No ja bazuję na profesjonalnych obudowach od Sikora a tam okienko jest: 54x56mm z zaokrągleniami.
Z tym, że ja nie znam się na drukach i nie wiem, czy to się robi większą grafikę z marginesem na odkrojenie czy jak... Musiałby się ktoś mądrzejszy wypowiedzieć.
Dla robiącego etykietę/vlepkę na carta nie mają znaczenia wymiary tylko proporcje szerokości do wysokości.
Ja dla vlepek przyjmuję wysokość jako 100% a szerokość 103%, tylko ja celuję w kilka obudów. Sikorowe trzeba zmierzyć i dopasować typowo pod nie żeby idealnie (proporcjonalnie) wypełniały przestrzeń.
Zaokrąglenia także nie są w żaden sposób ważne - jak wytniesz (np. na ploterze) tak masz. Robiący grafiki tym się nie powinien przejmować, zaznaczenie linii cięcia jest już w gestii wykonującego i wedle jego preferencji. Zwykle nie tnie się po samej krawędzi obrazka tylko jego część z każdej strony się ucina, tak żeby na vlepce z któregoś boku nie było przypadkiem pustej przestrzeni.
Edit: z tego powodu (cięcia) wiele vlepek na carty ma jeden kolor dominujący, np. oryginalne carty XEGS (niebieski/granatowy).
Tak, na "efekty" trzeba brać poprawkę, także takie detale jak napisy powinny znajdować się nieco dalej od krawędzi niż przy etykietach dyskietkowych. No i z części napisów trzeba zrezygnować w niektórych wypadkach - mniejszy rozmiar (dyskietka vs cart) ma swoje ograniczenia.
No tak 45+ więc wzrok już trochę siada i ręce są za krótkie by czytać bez okularów... tak czcionki muszą być większe, a małe napisy... no cóż i tak ich nie przeczytamy więc można je pominąć :)
Przy zmniejszeniu rozmiaru niektóre napisy zlewają się ze sobą i w żadnych okularach nie da się ich przeczytać. Dla vlepek cartów zawsze brano na to poprawkę: z części napisów się rezygnuje a część napisów jest większa. Informacje "poboczne" znajduja się na opakowaniu i w instrukcji a na vlepce jest czysta esencja.
O tym właśnie piszę. Na kartridżu ważny jest tytuł gry... no i gdzie jest góra, a gdzie dół kartridża... inne teksty są pomijalne. A jak kart ma przyciski - to ważne by były one opisane na naklejce, by przez pomyłkę resetu nie wcisnąć ;)
Jak się cofniesz kilka stron to chłopaki o tym dyskutowali - padła propozycja nawet papieru kredowego, grubszego. Ja drukuję na zwykłym 80g bo akurat taki mam. Powiem więcej, cześć wydrukowałem na starych, niewykorzystanych kolokwiach - miałem plik jednostronnie zadrukowanych kartek.
Co do drukowania kopert na dyskietki. Kiedyś Dely mi zwrócił uwagę że nie za dobrze jest , koperty na nie kleić ze zwykłego papieru od drukarek . On sie strzępi i to flopom 5'25 może szkodzić. Aż potem sprawdziłem zasoby posiadanych dyskietek i faktycznie, w zasadzie wszystkie koperty były wykonane z papieru tak czy inaczej laminowanego.
Wiem, że to nie są wersje pod VBXE, jednakże jeśli istnieje podrasowana wersje dla VBXE to może warto by z taką też te plansze scalić.. zapomniałem o Robbo.. też na wersję VBXE.
Tak na próbę zrobiłem okładkę do kasety, na podstawie grafiki z dyskietki. Wyszło całkiem nieźle. Przygotowałem plik wav gry, jak by ktoś chciał sobie nagrać, gra wczytuje sie 14 min :) ->link<-
Dobrze, że nie mam źródła tanich kaset bo bym pewnie ponagrywał ;) A tak - zostanę przy dyskietkach. Ale dzięki za poświęcony czas i wysyłek. Świetna robota.