
    1.  
      To ja jeszcze dodam "Nadral", ten helikopterek to takie jakby żelazko ze śmigiełkiem, a żelazka jak wiadomo są na parę, no i klimacik gra ma akuratny, myślę. :-D
      • 13:

CommentAuthorstring
      • CommentTime26 Dec 2023 20:12

Nuclear Nick, tak trochę. Ogólnie bardzo klimatyczna gra w moim przekonaniu. Może też Goonies gdyby usunąć wątki pirackie. Jeszcze rozważyłbym Bounty Bob'a i Mr. Robota.
      A z tych nieatarowskich to polecam bardzo Steamworld Dig 2 który nie dawno kończyłem na switchu.
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime28 Dec 2023 21:12

Krótko mówiąc, mamy The Eidolon i to wszystko. I dwie gry takiego klimatu w produkcji. Może ta posucha zainspiruje jakichś twórców do zastosowania steampunku, dieselpunku czy innego -punku w swojej grze? Można się wyróżnić.
      • 15:

CommentAuthormav
      • CommentTime28 Dec 2023 21:12

Mi się ten łazik z Amaroute, czy w sumie cała gra kojarzy z tym klimatem
      • 16:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime28 Dec 2023 23:12

To jak Amaroute, to mi się kojarzy "Head Over Heels" - tam były różne planety z cudaczną czasem "technologią". ;)