atarionline.pl STe enhanced games - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorCarlos
      • CommentTime4 May 2024 17:05

Szukam kilku przykładowych gier/ dem na Gotek pokazujących nieco lepsze możliwości STe.
      Czy ktoś, coś takiego ma?
      Na razie mam oryginalne STe bez rozbudowanej pamięci i twardego dysku.
      Zależy mi żeby pokazać bratu, który wszystko porównuje do Amigi i twierdzi, że tam jest lepiej :]
      • 2:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime4 May 2024 22:05

Obsession Pinball, Stardust czy współczesna przeróbka Lotusa.
      • 3: CommentAuthorjury
      • CommentTime4 May 2024 23:05 zmieniony

Ale Obsession i Stardust jest na Amidze. A taki Lotus, to pewnie wszyskto (i więcej) miał co w wersji STE już 30 lat wcześniej.
      • 4: CommentAuthorCarlos
      • CommentTime5 May 2024 10:05

Gdzie mogę znaleźć tą współczesną przeróbkę Lotusa? Podzielcie się jakimś linkiem
      • 5:

CommentAuthorhospes
      • CommentTime5 May 2024 11:05

Carlos:
      Obadaj tę wersję. Wersja na dyskietkę.
      ->link<-

ps. polecam rozbudowę STE przynajmniej o 4mb, no i jakiś emu dysku twardego. Ja polecam niezmiennie USatana.
      • 6:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime5 May 2024 12:05

Co to znaczy STE bez rozbudowanej pamięci? Masz 0,5 MB czy 1MB? Często 1 MB wystarczy, choć 4MB to niewielki wydatek i warto mieć. Ale przede wszystkim dobrze mieć twardy dysk, bo jednak stacja czy gotek to współcześnie ograniczenie możliwości.

Zacznij gier szukać np. tu:
      ->link<-
      • 7:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime5 May 2024 13:05

@Carlos
      No niestety brat ma w dużej mierze rację, gry na Amigę w ogromnej większości wyglądają i brzmią lepiej. Można się posiłkować Wolfensteinem 3D (niedokończona wersja ST/STE), który wykorzystuje dobrze moc 8MHz (vs 7.09 w Amidze) i organizację ekranu ST, ale i tak demko Dreada pozamiatało i na Amidze 500 wygląda lepiej.
      • 8: CommentAuthorCarlos
      • CommentTime5 May 2024 16:05

@hospes
      dzięki. Nie wiem dlaczego z AtariMania wchodzi mi niewiele tytułów, ale wieczorkiem sprawdzę Twoją propozycję.

@Kaz
      Jeszcze nie wiem jak to się sprawdza :) Wydawało mi się, że każde STE ma fabrycznie 1MB. Dopiero co kupiłem STFM (taki powrót do cudownego wydarzenia z dzieciństwa) i STE (którego nigdy wcześniej nie miałem). Dokupiłem też 4 MB pamięci, które leżą na biurku, bo obawiam się wpychać do STE moje laickie łapy. No i jest też ASCI2STM, czyli emulator twardego dysku, ale to inny temat (STFM go widzi, a STE nie widzi i wydaje mi się, że to kwestia wersji TOS: niebawem poszukam działającego SystemInfo i sprawdzę, chyba, że masz jakiś link :) )

@Jacques
      A co z Metal Slug? Jestem pewien, że w przyszłości uda mi się odpalić kilka tytułów, które z dumą zaprezentuję bratu.
      Zrobię też porównanie kilku tytułów na 130 XE (właśnie do mnie idzie), do C64, żeby trochę wzmocnić efekt.
      • 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime5 May 2024 17:05

Carlos:

Dokupiłem też 4 MB pamięci, które leżą na biurku, bo obawiam się wpychać do STE moje laickie łapy.

Nie obawiaj się, to wymaga tylko rozkręcenia paru śrubek i zdjęcia górnej obudowy oraz włożenia SIMM-ów w widoczne od razu sloty. Nie ułam tylko zatrzasków i gotowe.

Z ciekawości - ile dałeś za pamięci, po ile chodzą teraz?

Jeszcze nie wiem jak to się sprawdza :) Wydawało mi się, że każde STE ma fabrycznie 1MB.

