atarionline.pl Mega-CD - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthoradi
      • CommentTime23 Apr 2024 10:27

Czy ktoś z Was korzystał kiedyś z czeskiego Mega-CD?
      ->link<-
      • 2: CommentAuthoradi
      • CommentTime23 Apr 2024 12:48 zmieniony

Przeanalizowałem schemat Mega-CD:

Układ jest dość prosty. Wzmacniacz wejściowy/komparator + 4 bramki NAND. Bramki służą do włączania/wyłączania negacji impulsu. Steruje tym przełączaniem wyjście Command z SIO.
      Interfejs musiał współpracować z cartridge, bo nie ma żadnej możliwości wczytania czegoś w normalu.
      • 3: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime23 Apr 2024 13:59

Każda ścieżka audio na MEGA-CD zawierała następujące informacje:

1. Program ładujący „Tornado” zapisany w czechosłowackim formacie Super Turbo
      2. Do 4-6 gier zapisanych w bezpośrednim, szybkim formacie SIO (CD zapewnia jakość wystarczającą do przechowywania niemodulowanych sygnałów SIO).

Program ładujący Tornado wyświetlał nazwy gier i kursor wskazujący, jaka gra jest aktualnie załadowana.

Nastąpiło również przełączanie między lewym i prawym kanałem, ponieważ na każdym kanale odbywały się inne gry.

Płyta CD została zorganizowana w ten sposób, ponieważ maksymalna liczba utworów na płycie audio jest ograniczona do 99 (jeden bajt, BCD), a na tej płycie znajdowało się znacznie więcej niż 99 gier.
      • 4: CommentAuthoradi
      • CommentTime25 Apr 2024 00:24 zmieniony

Nawet CD nie wytrzyma zapisu długiego ciągu jedynek albo zer. Musi być jakaś modulacja.
      Przypuszczam, że to przełączanie inwersji za pomocą linii Command ma jakieś znaczenie w tej modulacji.
      Niestety nie mogę znaleźć w sieci żadnego śladu loadera do Mega-CD.

Edit:
      Na wyjściu słuchawkowym CD na 100% jest kondensator. Kondensator jest też na wejściu interfejsu Mega-CD.
      Sygnał musi być zmienny.
      Czyli nie można czytać wielu jedynek albo zer po kolei.
      Kondensator naładuje się i sygnał zmieni się z jedynki na zero lub odwrotnie.
      Po to są modulacje, żeby usunąć składową stałą.
      • 5: CommentAuthorpigula
      • CommentTime8 Nov 2025 13:12 zmieniony

A ma ktoś w ogóle kopie płyt do tego interfejsu?
      Bo na pigwie leżą tylko okładki do 7 płyt CD.
      • 6: CommentAuthormono
      • CommentTime8 Nov 2025 16:01 zmieniony

Co to jest stopa A i stopa B? Ścieżka stereo lewa i prawa?
      • 7: CommentAuthorpigula
      • CommentTime8 Nov 2025 20:17 zmieniony

Tak - nagrania są w stereo - interfejs ma przełącznik kanał prawy/lewy, na każdym tracku nagrane jest 8 pozycji, po 4 na kanał. Na ten moment mam pierwsze 3 plyty CD.
      Zamówiłem już replike do płytki cart'a Toolbox 3 i Visicopy III. Zanim przyjdą - na uniwersalnej płytce zmontuje schemat tej zabawki. Będzie fajna zabawa na LP u Vasca.
      • 8: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime8 Nov 2025 20:45

W sumie prosty magnetofon ;)
      Moim zdaniem CD musi miec przycisk do przeskakiwania miedzy utworami.
      Do tego trzeba recznie przelaczac kanal i aby wgrac czwarty program na sciezce trzeba najpierw przepuscic 3 poprzednie.
      Na poczatku kazdego utworu pewnie jest informacja z tytulami na sciezce i ile czasu ( nawet minut) nalezy przeczekac zanim pojawia sie dane dla wybranego programu.
      Sygnal Command nie sluzy do odwracania fazy a raczej do odlaczenia sygnalu na czas az zaczna naplywac wlasciwe dane ze sciezki)
      O ile dla 99 utworow na poczatku sciezek to nawet szybszy dostep niz z magnetofonu to na kolejne ze sciezki wychodzi ze magnetofon bylby szybszy.
      Dane powinno dac sie nagrac w praktycznie kazdym formacie turbo.
      • 9: CommentAuthorpigula
      • CommentTime8 Nov 2025 21:23 zmieniony

@baktra - a jak samemu generować takie pliki WAV? Był do tego jakiś soft. Bo program Tornado jako plik CAS namierzyłem, ale nie wiem jak przerobić plik na ten szybki format pod tornado.

