atarionline.pl Atari 1400XL i 1200XL. - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime18 Jul 2024 22:07

Witam wszystkich, to mój pierwszy post. Może coś o sobie, jednym z moich hobby są stare komputery, nie tylko Atari, ale także inne. Moje pytanie dotyczy Atari, a konkretnie modelu 1400XL i 1200XL. Czy możecie mi podpowiedzieć czy są do znalezienia jakieś dobre zdjęcia przede wszystkim modelu 1400XL. Znalazłem w sieci kilka filmików ale na żadnym niestety nie widać dobrze tyłu obudowy.
      • 2: CommentAuthorBanan
      • CommentTime18 Jul 2024 23:07 zmieniony

• 3: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime19 Jul 2024 01:07

Dzięki za zdjęcia i link. To może być ten sam egzemplarz z tego filmu, też brak etykiety i dorobiony zasilacz.

W każdym razie interesuje mnie więcej zdjęć innych egzemplarzy o ile się zachowały. Szczególnie jeśli są jakieś różnice typu inna czcionka na klawiaturze itd.
      • 4: CommentAuthoras...
      • CommentTime19 Jul 2024 22:07 zmieniony

Kiedyś raz była taka aukcja...
      1200 prototyp, 1400xl , 1450xld, 1090xl
      • 5:

CommentAuthorMq
      • CommentTime20 Jul 2024 00:07

@as... i co, zgarnąłeś te aukcje za pińcet miliardów? Czy zostaje w tajemnicy? :-)
      • 6: CommentAuthoras...
      • CommentTime20 Jul 2024 01:07

To szybciej zniknęło jak się pojawiło, Bob1200xl , jego 1400xl poszła za jakieś 25k-30k na yebay, też lata temu.

A taki zestaw, raz tylko widziałem 1450xld oraz 1090 na yebaycu.
      • 7: CommentAuthoras...
      • CommentTime20 Jul 2024 01:07

Znane mi są dwa 1450xld w eu, jeden działający (tong) da się go znaleźć w atariage, jest w *.de, 2gi z klawiaturą niepodłączona, bez kontrolera fdd, ale z samym fdd.. Jakiś totalnie wystawowy, nigdy nie włączony.

W *.nl swego czasu było 1400xl ale ktoś tam sieknął na grubo 15k euro i zniknął.

To nawet jak na mnie, czyste szaleństwo.
      • 8:

CommentAuthorMq
      • CommentTime20 Jul 2024 11:07

Faktycznie szaleństwo:-)
      Zdumiewa mnie co ludzie potrafią zrobić/zapłacić za złom elektroniki użytkowej z ubiegłego wieku:-)
      • 9: CommentAuthoras...
      • CommentTime20 Jul 2024 12:07

Popatrz co się dzieje jak na yebay trafia c65 (tam i po 100k euro one chodzą i to nie jedna czy dwie osoby tyle kładą kasy).
      Wiadomo że większość c65 zrobione jest z tego kontenera ze złomem c65 który odkupił pewniem dziennikarz, jak commodore się pozbywało tego. Z tym to jest fajna historia, wyczytałem kiedyś na grupie c65 i jak się okazuje większość c65 to są składaki ;) Jest też koleś który 10szt c65 miał rozesłać jako sample do firm, ale nigdy tego nie zrobił.
      Histerie opowieści emocje mity, tam to się dzieje bo to co jakiś czas trafia na yebay.
      • 10: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime20 Jul 2024 15:07 zmieniony

Wyjaśnij może po co mi te zdjęcia. Chcę wyjaśnić pewną zagadkę, jak to się stało, że w Brazylii był produkowany i zdobył sporą popularność pewien klon Apple II. Komputer nazywał się Microdigital TK 2000 II, a jego obudowa, klawiatura była dziwnie podobna do Atari 1200XL lub 1400XL. Zastanawiam się czy przypadkiem nie wykorzystano elementów/form, maszyn, lub projektu pozostałego po rezygnacji z
      produkcji

->link<-