Były modele z 0,5MB, z początków tej serii. Pamięć sprawdzisz np. SysInfo: ->link<-
      albo po prostu rzuć okiem pod obudowę, jakie masz SIMMy. I tak chcesz wymienić :)
      • 10:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime5 May 2024 19:05

@Carlos
      Metal Slug to chyba nadal tylko tech-demo.
      • 11: CommentAuthorCarlos
      • CommentTime5 May 2024 19:05 zmieniony

@Kaz
      Dałem dokładnie 40 euro.
      Dziękuję za link
      • 12: CommentAuthorCarlos
      • CommentTime5 May 2024 19:05

@Jacques

Nawet jeśli to tylko demo, to (jak dla mnie), rewelacja.
      • 13: CommentAuthorjury
      • CommentTime5 May 2024 20:05 zmieniony

Metal Slug to chyba nadal tylko tech-demo.

Raczej więcej nic nie będzie. @agranlund od początku pisał, że zrobi tylko pierwszy poziom i na tym koniec. No i jak twierdził tak się stało, bo od kilku już lat nic w tym temacie się nie zmieniło (i niestety najpewniej się nie zmieni).

Edit:
      A tu są jego kolejne projekty które skończył od czasu "skończenia" Metal Slug'a:

->link<-

->link<-
      • 14: CommentAuthorCarlos
      • CommentTime5 May 2024 23:05

@jury

Dziękuję, że mi to pokazałeś. Kiedyś, będąc posiadaczem małego Atari z zachwytem wpatrywałem się w każde zdjęcie w Bajtku i Top Secret z napisem "Atari ST" i teraz mam podobnie: z zachwytem patrzę na te zrzuty z ekranu. Pokłony dla @agralunda
      Fajne to forum- będę miał co czytać do poduszki.
      Mam pragnienie/cel odpalenia np Metal Slug na moim STE. Przede mną jeszcze jeszcze kilka rzeczy: wymiana TOS, rozszyfrowanie działania emulatora HD, ściągnięcie tego tytułu i pewnie jeszcze jakaś magiczna konfiguracja, którą będę stawiał na równi z syczącym kotłem przy pełni księżyca i unoszącymi się w powietrzu zaklęciami :)
    1.  
      Carlos - nie napisałeś jaki model masz STe, 520 czy 1040, bo to znacząca różnica jeśli chodzi o rozbudowę pamięci RAM, w 520 bez ingerencji "lutniczej" i majstrowania w płycie nie da się rozszerzyć do 4 MB, jedynie do 1 MB, znaczy chyba nie, z tego co wiem. ;-)

Jeśli chodzi o gry to np. Giana Sisters w wersji STe bardziej mi się podoba od amigowskiej, no i wspomniany Stardust jest piękny oraz np. Pacmania w wersji STe.

Kaz - jakiś czas temu, z pół roku temu kupowałem 4 MB za jakieś 80 zł bodajże.
      • 16: CommentAuthorCarlos
      • CommentTime6 May 2024 08:05

@Konstantyn

Mam 1040 STE
      Nie wiedziałem, że Giana jest w wersji STE (zacieram łapki)
      • 17:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime6 May 2024 09:05

@Konstantyn
      520 STE i 1040STE rozszerza się do 4MB w identycznie prosty sposób SIMMami.
      Co innego ST bez E.
      • 18:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime6 May 2024 09:05

Nie do końca. Wczesne modele miały moduł SIP.
      • 19: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime6 May 2024 10:05 zmieniony

Peri Noid - no właśnie, pewnie mi się takowy model trafił, ale przerabiać go nie mam zamiaru, niech zostanie w dziewiczej postaci.
      Carlos - z tym, że musisz mieć rozszerzoną pamięć do min. 2 Mb, na jednym nie odpalisz Giany w wersji STe. Znaczy się na 520 STe z 1 Mb nie działa, to pewnie i na gołym 1040 STe nie pójdzie.
      • 20:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime6 May 2024 11:05