Chodzi o takie ustawienie w turgenie?
      Wtyczka: Turbo2000
      Typ konwersji: Plik binarny do binarnego turbo, Turbo header - naciśnij Ustaw nagłówek] , Impulsy: T2310 .

@gregory - loader pokazuje zaszyte w traku 4 tytuly - użytkownik wybierając od 1-4 automatycznie ładował daną pozycje. Oczywiście na 4 musiał poczekać najdłużej.
      • 10: CommentAuthorascrnet
      • CommentTime9 Nov 2025 19:00

To świetnie, zawsze myślałem, że to mit, ponieważ mieszkam na drugim końcu świata.

Zastanawiam się, czy za pomocą a8picocart można by emulować tę kartridż?
      • 11: CommentAuthorpigula
      • CommentTime9 Nov 2025 20:26

Emulator Altira emuluje ten typ carta. Natomiast o ile nagrania czeskie w t2000 mi się wxzytują, to wavy z megacd pod emulatorem jeszcze uruchomić nie mogę. Jak dotrą mi lm311 to zobacze czy to działa na zywym sprzęcie.
      • 12: CommentAuthorascrnet
      • CommentTime9 Nov 2025 21:12

Rozumiem, sprawdziłem w swoich kopiach zapasowych i znalazłem rom 8kb, ale w wersji 1.1. Z tego co widzę, przycisk służy do wyłączania kartridża, więc można go emulować w a8picocart, ponieważ jakiś czas temu ktoś poprosił mnie o zaimplementowanie kartridża T2000, który tego wymagał.
      • 13: CommentAuthorpigula
      • CommentTime10 Nov 2025 10:16

To jeszcze dorzucam label do carta.
      • 14: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime11 Nov 2025 12:20

@pigula
      TURGEN nie obsługuje specjalnego formatu danych MEGA-CD. Po pierwsze, jest on zbyt rzadki. Po drugie, format danych jest zbyt prosty i obsługuje tylko pliki boot.
      • 15: CommentAuthorpigula
      • CommentTime11 Nov 2025 12:39 zmieniony

@baktra A czy jesteś w stanie podać soft, który to ogarnia?
      Głównie chodzi mi o jedną rzecz. Track na płycie CD ma nagrany dźwięk STEREO. Początek to w superturbo loader tornado, a potem jest menu z 4 tytułami i wybiera się klawiszem 1-4 program.
      który ma się wczytać. Na każdym kanale są 4 inne programy i loader + menu. Czy jest jakiś program który takie menu generuje? Bo wiem, że do tego interfejsu powstało w sumie 7 płyt CD. Mam kopie trzech pierwszych. Pozostałych tylko spis figuruje w katalogu na pigwie.
      Instrukcja do interfejsu jest bardzo prosta - nie ma tam w ogóle informacji o sposobie tworzenia własnych nagrań. Ani żadnej informacji o sprzęcie. Cart MDDOS oraz ToolBox III mam.
      Wiem, że mddos łapie nagłówki tornado. Bo udało mi się wgrać samo menu z adapterem taśmy - reszta oczywiście nie poleci bez interfejsu (czekam na zamówione ukłay LM311 - aby dokończyć interfejs).
      Obrazy CD do tej zabawki, które mam - mają uszkodzone po 2-3 programy... jakbym wiedział jak, to bym je sobie po prostu naprawił.

Może ktoś dysponuje obrazem tych 4 zestawów
      • 16: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime11 Nov 2025 15:36

Istniał program do generowania ścieżki audio. O ile wiem, został opracowany przez kogoś z JRC. Został opracowany dla systemu MS-DOS i najprawdopodobniej został utracony na zawsze.

