atarionline.pl Joypady na bluetooth - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorbartcom
      • CommentTime20 Feb 2024 21:02

Czy są dostępne rozwiązania pozwalające podłączyć joypada do Atari Xl/Xe bezprzewodowo?
    1.  
      Może 8bitdo i jakiś adapter.
      Blueretro.
      Można też radiowo na bazie kitu
      AVT 2956 łącze bezprzewodowe. To sprawdzałem i działa ok z Atari i Commodore.
      • 3:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime20 Feb 2024 22:02 zmieniony

Mam cała gamę padów od 8BitDo (dzieci mają switche :) ) i niestety, przez interface TOM ->link<- żaden z nich (czy przez adapter BT->USB też od 8BitDo ->link<- , czy też przez odbiornik od 8BitDo Utlimate ->link<- ) nie działa z Atari :(

Przez ten sam interface proste pady przewodowe działają bez problemu nawet jako joysticki 3przyciskowe!

A tak poza tym, że nie działają z Atari przez interfejs TOM to świetne pady są :)
      • 4:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime20 Feb 2024 22:02

Przez adapter BT-USB czy ten co podałeś nie zadziałają bo parowanie i obsługa jest tu robione na poziomie software'u a Tom nie ma stosu BT i nie dogada się z donglem. Musiałbyś mieć konwerter z BT na standardowy protokół kablowego pada/joysticka.
      • 5:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime20 Feb 2024 22:02 zmieniony

Ten adapter, który wskazałem (od 8BitDo ->link<- ) oczywiście konwertuje komunikację BT na standardowy protokół pada USB (ma przycisk parowania) i emuluje wiele standardów padów przewodowych, a jednak z TOMem nie udało mi się zmusić do współpracy, a działa ze Switchem (udając pad przewodowy), malinką czy PC.
      A jest on o tyle fajny, że od strony BT obsługuje też chyba wszystkie możliwe kontrolery: PS5, Xbox One S, Xbox One X, PS4, PS4 Pro, PS3, Switch Pro, Switch Joy-Con, Wii U Pro, Wiimote.

BlueRetro nie posiadam, ale mógłby zadziałać, bo pomijamy wtedy konwersję z USB na standardowy joystick Atari (czyli interfejs TOM nie jest potrzebny).
      • 6:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime21 Feb 2024 00:02

Rozumiem. Ciekawe, czy inny adapter by to ugryzł. Mamy tego trochę na rynku - MouSTer czy adapter lotharkowy.
      • 7:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime21 Feb 2024 06:02

Jest też Unijoystickle 2:
      ->link<-

Zanabyłem i czeka na testy. Dam znać jak to to działa i z czym soon.
      • 8:

CommentAuthorlaoo
      • CommentTime21 Feb 2024 09:02

MouSTer + oryginalny adapter od 8bitdo jak najbardziej działa!
      Sprawdzone. Graliśmy w Robbo arcade-stickiem :)
      • 9:

CommentAuthorsun
      • CommentTime21 Feb 2024 18:02

To co ma Pancio mam wcześniej niż on i potwierdzam, że działa.
      Pada od PS5 łyknął w sekundę. Działają przyciski i analogi.
      • 10: CommentAuthorstarymarabut
      • CommentTime24 Feb 2024 15:02 zmieniony

Tani pad typu SNES za 20 zł.
      I łącze radiowe RF 12b przerobiony na pająka.