Przerzuciłem się z Windows na MacOS. Emulator Atari800MacX to nie to samo co Altirra ale działa i daje w miarę radę. Gorzej jest z SIO2OSX - nie działa - wg Mac OS aplikacja jest "za stara". Muszę odpalać starego laptopa na Windowsie jak potrzebuję AspeQt.
Udało sie komuś z Was odpalić SIO2OSX na MacOS Sonoma?
Aplikacja jest 32-bitowa, a od Cataliny zdaje się MacOS akceptuje tylko 64bit.
Widzę jednak, że tutaj są jakieś source'y: ->link<-
Może da się to skompilować na nowy MacOS?
Natomiast nie używałem tej aplikacji nigdy. Z emulatorów na Mac używałem Atari800MacX, a później przez wine64 udawało mi się odpalić Altirrę, niestety strasznie obciążało to CPU i zupełnie nie Macowo hałasowała wentylacja :)
Po którymś updejcie MacOS, to też mi zaczęło szwankować, więc przesiadłem się na real Atari, a czasem odpalam Altirrę na Windows. :)
Taka historia, pewnie wrócę do Atari800MacX, bo co mi pozostało :)
Jak już potrzebuję Altirry to odpalam UTM i wirtualnie (nie emulowalnie) Windowsa11-ARM a pod nim Altirrę skompilowaną pod ARMa. Wydaje mi się, że ta ARMowa to lepsza od intelowskiej.
Z podanego linku ściągnąłem wersję z 3.0.0 64bit. Odpaliła się a to już coś. Wcześniej ściągałem wersję 2.1.1. z głównej strony ->link<- i ta nawet odpalić się nie chciała.
Zobaczymy czy ta 3.0.0. zadziała w praktyce. Idę sprawdzić
SIO2PC nie sprawdzałem. Po prostu testowałem tego Windowsa-ARM na UTM bo ten windows jakoś sprytnie potrafi emulować kody windowsa32/64. Nawet starego AutoCADa z 2002 roku odpaliłem.
No i wyszło, przy okazji, że jest Altirra w wersji ARM. I faktycznie działa szybko. Bo Applowy M1 wykonuje kod natywnie.
Do gier i debugowania używam Atari800MacX. Tylko chciałem sobie go przekompilować z dodaniem nowych cartów. Ale nie udało mi się. Więc jakby komuś to poszło to chętnie podpatrzę.
Za to Atari800 można ulepszać jak się chce.
W załączniku najnowszy Atari800 dla M1 z obsługą nowych cartów.