Cześć, nie mam Atari XL i chciałbym go nabyć droga kupna lub wymiany na inny sprzęt retro. Preferowany Zadbany egzemplarz (beż przebarwień, wytartych przyciskow).
No i git :D Bo o ile te cegły (zwykły liniowy 7805+transformator) padały raczej w dół albo buczały, to te impulsowe to był pierwszy ich rzut i podejrzewam, że z zabezpieczeniami było biednie, więc jak coś padało, to różnie na wyjściu mogło być (i u mnie było)
@ jhusak - jeszcze jedną rzecz zauważyłem przy tych najtańszych zasilaczach impulsowych. Przenoszą zakłócenia sieciowe przy wgrywaniu z magnetofonu słychać sprzężenia.
Tak te takie firmy Cisco lub Huawei takie małe dogniazdkowe zasilacze Atari 5V 2A i chyba 1,5A. Sieją po sygnale analogowym audio w magnetofonach. Wiem bo testowałem. Samo Atari lub ze stacją dysków, SIO2SD itp. jest OK, ale zwykły magnetofon XC12, CA12, XCA12, Phonemark wyłapują zakłócenia.
Zgadza się, dlatego tak trudno jest dobrać dobry 5V zasilacz do Atari. Najlepiej to widać na obrazie. Obraz gładki - zasilacz dobry. Oczywiście w dzisiejszych TV trzeba włączyć tryb "game mode" czyli brak upiększania obrazu ale za to prawie bezlagowy. Sam dobierałem 4 czy 5 różnych zasilaczy. Ten, co mam w ofercie spełnia wymogi bycia dobrym. Nie sieje po dźwięku ani po obrazie - jednocześnie się sam dziwię temu, bo schemat ma dość prosty. Cóż pewnie projektował go ktoś z głową.
Nawet doczekałem się naśladowcy :) Sprzedaje ten sam model na a****gro.
Ale przetestuję z magnetofonem, bo jeszcze tego nie robiłem.