atarionline.pl Mega-CD - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorpigula
      • CommentTime23 Nov 2025 11:22

Temat megacd - po mału zbliża się ku końcowi. Tak jak wspomniał Baktra, oprogramowanie pod MSDOS służące do generowania stosownych plików na ten moment nie zostało nigdzie opublikowane. Nie wykluczam, że dzięki naszej zabawie - może jakiś atarowiec z Czech lub Słowacji, w wyniku publikacji namierzy je w swojej szafie i się nim podzieli.
      Natomiast poruszając ten temat na jednym z czeskich forum jak wspomniałem napisał do mnie Jindroush
      oferując pomoc w próbie stworzenia stosownych skryptów, aby takie nagrania można było generować samodzielnie. Efekt naszej korespondencji został właśnie opublikowany na jego stronie:

->link<-
      • 2:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime23 Nov 2025 11:58

Na tej stronie są skrypty w pytongu, które mają generować takie obrazy. Sprawdzałeś?
      • 3: CommentAuthorpigula
      • CommentTime23 Nov 2025 12:52 zmieniony

Ja je testowałem po wygenerowaniu na swojej replice. Bo dostałem wygenerowaną nimi całą 1CD 80 tracków - sprawdziłem pierwszych 5 (czyli 40 gier), wszystkie działają bez zarzutu.
      Natomiast sam własnych jeszcze nie generowałem - bo muszę najpierw środowisko pythona na win ogarnąć.

Dorzucam też książeczke B5 dla VisicopyIII. Strony 1-4 drukujemy w duplexie. 5 normalnie na kolorowym papierze.
      • 4: CommentAuthorascrnet
      • CommentTime23 Nov 2025 13:32

Dobrze, że wszystko wychodzi na jaw. Ten system ładowania zawsze mnie interesował. Moim zdaniem w tamtych czasach był rewolucyjny i wyjątkowy ze względu na język. :)
      • 5: CommentAuthorpigula
      • CommentTime23 Nov 2025 18:14 zmieniony

Stworzenie odpowiedniego pliku za pomocą skryptu jest proste

1. Niestety musimy mieć program/gre jako monolit binary file.
      Czyli budowa pliku to jeden segment DATA oraz Segment RUN na końcu
      Niektóre gry da się łatwo dostosować m.in narzędziem super packer madteamu na PC
      bo posiada w sobie możliwość scalania bloków z danymi

2. Jak już mamy taki plik to generujemy w standardzie superturbo narzędziem Turgen plik CAS
      (należy wybrać opcje monolit binary).

Dodam jeszcze, że w tym wątki podawałem linka do dropboxa - gdzie jest archiwum plików w T2000 zrobione przez naszych południowych sąsiadów. Te pliki wprawdzie nie są w uniwersal turbo, ale sprawdziłem kilka z nich i każdy program/gra ma monolityczną budowę (963 pliki).
      Za pomocą emulatora Altira, czystego pliku ATR w gęstości single i obrazu carta ToolBox III, można wyłuskać z plików CAS pliki XEX. Służy do tego kopier pod pozycją numer 6.

3. Rozpakowujemy sobie do jakiegos katalogu na dysku skrypty w pythonie
      wymagana jest wersja przynajmniej 3.7 (ja akurat miałem już dawno temu zainstalowaną 3.9) na niej też działa

4. uruchamiamy CMD w Windows po przejściu do katalogu ze skryptami
      a) wydajemy na konsoli python 1_create_project.py nazwa_naszego_projektu
      b) zostaniemy poproszeni o nazwę naszej płyty CD (maks 10 znaków)
      c) musimy określić ilość tracków 1-99
      d) oraz czy chcemy aby dane dodatkowo były pakowane (domyślnie tak)

Po tych czynnościach utworzy nam się katalog o nazwie CD a w środku będziemy mieli stosowne katalogi dla każdego tracka audio (lewy i prawy)

5. Umieszczamy sobie w środku maksymalnie dla każdego kanału wcześniej przygotowane po 4 pliki CAS

6. Na CMD uruchamiamy drugi skrypt>>> python 2_verify_project.py nasza_nazwa_cd
      Jeżeli pliki mają odpowiednie przedziały adresów (wielkość oraz budowę), zostaną w poszczególnych katalogach utworzone pliki z loaderem i danymi

7. Przy braku błędów uruchamiamy 3 skrypt python 3_build_project.py nasza_nazwa_cd

W katalogu Master zostaną utworzone pliki WAV, które należy nagrać na płyte jako audio_CD

