Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
gregor2:
No i jeszcze ta kulawa architektura 16bitowa w Falconie.gregor2:
Te 4 MIPSY to wyrabialy pierwsze Acorny Archimedesa w 1987 na ARM2 przy 8MHz , w 1987 byly dostepne juz wersje 10 i 12MHz ,mrroman:
Falcon i Amiga to były drogie komputery. Mój kolega ostatnio słusznie zauważył że on nie miał żadnych kolegów którzy mieliby Amigę albo Atari ST, wszyscy mieli coś 8 bit a potem przenosili się na PC, bo stosunek jakości do ceny był najlepszy. Do tego była wygoda, przejście często z magnetofonu na dysk twardy, to prawie jak niedawno przejście na SSD. No i np jak moi rodzice kupowali 386SX 33MHz, 1MB, VGA, monitorem mono i z dyskiem twardym 42MB za 11,35 mln to w porównaniu do gołego Atari 1040STFM z 1MB za 7,5mln to była przepaść.Rastan:
MIPS to zła jednostka miary wydajności procesorów. Nie używajcie jej bo nie ma ona nic wspólnego z rzeczywistymi osiągami. Np. nie uwzględnia rzeczywistego obciążenia systemu komputerowego, który może być kompletnie inny dla Amigi, Atari Falcona czy Acorna Archimedesa.Peri Noid:
A1200 i Falcon niby różne ale procki mają kompatybilne. Można napisać dwa benchmarki posiadające identyczną funkcję testową. To by pokazało prawdę... w benchmarku syntetycznym. I chociaż wiadomo, że taki pomiar często nijak się ma do faktycznego użytkowania, do porównania dwóch rozwiązań w kontekście maksymalnej wydajności proca by się nadał.gregor2:
Aby raz na zawsze rozwiązać problem, czy Atari Falcon miał architekturę 16, czy 32 bitów, załączam jego schemat. Na stronie 11 jest procesor. Ja tam widzę tylko podłączone 16 bitów do magistrali DATA. Ten procesor miał taką możliwość.gregor2:
NEXT computer minimalna konfiguracja z 1988r.as...:
-030, dsp, w tamtych czasach, kto zrobił w atari falcon-a?as...:
Natomiast nie ma danych ile tych amig się sprzedało vs falcon ;)gregor2:
Ciekawsze byloby porownanie Falcona do Amig2500,3000,4000 i ich warianty, chocby dlatego ze kazdy z tych modeli sprzedano np. w Niemczech w ilosciach porownywalnych z Falconem.Rocky:
Słyszałem, że tryb chunky na falconie jest strasznie wolny..Rocky:
GEMowe wiadomo.. a jak jest np. demami.. Niech ktoś napisze jak to jest z kompatybilnością.. ??% softu z ST zadziała. Jestem ciekaw.gregor2:
Wyglad ze Atari i commodore czerpala pomysly na projekty nowych komputerow ze starych katalogow sprzedazy Apple ;)gregor2:
rok 1987 Macintosh II:gregor2:
Zegar dla CPU w Falconie mozna bylo nawet sobie podkrecic nawet do 50MHz, tyle ze to nic nie dawalo bo z taka czestotliwoscia w Atari mogl on jedynie pracowac na swoim malym cache memory. Z pamiecia RAM bylo jeszcze gorzej bo ta pracowala na ok.gregor2:
14MHz + 16 bit to tak wychodzi jak system 32 bitowy na 7 MHz ;)