Mam cała gamę padów od 8BitDo (dzieci mają switche :) ) i niestety, przez interface TOM ->link<- żaden z nich (czy przez adapter BT->USB też od 8BitDo ->link<- , czy też przez odbiornik od 8BitDo Utlimate ->link<- ) nie działa z Atari :(
Przez ten sam interface proste pady przewodowe działają bez problemu nawet jako joysticki 3przyciskowe!
A tak poza tym, że nie działają z Atari przez interfejs TOM to świetne pady są :)
Przez adapter BT-USB czy ten co podałeś nie zadziałają bo parowanie i obsługa jest tu robione na poziomie software'u a Tom nie ma stosu BT i nie dogada się z donglem. Musiałbyś mieć konwerter z BT na standardowy protokół kablowego pada/joysticka.
Ten adapter, który wskazałem (od 8BitDo ->link<- ) oczywiście konwertuje komunikację BT na standardowy protokół pada USB (ma przycisk parowania) i emuluje wiele standardów padów przewodowych, a jednak z TOMem nie udało mi się zmusić do współpracy, a działa ze Switchem (udając pad przewodowy), malinką czy PC. A jest on o tyle fajny, że od strony BT obsługuje też chyba wszystkie możliwe kontrolery: PS5, Xbox One S, Xbox One X, PS4, PS4 Pro, PS3, Switch Pro, Switch Joy-Con, Wii U Pro, Wiimote.
BlueRetro nie posiadam, ale mógłby zadziałać, bo pomijamy wtedy konwersję z USB na standardowy joystick Atari (czyli interfejs TOM nie jest potrzebny).