Można by go odtworzyć, jeśli zrozumiemy program ładujący TORNADO z jego deasemblacji i format pliku. Sygnał to po prostu surowy sygnał SIO, z szybkością transmisji pasującą do AUDF3 $21 i AUDF4 $00 (około 22000 bps). Każdy plik MEGA-CD ma dwa bloki – nagłówek i blok danych.

Z pewnością nie zrobię tego w najbliższej przyszłości. Moje życie wciąż kręci się wokół pieluch, smoczków, mleka i opiekowania się synem.
      • 17: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime11 Nov 2025 15:43

To jest plik WAVE jednego ze ścieżek. Jest stereo, A to kanał lewy, B to kanał prawy. Wyodrębniłem pasujące loadery TORNADO dla każdego kanału.

To powinno wystarczyć każdemu, kto chciałby to sprawdzić. Nie twierdzę, że będzie łatwo.
      • 18: CommentAuthorpigula
      • CommentTime11 Nov 2025 17:02

@Bakta ja na forum oldcomp.cz namierzyłem link do katalogu udostępnionego na dropboxie - gdzie właśnie leżą w plikach WAV 3 płyty do tego interfejsu. Jest też tam kolekcja czeskich plików CAS w systemie Turbo 2000 -> 963 pozycje.
      Oczywiście - wszystko mam już pobrane i dorzucone do własnych zbiorów.
      Sam interfejs megacd już składam na płytce uniwersalnej - w ciągu 2 dni zobaczę, czy uda mi się go uruchomić i coś wczytać na żywym sprzęcie. (bo czekam już tylko na przesyłkę z układem LM311). Jutro powinna dotrzeć....

O stronę techniczną tego rozwiązania pytałem, dlatego, że ciężko jest w ogóle coś na ten temat znaleźć w sieci. Ja to rozwiązanie widziałem na żywo - ale w latach 90 na zlocie w Previdzy.
      Nawet schemat zrysowaliśmy i został opublikowany na łamach jednego z polskich magazynów.
      Ale potem jakoś został schowany do szuflady i tak przeleżał kawał czasu :) Układu nikt na polskiej scenie chyba nie zmontował i się nim nie bawił.
      Za sprawą Sebana oraz Twojego narzędzia Turgen - powrót do zabawy magnetofonem nabrał teraz zupełnie innego wymiaru.... a ten wątek na AOL przypomniał mi o zapomnianej zabawce, którą zawsze chciałem się pobawić :) Popytam, jeszcze tam na forum, bo może ktoś w szufladzie ma jednak pozostałe płyty i będzie można je zarchiwizować...

->link<-
      • 19: CommentAuthorpigula
      • CommentTime13 Nov 2025 16:36 zmieniony

Dorzucam poprawny i sprawdzony schemat.
      Oraz materiał video obrazujący wczytanie 3 pozycji z jakiegoś tracka audio.
      Dodam - że wczoraj walczyłem 2h próbując plik wav dekodować bezpośrednio z komputera PC z wyjścia karty dźwiękowej. Działać w ten sposób to nie będzie!!!!

Dopiero, jak nagrałem płyte Audio i z odwarzacza cd/dvd doprowadziłem sygnał do zabawki, wszystko zaczęło śmigać. Regulacja poziomów na PC nie dawała żadnych rezultatów.

Dołączam, też poprawny i sprawdzony schemat. Bo na tym co znalazłem w sieci brakowało masy na pinie 1 LM311 oraz nie było podane, że należy zewrzeć pin 5 z 6 LM311.

Co się tyczy zasilania, to jako źródło +5V dla układu 74ls03 można użyć sygnału motor
      (SIO 8). Chociaż ja na szybko dorzuciłem sobie +5V z SIO 10.
      • 20: CommentAuthortakron27
      • CommentTime13 Nov 2025 20:07 zmieniony

gratki za uruchomienie ustrojstwa i doszukanie korekt do schematu.
      ten drugi C 100n jest potrzebny? (między sio8 a sio6)
      lata temu trafiłem na jakąś czeską/słowacką(?) stronę szukając ztcp informacji albo o czeskim t2000 albo o superturbo. i tam gdzieś na podstronie interfejs megacd widziałem. nie pamiętam czy sobie zapisałem na dysk w/w schemat i informacje, ale nigdy nie wziąłem się za próbę poskładania interfejsu, chyba głównie z braku wtyczki sio. a tamtej czeskiej strony obecnie nie mogę w necie odnaleźć.. (ED.: tak, to była strona-blog igi'ego, jak podpis na schemacie)
      super że ustrojstwo działa :)
      • 21: CommentAuthorpigula
      • CommentTime13 Nov 2025 20:42 zmieniony

