Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
mads Kaz_Lew.asx
sta WSYNC
bit $x0 ;ZPG
$24 - BIT.Z
$x0 - adres
$x0 - wartość spod adresu $x0
Mono:
Kaz pisał o tym w artykule - G2F w trybie hires wyświetla 239 linii skanningowych i używa tricku z podniesieniem ostatniego wiersza o 1 linię w górę. Wtedy w ostatniej linii ekranu wyświetlana jest pusta linia (JVB) i ekran nie zrywa synchronizacji. No ale zestaw znaków jest zepsuty, bo treść grafiki musi być przesunięta o linię w dół.sta WSYNC
bit $x0 ;ZPG
Yosh:
Z Video: 352x239 (gr8) 50 FPS, timed directly into Antic.koala:
To ja jeszcze może napiszę o mojej walce z tymi artefaktami.koala:
ps: Mono, Yosh, Kaz dzięki Wam za wyjaśnienia, ja nie wiedziałem sąd się te śmieci biorą i jak to można okiełznać w inny sposób niż albo ten hscroll (albo sprajty).TeBe:
Kaz czepia się VSCROLL-a w G2F, a właśnie w ten sposób został rozwiązany problem 240 linii, poprzez przesunięcie obrazu o linię w górę (w trybie HiRes)TeBe:
taniej jest użyć HSCROLL, albo czarny pocisk maskujący niż poświecić 100% czasu CPU aby wstawić zeraYosh:
U nas sa te notki autora i wymagania przed pokazaniem, warto tam by bylo czasem rzucic co nie co technikali (chyba ze cos duzego, to i plansze w gr.0 mozna by poczytac)TeBe:
jak z grafikami Rocky-ego które on rozumie co jest "pod spodem" ale inni widzą tylko kolor i układ pikseli, ale nie technikalia które za tym stoją, też mu mówię żeby przed zaprezentowaniem takiej grafiki wstawił ekran z opisem co i jak zostało osiągnięteRocky:
A co do śmieci na prawej ramce, to są tylko jak się używa szerokiego ekranu, co ma swoje konsekwencje w postaci ograniczenia liczby zmian w linii.. W praktyce więcej zyskamy ograniczając się do 40 bajtów..DIV1 = 85
DIV2 = 85
antic dta $4E,<pic,>pic
:+(DIV1-1) dta $0e
dta $4E,<(pic+DIV1*48),>(pic+DIV1*48)
:+(DIV2-1) dta $0e
dta $4E,<(pic+(DIV1+DIV2)*48),>(pic+(DIV1+DIV2)*48)
:+(240-DIV1-DIV2) dta $0e
dta $41,<antic,>antic