Ja uzywalem z wszystkim co wpadlo pod reke przejsciowki od Kuby Husaka i polecam (chociaz z The 400 Mini nie testowalem bo nie mam, ale wszelkiej masci PC, handheldy czy inne Raspberry Pi dzialaly jak zloto).
mi odpowiada ten dedykowany do 400mini (usb) - można dokupić na allegro w Avansie za ok 134zł - Thecxstick czy jakoś tak się nazywa. No ale rozumiem że szukasz lepszego - wtedy nie poradzę.
Te dedykowane dżojstiki Thecxstick w wejściu usb się zmieszczą - jedynie nie zmieszczą się 2 w pudełku od 400 mini. Ale jeżeli masz kupione 400 mini - to dostarczane jest ono z tym dżojstikiem. Przetestuj i sprawdż czy wolisz taką drugą sztukę
Ten do "Atari 400 mini" to zupełnie inny dżojstik niż te z lat 80-tych (te z lat 80-tych chodziły bardzo ciężko, a ten z atari 400 mini uważam że jest lepszy od Matta - chodzi leciutko.
Matt ma luzy w lewą stronę i chodzi w lewo ciężej, przynajmniej 2 dżoje Matta które u Matta zakupiłem.
W Windowsie ten dżojstik z Atari 400 mini jest rozpoznawany jako cxstick (pad) ale z Altirrą najnowszą chodzi fire bez problemów - tak jak w atari, jedynie z nieatarowych produkcji (pecetowych) się źle korzysta z niego - fire to padowy "x" - niebieski i trzeba za każdym razem mapować klawisz fire.
Jako pad na PC nie sprawdza się, bo trzeba używać dodatkowych klawiszy na pierścieniu cxsticka lub na ściance (jest to bardzo niewygodne).
Ale do Atari 400 mini i do Altirry uważam że jest wygodny i działa jak w Atari, jedyne co w nim brakuje to autofire.
Do czego trzeba się przyzwyczaić: to obsługa dwoma rękoma; jedna kontroluje fire a druga kierunki drążka. Jest to też dość mały dżojstik - ma rozmiar tego co kiedyś produkowano, ale mi to nie przeszkadza. Jedyna przewaga Matta jest taka, że podłączymy go do żywego atari xe/xl, a Thecxsticka (usb) nie.
Aby normalnie działał joystick Thecxstick w Altirze trzeba oczywiście przestawić w zakładce input w > port 1 z "arrows keys +ctrl" na "gamepad>joystick port 1". Ale to chyba każdy wie. A w zakładce input >mappings jeszcze zaznaczyć haczyk "gamepad>joystick"
Działał, ale nie do końca :) Dlatego teraz instaluję firmware, które mapuje firebutton na przyciski 1 i 3, co działa w TheA500, ale bywa, że z czymśtam innym nie działa, wtedy doradzam zainstalować standardowe firmware.
do 400mini dokupiłem tego RetroFun!a z pazzegro. nie testowałem z Pytonem (też mam, też go b.lubię), ale innym co na party/giełdy zabierałem. działa ok.