Czepiasz się, trochę wyobraźni. :) Przecież widać, ze samolot płonie, więc ogień oświetla ręce, a bohaterski pilot ostatnim tchnieniem chce taranem posłać wroga tam, gdzie jego miejsce.
Okładki są świetne. Przypomniały mi, jak za dzieciaka oglądałem reklamy gier i wymyślałem takie scenariusze. :D
Oba warianty mają uzasadnienie. Ja sobie wymyśliłem, że na stronie A nagrywam w normalu, a na B w turbo. Mam magnetofony z Blizzardem i Turbo 2000 to w to celuję. Z drugiej strony, krótszy tytuł to wejdzie na 1 stronę we wszystkich wersjach. To takie podwójne się przydadzą. Na razie czekam na dostawę kaset.
@lexx rewelacyjne te okładki, chyba zacznę nagrywać kasety.
@Peri Noid też tak nagrałem sobie kasetę z Dude Story, tylko że na stronie B mam nagrane w Turbo UM poprzedzone loaderem w normalu. Poprzedzasz Blizzarda loaderem w normalu?
@pigula gdzie kupujesz takie krótkie kasety? Jakość jest w miarę?
Turgen pozwala na wygenerowanie loadera dla Blizzarda. Przynajmniej jak wybrałem opcję to się wygenerował. Ale... jak się generuje TSFX to jest on w turbo! Chyba jakaś poprawka by się przydała.
Loadery do turbo UM były publikowane przy okazji softu do RamCarta oraz zestawów oprogramowania firmy Empex oraz drugiego studia z Pabianic. Są tak naprawdę 3 typy loadera dwa czysto w normalu w formie plików Boot i jeden mieszany 1 część w normalu a potem dwa bloki w turbo.
No to teraz tylko trzeba poczekać na jeszcze dobrze dopracowany generator nagrań w turgenie i za moment będzie można pięknie wykonać sobie repliki kaset.
Piguła jak byś odtworzył jakąś kasetę, podzielisz się plikami? Zamieszczę na stronie, jak skończę wszystkie okładki, zajmę się też plikami do zestawów.
Na ten moment na bliźniaczym forum - wyłuskuje jeszcze pliki xex z kaset w turbo UM, będę potem robił do tego okładki i self extraktory... ->link<- turbo rom jeszcze nie ogarniam - najpierw musiałbym przełącznik chyba do swojego magnetu T2000f/AST/UM dorzucić, bo ten rodzaj turbo z tego co pamietam zwiera dwie linie w sio.
lexx - jak będziesz odtwarzał pliki, to najlepiej w pierwszej kolejności brać pliki XEX, wyłuskane z AST/UM/ATT/2000, bo to są warianty, które śmigały z taśmy. Wybieranie plików z AOL, będzie o tyle czasochłonne, że nie każda wersja potem z magnetofonu ruszy.
Piguła - Jak tworze pliki, pierwsze co robię to CAS, testuje na emulatorze, następnie pliki CAS ładuję na AVG CART, testuje na realnym atari, jak wszystko działa robię TSFX i ładuje na kasetę zrobiłem 2 zestaw i wszystko się ładnie wczytuje z kasety. ->link<- PS 1. Gdzie znajdę bazę wyłuskanych gier? 2. Czy twoje odtworzone kasety mogę zamieścić na ATARICOVERS.COM oczywiście podpiszę kto jest autorem?
Na AA masz wątek Sebana, gdzie swojego czasu wrzucałem całe zestawy. Teraz utworzyłem nowy czysto strikte z pirackimi składankami, aby nie wprowadzać Sebanowi bałaganu - bo nie chce mu zaśmiecać bardzo wartościowych treści. A covery zestawów możesz śmiało umieszczać.
Acha i jeszcze jedno etykiety mapasoftu były w różnych kolorach żółty/czerwony/zielony... wiec warto dorzucić kilka innych wariantów kolorystycznych... bo wtedy kompletny zestaw lepiej prezentuje się na półce i mam wrażenie, żę oryginał miał bardziej gęste tło obok komputera i monitora.
Wiesz - ja wkładkę mapasoftu mam tylko jedną - bo jakiś czas temu Nosty sprezentował mi kilka kaset, próbowałem ją zarchiwizować, ale niestety jakość taśmy była tragiczna... i nawet jak ją zgrałem to Seban, całości chyba nie wyłuskał. Jest to rodzaj turbo, którego nie znam i nawet na emulatorze go nie ogarniam, bo często loader do niego jest nagrywany w normalu przed programem, a na żywym sprzęcie w pierwszym wariancie chyba był jakiś przełącznik normal/turbo. U mnie turbo praktycznie nie znane, dlatego skupiłem się na AST/ATT/UM i odmianach 2000, bo taki sprzęt posiadam i po godzinach spędzonych przy archiwizacji, kilka trików mam opanowanych. Zdjęcie okładek pochodzi z sieci, bo jakaś osoba odwiedziła kiedyś starą siedzibę mapasoftu i dostałą w gratisie trochę nieużywanych zalegających już okładek do Atari...
W Magnetofonie nie ma przełącznika, po wgraniu loadera w normalu, automatycznie przechodzi w tryb turbo. Tylko ja mam magnetofon przerobiony przez Plus / Krysal z Krakowa. Na okładce przesłanej przez ciebie jest instrukcja, wychodzi na to, że loader w normalu jest przed każdą grą. Więc też tak przygotuję te pliki, ale pierwsze co to przeprojektuje okładki, aby były jak w oryginale. Czasochłonne zajęcie to fakt :)
Jeszcze takie zdjęcie znalazłem - widać jakie kolory były... A o przełączniku wiem z wątku Sebana, bo były dwie rewizje tego turbo... nowsza już tego nie wymagała.