Ja mam go aktualnie usuniętego we wtyczce SIO.
      Soft, też już sobie nagrałem.
      • 22: CommentAuthorascrnet
      • CommentTime13 Nov 2025 22:46

@pigula Jak uruchomiłeś MegaCDloader z AVG CART?
      • 23: CommentAuthorplinius
      • CommentTime14 Nov 2025 00:31

@pigula Masz może jeszcze płytki? Mam wielką prośbę, może zmontował byś jedną dla mnie? Ja mam dwie lewe ręce do lutownicy i prędzej popsuję. Oczywiście zapłacę
      • 24: CommentAuthorpigula
      • CommentTime14 Nov 2025 07:39

AVG Cart - ma dwa guziki. Skrajny lewy powoduje reset AVG, a prawy przy uruchamianiu obrazów car - odłącza cart - jeżeli on tego wymaga. Czyli wystarczy raz nacisnąc prawy.
      Plinius - ja płytki do tego nie robiłem - drutowałem to na uniwersalnej. Nie ma wyglądu - ale przynajmniej, wiem, że działa.
      • 25: CommentAuthortakron27
      • CommentTime14 Nov 2025 11:59 zmieniony

no wiedziałem, że to już widziałem :-P

interfejs CD-LINK
      ->link<-
      • 26: CommentAuthorpigula
      • CommentTime14 Nov 2025 12:17 zmieniony

@takron - tak ja też w poszukiwaniu informacji o oprogramowaniu trafiłem na tą stronę, dlatego zostawiłem adres strony, z której on pochodzi na schemacie. Jedynie dorysowałem brakujące rzeczy na schemacie v2. Ten odręczny schemat, ma tą przewagę, że dorzucono informacje o obu układach. I widać, że musi być doprowadzona masa do 1 pinu LM311. Natomiast nie udało mi się jeszcze znaleźć informacji, jak tworzone jest menu dla danego tracka audio oraz jak generowane jest nagranie programów, doklejane za loaderem w superturbo.

Trochę szczegółów zdradził Fandal na forum Atari Age:

MegaCD was basically Turbo2000 system transfered from tape (standard transfer speed 2270 Bd) to CD (transfer speed up to 22000 Bd). Each file had the header (17 bytes) and the body (always one block). Structure of header:

1 byte - file type identificator ($03 - binary file, for example)
      10 bytes - filename
      2 bytes - load address
      2 bytes - file lenght
      2 bytes - start address

Przeglądałem baze czeskiego oprogramowania do T2000/superturbo, ale żadnego softu tworzącego menu jeszcze nie znalazłem, sam loader mam zarówno jako XEX oraz CAS... możliwe, że viscopy III albo MDDOS, potrafi zapisać dane na taśmie w tym surowym standardzie SIO... a potem wystarczy tylko takie nagranie zgrać do pliku WAV i połaczyć z loaderem oraz odpowiednio spreparowanym menu.
      Bo mam kopie 3 CD z softem - okolo 700 pozycji, z czego około 10-12 pozycji jest uszkodzona. Na całe szczęście osoba, robiąca backup tego softu, opisała, które pozycje na jakich trackach są uszkodzone... wiec jeżeli uda się to jakoś rozłożyć na czynniki pierwsze... jest szansa na naprawienie i dorobienie nawet kolejnych płyt.

A zabawka jest naprawdę fajna - i działa naprawdę szybko...
      • 27: CommentAuthortakron27
      • CommentTime14 Nov 2025 13:12

>możliwe, że viscopy III albo MDDOS, potrafi zapisać dane na taśmie w tym surowym standardzie SIO... a potem wystarczy tylko takie nagranie zgrać do pliku WAV i połączyć z loaderem oraz odpowiednio spreparowanym menu.

