atarionline.pl Słowo "cracker" vs Facebook - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorAdam
      • CommentTime2 Jan 2024 17:01

Taka ciekawostka - udostępniłem 2 dni temu na oficjalnym profilu Facebookowym AtariOnline link do wywiadu z Mr. Bacardim ze strony głównej ->link<- i wpis ten został dzisiaj czasowo zablokowany jako podejrzany o "mowę nienawiści" - bez żadnych szczegółów.

Doszedłem do tego, że słowo "cracker" jest w Stanach slangowym pejoratywnym określeniem białych, w szczególności "biednych osób ze stanów Georgia i Floryda" i automat najwyraźniej wychwycił jego użycie we wpisie.

Zgłosiłem, że nie zgadzam się z decyzją, i wkrótce potem wpis został odblokowany - ale nie było sposobu na uzasadnienie sprzeciwu, więc wynik ponownej weryfikacji nie wydawał mi się pewny.

Tak czy siak - gdyby ktoś chciał pisać na FB o Mr. Bacardim czy też ogólniej o crackscenie, to proponuję używać innych słów ;)
      • 2:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime2 Jan 2024 18:01

Prymnitywne te metody facebuka. Takie z początków internetów.
      • 3:

CommentAuthorccwrc
      • CommentTime2 Jan 2024 18:01

Kokaina jest dobrym zamiennikiem.
      • 4:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime2 Jan 2024 20:01

moja ulubiona knajpa na florydzie to "cracker barrel". zawsze mają w sklepiku coś związanego z atari :O
      • 5:

CommentAuthorjhusak

Jakbyś wpisał kokainę, to by fb nie zareagował.
      • 6: CommentAuthorAdam

@Pirx: a mają rum bacardi? :)
      • 7: CommentAuthorAdam

Generalnie dramatu nie ma, zdarzyło mi się to pierwszy raz, a opublikowałem łącznie kilka tysięcy wiadomości na profilu AOL.

Natomiast gdyby częściej używać niepożądanych/ źle zinterpretowanych słów, to teoretycznie mogłoby się to skończyć nieprzyjemnościami dla profilu AOL i/lub dla mojego prywatnego profilu.

Jak głosił komunikat (napisany facebookową, delikatnie kulawą polszczyzną prosto z translatora):

"To naruszenie będzie skutkować:
      - Ograniczyć dystrybucję strony
      - Skutkować usunięciem strony
      - Nałożeniem ograniczeń na Twoje konto osobiste"