Gra ukazała się w formie Cart'a - raczej z poziomu SIDE3 go nie uruchomisz, musiałbyś polutować sobie uniwersalny cart od Sikora i za pomocą tego rozwiązania zrobić działającą wersję.
@Pecus: Space Harrier działa nawet na stockowej maszynie (z carta). Możesz sprawdzić twoje Side3 na czymś bez U1MB? Tak z ciekawości - czy też się będzie kaszanić.
Żadne. Komp bez U1MB (tylko +256KB według schematu Jera i 74F08 zamiast LS-a). Na innym stockowym co do pamięci (płyta bez ECI, z 74LS08) też mi się odpala. A co było na AAge - nie wiem, ale najwyraźniej się mylili.
Probowałem na 3.0 ale nie poszło, olałem wrzuciłem na avg i poszło. Dla tej gry nawet kupiłem kiedyś (była zrzutka) tu na tego carta MaxFlash 8Mbit, ile to było lat temu :) Aby tanio to przytargać z USA ...
Zależy od maszyny. Zwykle zamiana na F pomaga. Ale w jednej dopiero jak zamieniłem F na LS ("downgrade"?) to zaczął działać normalnie. Side3 jest bardzo czuły na przesunięcia zegara.
AtariMax versions of Space Harrier are fully supported, and long since tested and working. XEX and ATR versions of Bomb Jake are also tested and working, although a couple of distros don't for reasons unknown (try a different one).
If the Space Harrier CAR file isn't working, it's therefore unfortunately likely to be a 'hardware problem' which may or may not be fixed with 74F08.
This is exactly the kind of FUD situation I was lamenting in my video, anyway. :)
"XEX and ATR versions of Bomb Jake are also tested and working"
There are no such things, they're named Bomb Jack then ;-) Bomb Jake is of course cartridge version of it and that's what I specifically meant calling this name.
But no problem it's not working, argument taken given complexity of its cartridge and Bomb Jack being virtually the same game. if somehow its possible in future, then even better ;-)
Excuse me for not knowing the difference. :) There's no 'of course' about it as far as I'm concerned, since my interest in games extends little further than whether or not they work with the loader.
However, I now see that Pecus pointed out that the game was delivered on a custom cartridge anyway, and therefore 'Bomb Jake' bears no relevance to this discussion whatsoever. Even if the title is available as a CAR file, implementation of a suitable cartridge emulation model on SIDE3 (even if the CPLD had space to accomodate such a thing) would require the active participation of the person who wrote the CPLD code.
@Peri, Czyli jednak sztuczki okultycznego były z tym *74*, czemu nie nazwali tego *666* ;)
Jak znajdę te side 3.0 (a znalazłem ostatnio jak go szukałem trochę innych zabawek do atari) to spróbuję znowu. Chociaż kombajn avg cart, to robi bez rytuałów :)
@Pecuś, Następnym razem podpowiadaj Candlastej że ta kable wiszą po prawiej stronie biurka ;)
I @Peri dowie się na sztabie, jakie tam sztuczki trzeba zrobić :)
@Peri Noid: Ten "update" miał naprawić problemy z cartami ogólnie, bo u mnie nawet River Raid się wywalał. No i ATRy też się czasem źle zachowywały. Opisałem to w wątku Na AA.
I chyba naprawił wszystko, bo SIDE działa mi już jak trzeba.
@as...: No właśnie różne tam wisiały, ale nie ten :P
Ogólnie. SIDE - jak wiele innych urządzeń podpinanych pod szynę procesora miewa problemy z timingami. Tutaj objawiały się one podobnie (choć u mnie nie było Self Testów i SIDE odpalało się zawsze) do tego co opisał w swoim filmie flashjazzcat.
W moim przypadku było tak, że testy nowego SIDE3 zacząłem od cartów, bo xexy nawet przy problemach zazwyczaj wczytują się dobrze, Sparta na partycjach APT też działa, a do ATRów nie miałem jeszcze skonfigurowanego U1MB (odpowiedni plugin).
No i dlatego u mnie zauważyłem problemy z cartami, potem jeszcze przetestowałem ATRy i też bywało różnie. No i raz czy dwa zobaczyłem glicze na liście plików w loaderze.
I to te problemy wymagały rozwiązania - a tak na prawdę jeden problem z timingami, z którego wynikały pozostałe.
