atarionline.pl Mega-CD - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthoradi
      • CommentTime23 Apr 2024 10:04

Czy ktoś z Was korzystał kiedyś z czeskiego Mega-CD?
      ->link<-
      • 2: CommentAuthoradi
      • CommentTime23 Apr 2024 12:04 zmieniony

Przeanalizowałem schemat Mega-CD:

Układ jest dość prosty. Wzmacniacz wejściowy/komparator + 4 bramki NAND. Bramki służą do włączania/wyłączania negacji impulsu. Steruje tym przełączaniem wyjście Command z SIO.
      Interfejs musiał współpracować z cartridge, bo nie ma żadnej możliwości wczytania czegoś w normalu.
      • 3: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime23 Apr 2024 13:04

Każda ścieżka audio na MEGA-CD zawierała następujące informacje:

1. Program ładujący „Tornado” zapisany w czechosłowackim formacie Super Turbo
      2. Do 4-6 gier zapisanych w bezpośrednim, szybkim formacie SIO (CD zapewnia jakość wystarczającą do przechowywania niemodulowanych sygnałów SIO).

Program ładujący Tornado wyświetlał nazwy gier i kursor wskazujący, jaka gra jest aktualnie załadowana.

Nastąpiło również przełączanie między lewym i prawym kanałem, ponieważ na każdym kanale odbywały się inne gry.

Płyta CD została zorganizowana w ten sposób, ponieważ maksymalna liczba utworów na płycie audio jest ograniczona do 99 (jeden bajt, BCD), a na tej płycie znajdowało się znacznie więcej niż 99 gier.
      • 4: CommentAuthoradi
      • CommentTime25 Apr 2024 00:04 zmieniony

Nawet CD nie wytrzyma zapisu długiego ciągu jedynek albo zer. Musi być jakaś modulacja.
      Przypuszczam, że to przełączanie inwersji za pomocą linii Command ma jakieś znaczenie w tej modulacji.
      Niestety nie mogę znaleźć w sieci żadnego śladu loadera do Mega-CD.

Edit:
      Na wyjściu słuchawkowym CD na 100% jest kondensator. Kondensator jest też na wejściu interfejsu Mega-CD.
      Sygnał musi być zmienny.
      Czyli nie można czytać wielu jedynek albo zer po kolei.
      Kondensator naładuje się i sygnał zmieni się z jedynki na zero lub odwrotnie.
      Po to są modulacje, żeby usunąć składową stałą.