Przerabiać nie trzeba. Można zrobić moduły SIP z modułów SIM - wystarczy przylutować piny, po jednym na każdy styk SIM-a. Jest to odrobinę roboty manualnej, zwłaszcza jak trzeba polutować 4 moduły, ale nie aż tak dużo. I będzie działać.
    2.  
      Czyli jak dla mnie, trzeba przerabiać. ;-)
      • 22: CommentAuthorjury
      • CommentTime6 May 2024 11:05 zmieniony

Ale samo STE zostaje nadal w, jako to nazwałeś "dziwiczej postaci", nic, ale to absolutnie nic tam nie trzeba przrabiać.
      To co proponuje Peri Noid, to dolutowanie pinów do kości pamięci SIMM, tak aby z nich zrobić SIP. I tyle, STE zostaje niedotknięte, więc będzie w "dziwiczej postaci" tak jak chcesz.
      • 23:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime6 May 2024 11:05

Dokładnie. Nie wydaje mi się, żeby - w przypadku, gdy miałbyś wersję z gniazdami SIMM - twoje podejście do upgrejdu wymuszałoby zastosowanie modułów pamięci pobłogosławionych przez Atari. Bo takich nie ma. Więc założenie zmodyfikowanych SIMM-ów coby były jak SIP-y nie gwałci niczego ;-)
      • 24:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime19 Sep 2024 20:09

WIP

• 25:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime20 Sep 2024 11:09

Jest też Pole Position STE (arcade):

• 26: CommentAuthordhor
      • CommentTime20 Sep 2024 11:09

Tamto @ste racer jest już w nowszej wersji sprzed paru godzin. Na kanale autora :)
      • 27:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime20 Sep 2024 23:09

Warto dodać, że nazwy tych gier są mylące, gdyż nie wymagają STE, a obecności blittera :-)
    3.  
      Seeing as STE means ST-Enhanced then perhaps not, as it can still apply to an "ST enhanced with a blitter"?

So may just the thread title "STe enhanced" is the guilty party here ;)
      • 29:

CommentAuthorMq
      • CommentTime21 Sep 2024 12:09

A to może można by zrobić jakąś listę gier, które wymagają blittera, a które faktycznie wymagają STE? Albo chociaż w tym wątku może ktoś napisać, które z pokazywanych powyżej gier pójdą na zwykłym ST, tylko że z blitterem?
      • 30:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime21 Sep 2024 13:09

Oznaczenie STB (lub STb) załatwiłoby sprawę :-)
      • 31:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime23 Sep 2024 14:09

Nowsza wersja (bo to wciąż W.I.P.):

• 32:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime24 Sep 2024 10:09

Popisałem chwilkę z autorem w komentarzach na YT i te nowe wyścigi będą jednak działać tylko na STE. Nie będzie zachowania jak w Lotusie STE, który nieco zdegradowany działa na ST+blitter.
      • 33:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime30 Sep 2024 23:09 zmieniony

Kultowy RPG który rozbłysnął właśnie na ST - Dungeon Master - ma dorobioną współcześnie obsługę dźwięku DMA STe (chyba też i blitter) dzięki czemu szybciej odświeża obraz i przyjemniej się gra w ten i tak już bardzo dobry klasyk.

->link<-

Na amidze upierdliwa jest obsługa save'ów ze stacji dyskietek, nie wiem czy przy implementacji WHDLoad sobie z tym do końca poradzili. Grafika na obu platformach jest niemal identyczna. Może się okazać, że facelift dla STe jest bardziej responsywny niż amigowa wersja, która ukazała się po ST. Dostępy do amigowego chipram'u spowolnione 32-kolorową grafiką pomimo, że może się ona bardziej podobać, są przyczyną lagowania. Oczywiście, nie mówimy o odpalaniu tego w warunkach emulatora.
      • 34:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime2 Oct 2024 08:10

Nie padło u, a powinno. Wings of Death 1 i 2.
      • 35:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime2 Oct 2024 10:10 zmieniony

A Metal Slug dokończony?