Czyli dało się to rozwiązać odpowiednią modyfikacją Side3. To teraz pytanie - czy ta cała gównoburza była konieczna? Czy wystarczyło, żeby @candle dostarczyła właściwy wsad na linię podukcyjną? Bo ja tu czegoś nie rozumiem...
Ja, jako osoba patrząca z zewnątrz nie będę się wypowiadał na temat problemów i zawirowań dotyczących produkcji i sprzedaży.
Co do wsadu, to niestety nie jest takie oczywiste i wydaje się mi, że różne problemy z zależnościami czasowymi (często zależne od komputera i jego modyfikacji/rozszerzeń) załatwiać mogą obecnie różne wsady, a i to nie zawsze.
Zakładam, że potrzeba więcej testów na większej ilości różnych maszyn by to dopracować i przygotować wsad idealny. A zmiany komponentów także tu nie pomagają.
W moim przypadku, wgranie jeszcze raz tego samego wsadu zmieniło działanie SIDE3 :) (sporo zaczęło działać, ale nie było idealnie i czasami coś się wywalało po załadowaniu), a potem wgranie innego wsadu spowodowało, że (wygląda na to) wszystko działa jak powinno.
Będę teraz obserwował "pacjenta" i zobaczymy jak dostanę nową Atarkę :)
Wiesz... To nie do końca kapryśny produkt. Każde podobne urządzenie (które odtwarza w jakiś sposób nie natywnie jak zwykła kostka ROM, sygnały na szynie) miewa problemy.
Pamiętamy pewnie wszyscy "strojenie" IDE+ do konkretnych maszyn. Te kombinacje z dopasowywaniem sygnału zegarowego vide znany fixer :) Ja sam złożyłem 2 Picocarty i jeden działał a drugi świrowal (oba pi pico sprawne)
Po prostu trafiło na produkt o ugruntowanej pozycji i popularniejszy w światku. No i zaraz cały świątek słyszy o problemach z SIDE mimo że to typowe problemy naszej starej platformy sprzętowej i rozszerzeń (czy wymieniłeś już LSa na F ? :) )
Szkoda, że znika urządzenie, które mogło konkurować z AVG/SUB (po dokończeniu wszystkich ficzerów). A znika bo pomimo swojego zaawansowania, najwyraźniej gorzej sobie radziło z tymi wszystkimi zależnościami w timingach. No... po prostu szkoda. Mnie to może nie dotyka bo v. 3.0 spełnia moje wymagania a mam też AVG ale jednak konkurencja na rynku, a właściwie możliwość wyboru, dla nasz, userów, niesie same profity. Szkoda też, że rozpad współpracy oznacza brak kolejnych, zapowiedzianych i częściowo już chyba zrobionych projektów.
Szkoda, bo z U1MB tworzy doskonałą całość, a firmware flashjazzcata jest moim zdaniem nie do zastąpienia ze względu na funkcjonalność i elegancję, ten z AVG/SUB wygląda dość spartańsko, no ale przynajmniej wszystko działa stabilnie jak rozumiem. Szkoda, że przy "rozwoju" sprzętowym SIDE wersji 3.x nastąpiła taka wtopa. Ciekawe, że panaceum na problemy z jed 2.3 jest starszy wsad. To po jakiego czorta w ogóle ten 2.3 powstawał dla GoWin i co miał poprawiać, skoro stary działa "dobrze"?
P.S. Na Allegro jeszcze są 3.1 (choć w dość zaporowej cenie), kto by pomyślał ;-)
Dokładnie o tym piszę. Połączenie tych dwóch rozszerzeń (U1MB i SIDE) to rozwiązanie "skończone" i eleganckie. Widziałem u Candle płytki zewnętrznego (CAR + ECI) rozszerzenia spinającego te dwa w jedno - no i to już jest COŚ :) takie Incognito dla serii XE.
No ale kto to wyprodukuje i dokończy?...
Szkoda, że często także osobiste ambicje zabijają współpracę.
Very interesting indeed. Of course RetroLemon still has stock of SIDE3 (and other 'FJC firmware' products) which Jakub is obviously going to want to sell (regardless of the fact it's blighted by JED 2.3), so it'll be interesting to see what revenue that - together with Incognito 'Gold' which still carries my firmware pre-installed - generates when it comes to firmware commission pay-day in August.