Czy ktoś kojarzy gry na Atari w klimatach steampunk (ewentualnie jego odmian dieselpunk czy tam podobnych)? Bo na 16bit trochę tego jest, ale na 8bit mocna posucha. Z gier kojarzę tylko The Eidolon.
Nie wiem o co chodzi z tym steampunkiem i czy będzie to w temacie, ale kojarzy mi się jeszcze z maszyną parową "Gumball", choć pewnie z parą nie ma nic wspólnego oraz "Trains".
Steampunk to taka stylistyka dzieł fantastyki naukowej. Dominuje mechanika (zamiast elektroniki), odwołuje się często do mody XIX wieku, etc. Nazwa wzięta od pary czyli głównego typu napędu w okresie rewolucji przemysłowej.
"Gumball" i "Trains" klimatem pasują, bo mechanika, aczkolwiek tak jak większość naszych powyższych przykładów, trochę naciągane, bo jest stylistyka, ale brakuje np. elementu fantastyki naukowej.
To ja jeszcze dodam "Nadral", ten helikopterek to takie jakby żelazko ze śmigiełkiem, a żelazka jak wiadomo są na parę, no i klimacik gra ma akuratny, myślę. :-D
Nuclear Nick, tak trochę. Ogólnie bardzo klimatyczna gra w moim przekonaniu. Może też Goonies gdyby usunąć wątki pirackie. Jeszcze rozważyłbym Bounty Bob'a i Mr. Robota. A z tych nieatarowskich to polecam bardzo Steamworld Dig 2 który nie dawno kończyłem na switchu.
Krótko mówiąc, mamy The Eidolon i to wszystko. I dwie gry takiego klimatu w produkcji. Może ta posucha zainspiruje jakichś twórców do zastosowania steampunku, dieselpunku czy innego -punku w swojej grze? Można się wyróżnić.