Taka ciekawostka - udostępniłem 2 dni temu na oficjalnym profilu Facebookowym AtariOnline link do wywiadu z Mr. Bacardim ze strony głównej ->link<- i wpis ten został dzisiaj czasowo zablokowany jako podejrzany o "mowę nienawiści" - bez żadnych szczegółów.
Doszedłem do tego, że słowo "cracker" jest w Stanach slangowym pejoratywnym określeniem białych, w szczególności "biednych osób ze stanów Georgia i Floryda" i automat najwyraźniej wychwycił jego użycie we wpisie.
Zgłosiłem, że nie zgadzam się z decyzją, i wkrótce potem wpis został odblokowany - ale nie było sposobu na uzasadnienie sprzeciwu, więc wynik ponownej weryfikacji nie wydawał mi się pewny.
Tak czy siak - gdyby ktoś chciał pisać na FB o Mr. Bacardim czy też ogólniej o crackscenie, to proponuję używać innych słów ;)
Generalnie dramatu nie ma, zdarzyło mi się to pierwszy raz, a opublikowałem łącznie kilka tysięcy wiadomości na profilu AOL.
Natomiast gdyby częściej używać niepożądanych/ źle zinterpretowanych słów, to teoretycznie mogłoby się to skończyć nieprzyjemnościami dla profilu AOL i/lub dla mojego prywatnego profilu.
Jak głosił komunikat (napisany facebookową, delikatnie kulawą polszczyzną prosto z translatora):
"To naruszenie będzie skutkować: - Ograniczyć dystrybucję strony - Skutkować usunięciem strony - Nałożeniem ograniczeń na Twoje konto osobiste"