Dorzucam przykładowy 1 track audio CD#4 z 8 tytułami po 4 na track.
      • 6: CommentAuthorpigula
      • CommentTime23 Nov 2025 21:44 zmieniony

z tego tracka - nie działa włóczykij... spróbuje w wolnej chwili poprawić. Reszta działa.
      • 7: CommentAuthortakron27
      • CommentTime24 Nov 2025 10:09

:-| a so do książeczki/manuala, tak miało być? numeracja 'działów' chyba się rozjechała. na 1szej stronie mamy 3 i 4, na 2giej -1 i 2, na 3ciej 2 i 3 , itd.. 1, 1i2
      albo ich kolejności w tekście się pomieszały
      • 8: CommentAuthorpigula
      • CommentTime24 Nov 2025 11:27

oo widzisz... dzięki za info, zapomniałem przenumerować... poprawię i zamienie załaczniki..
      • 9: CommentAuthorpigula
      • CommentTime28 Nov 2025 22:56

Płytki dotarły. Są sprawdzone. Wszystko działa.
      • 10:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime29 Nov 2025 04:26

Świetna robota Piguła!

Ja tylko chciałbym zauważyć, że ten prosty interfejsik może służyć nie tylko do podłączenia CD ale również dowolnego magnetofonu lub innego źródła dźwięku :-)
      • 11: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime29 Nov 2025 10:56

Interfejs rzeczywiście może być używany z magnetofonem kasetowym. Jednak układy logiczne ograniczają go do rodziny Turbo 2000 (Command+Data IN). Z dodatkowym przełącznikiem stałby się bardziej wszechstronny.
      • 12:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime29 Nov 2025 13:00 zmieniony

Z Blizzardem też powinno fungać... należy tylko poeksperymentować z fazą sygnału.

Jakby ktoś chciał sobie samodzielnie zrobić płyteczkę, to materiały na stronie:
      ->link<-
      • 13: CommentAuthorpigula
      • CommentTime29 Nov 2025 13:35

Dodam, też,że ja zamiast rezystora 1M użyłem 100K
      • 14:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime29 Nov 2025 19:00

O tak - muszę dopisać!
      • 15: CommentAuthorascrnet
      • CommentTime29 Nov 2025 20:35

@pancio Dziękujemy za udostępnienie płytki drukowanej, teraz potrzebna jest tylko pewna ręka i sokole oko. xD
      • 16: CommentAuthorpigula
      • CommentTime29 Nov 2025 23:12

Od samego początku takie było założenie, tego projektu (że będzie publiczny), w sumie dziękuje autorowi tego wątku - bo za jego sprawą wrócìłem do tematu dotykającego lat 90. Cieszę się, że temat został dociągnięty do końca. Dziękuję Pancio za szybki projekt pcb, dziękuję Kuba Husak za dużą ilość informacji technicznych i parę skryptów. Dziękuję Baktra, za pomoc koledze Jindroush, dzięki Waszej współpracy udało się stworzyć skrypty w pythonie do budowy odpowiednich tracków dla tej fajnej zabawki. Dzięki Waszej współpracy udało się odbudować kompletne 3 płyty z epoki z softem. Kolejne może Tworzyć każdy zainteresowany. Ten etap uważam, za doprowadzony do końca. Dodam, że nie jest to ostatnie słowo...
      • 17:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 Nov 2025 09:18

Piękna sprawa, dzięki chłopaki za "odrestaurowanie" projektu.
      • 18: CommentAuthorplinius
      • CommentTime11 Dec 2025 21:20

@pigula Przepraszam, że zawracam głowę czy będziesz miał czas aby mi zlutować
      • 19: CommentAuthorpigula
      • CommentTime11 Dec 2025 22:02 zmieniony

Tak, oczywiście.ja wszystkie czesci mam. Tylko wtyczke sio bedziesz musial sam sobie zorganizowac.
      • 20: CommentAuthorplinius
      • CommentTime14 Dec 2025 22:50

@pigula A jakbym Ci wysłał taką wtyczkę SIO? Boję się, że sam coś namieszam źle podłączę i jeszcze się zepsuje
      • 21: CommentAuthorpigula
      • CommentTime15 Dec 2025 09:50

Jeżeli wybierasz się na zlot do Lichenia do Vasca (ja tam będę) - to mogę interfejs zabrać ze sobą na party. Jeżeli jednak Cię nie będzie, a obawiasz się podłączenia 5 kabelków samodzielnie, spoko, możesz wtykę wysłać pisz do mnie na mejla poczta(usuńto)@marcinprusisz.pl, to podam Ci w mejlu namiary na paczkomat do mnie.