22000bodów na tasmie ? ja tego nie widzę.. turba masz max kilka kbd które czasem trudno usyskać (bo taśma, bo głowica, bo kondziory).
      To musiało być od razu generowane jako wave, (zaginionym) softem dla dos-u, o którym coś baktraa wspominał.
      • 28:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime14 Nov 2025 13:13 zmieniony

Pobieżnie zerknąłem na wav, i ta druga część jest zakodowana tak: bit stopu: 3x2 próbki. bit startu 1x2 próbki. Pozostałe bity 1x2 próbki. I leci to przez SIO do kompa i wypełnia pamięć.

Dekodowanie można robić na chama, czyli założyć, że są 2 próbki na bit, bez korekcji szybkości. Na CD to działa, na kasecie nie zadziała. Dlatego też pewnie nie działało na wyjściu z karty, bo tam jakiś deespe się znalazł po drodze.

A poszczególne bity strumienia (i zmiany) wyłuskujemy:
      xxd -ps -c 8 01\ Track01.wav  | cut -b2 | tr -d "\n" | tr "5b" "10" >bits

Dotyczy drugiej części, pierwsza ma modulację długości impulsu - 3hi/3lo - zapewne jedynka, 1hi/2lo zapewne zero.

od bajtu 84621 z pliku bits mamy drugą część.

Zrobienie kodu, który to zakoduje to parę godzin roboty z testami.

xxd -ps -c 8 01\ Track01.wav  | cut -b2 | tr "5b" "10" | tail -n +84628 | tr -d "\n" | xxd -ps -r | xxd -ps -c 6 | cut -b2-9 >out

powyższe daje binarną (ascii 0-1) zawartość danych.

xxd -ps -c 8 01\ Track01.wav  | cut -b2 | tr "5b" "10" | tail -n +84628 | tr -d "\n" | xxd -ps -r | xxd -ps -c 6 | cut -b2-9 |
      awk '{b=$0;gsub(/[^01]/,"",b);v=0;for(i=8;i>=1;i--)v=v*2+substr(b,i,1);printf "%02x\n",v}' | xxd -r -ps >out

daje (chyba na pewno) kod gry - można przeczytać SPYvSPY2 w środku.
      • 29: CommentAuthorplinius
      • CommentTime14 Nov 2025 21:18

@pigula Dziękuję za odpowiedź, a zrobił byś dla mnie na uniwersalnej płytce drugą taką samą? Bardzo Mi się ten pomysł transmisji z CD spodobał. Słyszałem wcześniej tylko o jednym takim przypadku komercyjnego produktu dla Commodore 64. Ale to jest dużo Ciekawsze
      • 30: CommentAuthorascrnet
      • CommentTime14 Nov 2025 21:31

@pigula Dziękuję za odpowiedź. Gdy będziesz miał czas, możesz zamieścić zdjęcie swojego obwodu, abyśmy mogli go obejrzeć, jeśli nie sprawi to zbytniego kłopotu. :)
      • 31: CommentAuthorpigula
      • CommentTime15 Nov 2025 09:29 zmieniony

Płytka jest już projektowana... swojego pająka na uniwersalnej nie bede pokazywał.
      Robi ją jeden z członków PTODT...wstępna wizualiazja jaką dostalem.
      Plinius - tak zrobie Ci egzemplarz - jak dotrze do mnie kilka plytek z chin.

@JakubHusak - dzięki za analize i dużą llość technicznych szczegółów...
      • 32: CommentAuthorascrnet
      • CommentTime15 Nov 2025 16:13

Projekt płytki drukowanej wygląda świetnie, więc zobaczę, jak dodać obsługę w a8picocart, aby uczynić ją bardziej uniwersalną i nie wymagała posiadania AVG CART. :)
      • 33: CommentAuthorpigula
      • CommentTime15 Nov 2025 16:58

Loader jest w formie pliki xex. Nic nie musisz robic
      • 34: CommentAuthorascrnet
      • CommentTime15 Nov 2025 18:05

Ja też nic nie zrobiłem, ponieważ dodane przeze mnie wsparcie działa: wyłączam kasetę po kilku sekundach i nie ma potrzeby naciskania niczego. :)
      • 35: CommentAuthorpigula
      • CommentTime15 Nov 2025 20:53 zmieniony

Ja używam AVG - bo go mam i jest chyba najbardziej funkcjonalnym cartem na tą chwilę. CA8pico też posiadam - taki syndrom kolekcjonera.

