atarionline.pl F-16 Falcon Strike (symulator lotu) - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime26 Dec 2025 14:27

Super. Dzięki.
      • 2: CommentAuthorpiter
      • CommentTime26 Dec 2025 19:08

no super! jestem ciekawe tej pierwszej opcji gry! super robota! dzięki!
      • 3: CommentAuthorRoeoender
      • CommentTime31 Dec 2025 10:00 zmieniony

Przed chwilą na moim kanale na YT dodałem nowy film Symulator F-16 Falcon Strike v. 2.0.1 dla 8bit ATARI omówienie trybu WARFARE:

Film jest w języku polskim i uczy podstawowych mechanizmów gry tak by umożliwić nowym graczom samodzielne ukończenie misji w nowym trybie gry WARFARE.

Udanych lotow :)
      • 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime31 Dec 2025 17:47

To jest tak piękne, że jeszcze raz - wielkie dzięki! Pozwoliłem sobie szczególnie wspomnieć o Twojej grze w artykule do CD-Action Retro, który ukaże się w przyszłym roku.
      • 5:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime3 Jan 2026 16:00

"Note that there is no special Rapidus version at this time - standard version is fast enough,
      you can use TAB key for time acceleration."

A byłaby jednak szansa na dedykowaną Rapidusowi wersję? Każda taka gra to cenny dodatek do biblioteki na dopałkę, wkrótce również Antonię 2.
      • 6: CommentAuthorRoeoender
      • CommentTime6 Jan 2026 20:03 zmieniony

"Jacques":

A byłaby jednak szansa na dedykowaną Rapidusowi wersję?

Generalnie tak, chociaż tak jak pisałem prędkość gry w 2.x wraz z funkcją akceleracji czasu TAB-em jest wystarczająco dobra bez dopałek.

Na razie chciałbym jednak trochę odpocząć od kodowania bo szukanie sposobu na przeprogramowanie czegoś by uzyskać jeszcze trochę wolnych bajtów by coś jeszcze dodać lub zmienić to iście benedyktyńska robota, robiona w sumie dla garstki zainteresowanych.

W najbliższym czasie bardziej planuję ponagrywać jakieś filmiki o grze lub w ogóle o 8bit symulatorach na YT, np. zrobiłem takiego gif-a z myślą o prezentacji gry na liście w https://fujicup.pl/lista :-)
      • 7: CommentAuthorRoeoender
      • CommentTime12 Jan 2026 20:59

Kontynuując odpoczynek od kodowania nagrałem po polsku film instruktażowy jak bezpiecznie lądować - przyda się nie tylko w F-16 Falcon Strike bo procedurę można stosować w dowolnym symulatorze, a jest też ona stosowana w rzeczywistym lotnictwie - jako bonus na końcu filmu zamieściłem film z mojego rzeczywistego lądowania szybowcem :)

• 8:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime13 Jan 2026 15:15

Ha, piękny bonus na końcu!
      • 9: CommentAuthorrbej1977
      • CommentTime13 Jan 2026 15:58

Ta grafika na końcu to z Atari?
      • 10:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime13 Jan 2026 16:07

Tak, z VBXE :)
      • 11: CommentAuthorRoeoender
      • CommentTime18 Jan 2026 09:45 zmieniony

Na podstawie obserwacji jak Bocianu u Borsuka zapoznaje się z nowym trybem WARFARE w F-16 Falcon Strike 2.01 podczas prezentacji gier do konkursu Fujicup:

->link<-

by ułatwić nowym osobom grę nawet bez czytania wbudowanego helpa, instrukcji na stronie czy oglądania tutoriali wprowadziłem drobne 2 usprawnienia:

Pierwsze: Inicjalnie aktywną bronią w trybie A2A (w którym startuje WARFARE) są pociski samonaprowadzające średniego zasięgu AIM-1200 AMRAAM zamiast działka pokładowego jak było w poprzednich wersjach - dzięki czemu bez potrzeby naciskania klawisza "W" przełączającego broń łatwiej jest zestrzelić odleglejsze wrogie myśliwce.

Drugie: W trybie WARFARE prawy wyświetlacz MFD startuje od razu w trybie 2 TARGET TRACKING dzięki czemu bez potrzeby naciskania klawisza "2" przełączającego prawy MFD od razu widzimy informacje o aktualnie zalokowanym celu - typie, kierunku, odleglości i czy jest to wróg czy przyjaciel.

i opublikowałem nową wersję 2.0.2:
      ->link<-

Dziękuję Bocianowi za zaprezentowanie gry.