• 36:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime2 Oct 2024 10:10

Jak tak jak nie? ;-) Wygląda to jak kolejny projekt, gdzie proof-of-concept zadowolił twórcę :-(
      • 37: CommentAuthorjury
      • CommentTime2 Oct 2024 12:10

Pisałem w tym wątku już. Agranlund od samego początku deklarował, że to będzie tylko pierwszy poziom. I jak widać człowiek dotrzymuje słowa ;)
      • 38: CommentAuthorrbej1977
      • CommentTime3 Oct 2024 14:10

Metal Slug na STE naprawdę ma tylko 16 kolorów?. Wygląda lepiej niż jakakolwiek gra na Amigę OCS/ECS.
      • 39: CommentAuthorjury
      • CommentTime3 Oct 2024 14:10 zmieniony

Mocno się nie zgodzę. Jako kilka przykładów OCS/ECS które przynajmniej mnie "wgniatają" kolorystycznie to Elfmania, Lionheart czy ze trzy miliony innych.
      A na przykład nowy tryb (nie ma jeszcze gry w nim) wygląda tak:

Co do 16 kolorów w Metal Slug'u na STE, to tak, tam jest tylko 16 kolorów "przeplatanych" w trybie wytworzonym przez DML'a. Minusem tego trybu jest to, że on trochę miga, bo co drugą ramkę wyświetlany jest inny (podobny) kolor. I tak właśnie jest tam stworzone wrażenie większej liczby kolorów (popraw mnie kto jeśli napisałem bzdury, bo czytałem o tym parę lat temu i mogę już nie do końca pamiętać wszystko dobrze)

Edit:
      Aha, co do tego nowego trybu zalinkowanego powyżej, to autor tego trybu obecnie tworzy nową grę na Amigę w niewiele gorzej wyglądającym trybie. Niestety nie mogę sobie przypomnieć nazwy tej gry, więc nie podlinkuję teraz, ale jak mi się przypomni to podrzucę, bo wygląda również powalająco.
      • 40:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime3 Oct 2024 20:10 zmieniony

@jury, Hamulet wygląda naprawdę fajnie ale jest to raczej tech demo niż gra. Tryb graficzny to zwykły HAM6, no i z tego co wiem to są inne gry w tym trybie.
      No ale jest to najlepsza prezentacja HAM6. Remz sprytnie obchodzi wady tego trybu (typu zmiana koloru zajmuje 3 piksele, artefakty pop prawej stronie sprajtów, ~30% spowolnienie procesora i blittera )

Remz w wątku na EAB opisuje ograniczenia tego tech dema wynikające z wielkość chip RAM (wymaga 1MB chip, co w epoce było rzadkością, wtedy standard to 512k chip/512 slow) oraz ograniczeń HAM ( statyczne sprajty ) i blittera (170px wysokości sprajta),

Jeśli się nie mylę to Metal Slug jest robiony w AGT DML'a które wspiera zamiany kolorów na rastrze. Ale może być tak że ta gra nie zmienia kolorów w ramce.
      • 41: CommentAuthoras...
      • CommentTime3 Oct 2024 20:10

@Cyprian,
      Masz taką wiedzę, weź proszę zakoduj coś, na ste bądź falconie.
      -qrde, obstawiam to był by sztos!.!
      Zdrówka.
      • 42:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime3 Oct 2024 20:10

Przecież koduje... I nie tylko (nawiązuję do pewnej tabelki różnic:) ).
      • 43:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime3 Oct 2024 21:10

@as...
      próbuję, ale wygląda na to że ze mnie lepszy erosoman gawędziarz niż koder
      • 44:

CommentAuthorhospes
      • CommentTime4 Oct 2024 10:10

@Cyprian:
      No właśnie. Mam już gotową grafikę i muzykę do tej gry co rozmawialiśmy. "Tylko" zasiadasz i kodujesz;)
      • 45:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime8 Oct 2024 11:10

Update z wczoraj, w tym muzyka od Dma-sc:

• 46: CommentAuthorrbej1977
      • CommentTime8 Oct 2024 14:10

Fajne ale brakuje mi tych podjazdów i zjazdów jak w Lotusie. Tutaj trasa jest płaska.
    4.  
      Fajnioza, jak za dawnych dobrych lat, muzyczka też. Jeśli miałbym coś zmienić czy dodać to efekty hamowania całkowicie do zmiany albo usunięcia, tak na moje ucho. Ale ogólnie sztosikowo jest. :-)
      • 48:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 Nov 2024 19:11 (11 godzin temu) zmieniony

Postęp.