atarionline.pl Live z kodowania dema na VCS - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorjelcynek
      • CommentTime18 Jul 2024 09:07 zmieniony

Cześć AtariOnline,
      Przychodzę z małą reklamą prywaty, ale na temat Atari, więc nie ma tego złego :) Nie jestem zbyt znany w towarzystwie, ale maczałem palce w dwóch VCSowych demach ( ->link<- , ->link<- ) i jednym na małe atari ( ->link<- ). W produkcjach podpisuję sie nickiem mgo.

Podjąłem męską decyzję, że chciałbym po 4 latach przerwy wystawić coś na SV2k24, a żeby się bardziej zmotywować to postanowiłem przygotowania i samo pisanie uwiecznić na Youtubowym streamie.

Wczoraj był pierwszy odcinek: ->link<-

,a do Silly Venture zapowiadają się jeszcze trzy odcinku. W każdą środę o 19.00 o ile nic mi nie wypadnie.

Programuję na Atari VCS przy użyciu k65, czyli osławionego kkowego assemblera.

W planach jest przede wszystkim pokodowanie jakichś efektów. Prawdopodobnie jak dojdę do etapu składania dema to nie będę pokazywać, żeby nie było falstartu przed compo. Ale kto tam wie co przyniosą najbliższe trzy tygodnie.

Serdecznie zapraszam!
      • 2:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime18 Jul 2024 10:07

Super pomysł! :) No i przy okazji dowiedziałem się, o potencjalnej drugiej prodce na VCS (bo jedną już mamy zadeklarowaną).

Czy mogę udostępnić Twój post na "fejsbukowym" profilu SV2024SE?
      • 3:

CommentAuthorjelcynek
      • CommentTime18 Jul 2024 10:07 zmieniony

Grey, nie pytaj tylko ślij. Darmowa reklama to jest to o czym śni każdy jutuber :)
      • 4:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime18 Jul 2024 10:07

@jelcynek: haha, ok :) zaraz wrzucam :) thx & good luck! :)
      • 5:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime20 Jul 2024 20:07

no dobra, wygląda na to, że będziemy mieć już 3 prodki w kategorii demo na Atari 2600 :) Nice! :)
      • 6:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime16 Jan 2025 16:01

Dla przypomnienia, film z pierwszego postu i komentarz fana z naszego Discorda:

Streszczenie:
      - autor prowadzi stream o programowaniu dla Atari VCS (2600), przygotowując się do imprezy - Silly Venture 2024, gdzie planuje zaprezentować swoje demo.
      - opowiada swoją historię z VCS, rozpoczętą w 2018 roku, zapoczątkowaną zwycięskim demem z 2018 (Three Minus - ->link<- i 2019 (Rocket Nation - ->link<- roku oraz projekt gry platformowej w stylu Super Meat Boy.
      - szczegółowo omawia technikalia programowania VCS, w tym zarządzanie synchronizacją ramek, system kolorów (NTSC vs PAL) oraz ograniczenia sprzętowe.
      - demonstruje programowanie w assemblerze przy użyciu środowiska K65 (stworzonego przez KK), pokazując jak tworzyć podstawowe efekty wizualne.
      - wyjaśnia działanie sprite'ów w VCS, w tym ich ograniczenia (8 pikseli szerokości) oraz możliwości manipulacji nimi poprzez rejestry GP0 i GP1.
      - pokazuje zaawansowane techniki programowania VCS, takie jak powielanie sprite'ów i synchronizacja pozioma (HorizPos).
      - podczas streama powstaje efekt wizualny z wykorzystaniem sinusoidy do animacji sprite'ów, demonstrując przy tym proces debugowania.
      - autor podkreśla unikalność VCS jako platformy programistycznej, gdzie programista musi bezpośrednio kontrolować synchronizację z telewizorem
      - poleca książkę "Racing the Beam" jako doskonałe źródło wiedzy o programowaniu VCS
      - prezentuje praktyczne podejście do nauki programowania retro platform, pokazując jak radzić sobie z ograniczeniami sprzętowymi i wykorzystywać je kreatywnie w tworzeniu efektów wizualnych.

od siebie dodam, że autor z powodów obiektywnych porzucił temat i jest to jedyny odcinek "w serii". A szkoda, osobiście bardzo cenię sobie Atari2600 i brakuje mi materiałów tego rodzaju, które mnie motywują.