Załączam plik loadera w wersji XEX. Będzie wygodniej testować
      • 36: CommentAuthorplinius
      • CommentTime16 Nov 2025 04:07 zmieniony

@pigula Bardzo Ci dziękuję, że chcesz zrobić dla mnie egzemplarz
      • 37:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime16 Nov 2025 07:49 zmieniony

piękna robota :)

ale z dzisiejszymi mikrokontrolerami w rodzaju pipico to możnaby taką (lub większa) szybkość z kasety uzyskać z pomocą amplitudowej modulacji kwadraturowej na jednym kanale i sygnału kompensującego nierówności przesuwu np.3Khz na drugim kanale. Pewnie szybkość Happy Warpa dałoby się wycisnąć z kaseciaka :)
      • 38:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime16 Nov 2025 11:27 zmieniony

.
      • 39: CommentAuthorpigula
      • CommentTime16 Nov 2025 13:28 zmieniony

Porównałem sobie oba loadery z menu, które zamieścił baktra.

Na końcu loadera jest doklejana część zawierająca numer tracka np A01 B01 (pierwszy kanał lub drugi), a następnie jest po 10 znaków zarezerowane dla każdej nazwy gry. Sama zmiana nazwy na końcu nic nie da. Ponieważ poszczególne pliki z grami tworzące cały track na początku też mają zaszytą 10 literową nazwę... i jak się ona nie zgadza z tą w menu - to loader wywala błąd odczytu, Napisał do mnie Jindrousha z czeskiego forum - wczoraj przeprowadziłem pierwsze testy z wygenerowanych przez niego plików WAV (za drugim razem, wszystkie 4 pozycje ładnie się wczytały), wiec jest duża szansa, że za moment pojawi się skrypt pozwalający generować własne nagrania do tej zabawki :) Ma ona ograniecznia - bo pisał już o nich Baktra, plik musi mieć budowę jednoblokową i zawierać się w przestrzeni $700-$BFFF (daje to maksymalnie wielkość pliku 46KB).
      Loader siedzi $400-$6FF.

Jindrousha - rozważa lekką modyfikacje, która powinna pozwolić na ładowanie plików do 50KB. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Ja na pewno chciałbym w pierwszej kolejności odbudować 5 uszkodzonych programów z drugiej płyty, oraz 6 z ostatniej 3. Tak, aby można było na pigwie zarchiwizować poprawną całość, która powstała w latach 90.

Próbną partię nowej płytki Pancia, już zamówiłem, także w ciągu 10 dni hardware będzie w nowym wydaniu...
      • 40: CommentAuthorpigula
      • CommentTime17 Nov 2025 20:47

@Jakub Husak - na szybko sprawdziłem te Twoje skrypty. Ładnie wyłuskuje dane. Chociaż robi to dla całego track'a czyli w sumie finalnie jak rozumiem mam plik out, który ma w sobie 4 gry wraz z nagłówkami.
      Bo zgodnie z tym co podał Fandal. Każda gra ma budowe jednoblokową z polem run na końcu. A dodatkowo na początku 17 bajtowy nagłówek postaci:

1 bajt - typ pliku wartość 02 dla pliku binarnego
      10 bajtów - nazwa gry (ona musi być taka sama, jak nazwa w menu doklejonym na końcu loadera tornado. Bo loader to sprawdza!!!!
      2 bajty - początkowy adres pamięci od którego zaczynają wczytywać się dane
      2 bajty - długość pliku
      2 bajty - adres uruchomienia
      • 41: CommentAuthorplinius
      • CommentTime19 Nov 2025 06:53

@pigula super, że już płytki zamówiłeś
      • 42: CommentAuthorpigula
      • CommentTime20 Nov 2025 07:49

Zakupilem taki przenośny napęd CD. Niestety z megacd nie działa. Ma wyjście na słuchawki - regulacja głośniści pozwala jedynie wczytać sam loader tornado, potem przy wczytywaniu już poszczególnych gier następują błędy. Także obawiam się, że diskmany odpadają. Musi być napęd CD PC lub coś stacjonarnego - bo z mojego stacjonarnego pioneera wszystko wczytuje się bez zarzutu po podpięciu sygnału z wyjść RCA.
      @JakubHusak - przetestowałem na jednym tracku Twój skrypt. Dane ktore generuje w pliku out to trochę danych na samym początku niezwiązanych z każdà grą. A potem są 4 gry jedna za drugą z 17 bajtowymi nagłówkami o budowie którą podawał Fandal. Wycięcie tego nagłówka i danych 1 z 4 gier nie pozwala dalej jej uruchomic
      • 43: CommentAuthorascrnet
      • CommentTime20 Nov 2025 15:32

@pigula Sprawdź w karcie technicznej odtwarzacza płyt CD, jaką moc ma wyjście słuchawkowe. :)
      • 44: CommentAuthorpigula
      • CommentTime20 Nov 2025 21:07

niestety nie ma podane. Zobaczę czy mogę jakoś pod samo wyjście z CD w środku się wpiąć, to najwyżej sobie dodatkowe 2 złącza RCA zamontuje.
      • 45:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime20 Nov 2025 23:49

Przyszło mi do głowy, że ten interfejs ma kondensator, który powoduje zejście sygnału do pozycji neutralnej. może w playerze jest inny kondensator i one powodują, że sygnał schodzi zbyt szybko do zera (jak jest stały). Może poeksperymentować z tym kondensatorem i go zwiększyć do 10 albo 22 uf. Chodzi o ten na wejściu do komparatora.
      • 46:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime21 Nov 2025 10:24 zmieniony

I jeszcze jedno - pewnie dla kaset (i niesfornych przypadków audio-CD) lepiej by działał komparator z histerezą, z uwagi na szum.

->link<-
      • 47: CommentAuthorpigula
      • CommentTime21 Nov 2025 10:34 zmieniony

@j_husak - spoko pobawie się, jak przyjdą płytki, bo na tej drutowanej ciężko się wymienia poszczególne elementy...

Ponieważ, za sprawą MEGACD - dość mocno zacząłem bawić się czeskimi narzędziami do systemów Turbo to w moje łapki wpadły dwa cartridge (ich autorem,jest ta sama osoba,która wymyśliła megacd), mam tutaj na myśli cartridge ToolBox III oraz Visicopy. Niestety autor oprogramowanie tworzył w języku czeskim albo słowackim. Ten drugi cart, jest dość fajny, bo pozwala na wczytywanie w wielu formatach Turbo2000, pozwala na modyfikacje oprogramowania, pakowanie, przenoszenie w inne obszary pamięci itp. Mam już do niego angielską wersję instrukcji - muszę ją tylko ładnie poukładać w wariant klasycznej książeczki B5. Za pomocą hex edytora, poprawiłem, też komunikaty oraz samo menu na język angielski. Cartridge Visicopy3 jest typu phoenix 8KB - działa bez zarzutu pod altirą. Mam jednak problem z poprawą jednej rzeczy napisu ZAP (ON) i VYP (OFF), które ustawia się klawiszem B i U. Może, ktoś w wolnej chwili mający większą wiedze to poprawić? Bo szukając po kodach ASCII ja nie znajduję takiego ciągu znaków w obrazie carta. Wszystkie inne komunikaty oraz pozycje menu zostały już poprawione.
      • 48:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime21 Nov 2025 12:14 zmieniony

Masz 6 bajtów pod B0AA w internal codes i od tyłu :)
      • 49: CommentAuthorpigula
      • CommentTime21 Nov 2025 12:36 zmieniony

Dzięki Kuba - namierzone i poprawione. No to jest już wersja po angielsku :)
      Dorzucam, też surowy manual po angielsku. Oraz okładkę jako pdf. Ale sądząc po projekcie (była to okładka do pudełka od VHS - bo ma szeroki grzbiet. Dla instrukcji w wersji B5, będę musiał poza tłumaczeniem lekko skorygować jej wygląd.
      • 50: CommentAuthorascrnet
      • CommentTime21 Nov 2025 14:38 zmieniony

@pigula dziękuję za instrukcję

Chociaż trochę się spóźniłem, dzielę się angielską wersją z tamtego okresu. Jest ona również obsługiwana przez a8picocart. :)