atarionline.pl Zewnętrzne 512 ram z gniazdem carta - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime26 Oct 2024 20:10

Idąc za głosem społeczeństwa, zrobiłem ;)

Zewnętrzne 512 rambo na bazie projektu Jurgena z dodanym gniazdem carta.

Release po weekendzie , póki co sobie drukuje i poprawiam obudowy. Wymagane Atari z gniazdem cart+ECI.
      • 2:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime26 Oct 2024 20:10

no ładne cacko
      • 3:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime26 Oct 2024 21:10

Chyba jednak wolę kombinację splitter+rozszerzenie
      • 4: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime26 Oct 2024 21:10 zmieniony

zaxon - czy w tym rozwiązaniu jednocześnie będzie można używać zwykłych kartridży wraz z rozszerzeniem 512kb? - czy na zmianę rozszerzenia bądź kartridży, ale nie jednocześnie, bo nie zrozumiałem
      • 5: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime26 Oct 2024 21:10

Każdemu według potrzeb ;)
      • 6: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime26 Oct 2024 22:10

Dobra robota. :-)
      • 7: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime26 Oct 2024 22:10 zmieniony

Rozszerzenie ciekawe, z pionowym gniazdem podoba mi się. jednak wnioskując z tego zdjęcia - wygląda na to, że nie będzie można używać jednocześnie kartridża i rozszerzenia. Chyba że zaxon wyprowadzisz mnie z błędu jeżeli się mylę.
      • 8:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime26 Oct 2024 23:10

Czemu nie? Będzie działać. Kombinacja splitter+rozszerzenie działa bezproblemowo więc czemu to ma nie działać?
      • 9: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime26 Oct 2024 23:10 zmieniony

Ale to zaxona mi nie wygląda na splitter - chyba że rozszerzenie jest ukryte w gnieździe kartridża - jednak to zaxon musiałby wyjaśnić
      • 10:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime26 Oct 2024 23:10

Na FB były fotki. Także ten... Trochę wiary, niedowiarku ;-)
      • 11: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime27 Oct 2024 09:10

Interfejs ram z gniazdem carta. Wpina sie to do Eci+cart. A do gniazdka carta wpina sie A8pico czy co tam potrzeba.
      • 12: CommentAuthorkski
      • CommentTime27 Oct 2024 10:10

Czyli jak rozumiem w pełni funkcjonalne rozszerzenie rambo 512 kB którego może może używać także każdy program uruchomiony z jednocześnie podłączonego karta? Gdzie kupić?
      • 13: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime28 Oct 2024 18:10

Tak.

Poprawiłem budę, wystawiłem u siebie w sklepie.

->link<-
      • 14:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime29 Oct 2024 09:10

Ta wersja rozszerzenia to chyba najlepsze co moglo powstac dla Atari 8-bit <3
      • 15: CommentAuthorGekoPL
      • CommentTime29 Oct 2024 13:10

#Wolfen - ECI expander od Zaxona stwarza więcej możliwości i ma podobną ideę (w połączeniu z pamięcią 512 RAMbo od Zaxona wszystko pasuje bez problemowo).
      Przyznam że gdybym aktualnie nie wyjeżdżał na dłużej to bym kupił też zewnętrzne 512 ram z gniazdem carta - z czystej ciekawości jak się to sprawuje... Kupię pewnie w przyszłym roku po powrocie do domu.
      • 16:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime29 Oct 2024 15:10

@zaxon, czy pod maską przetrwały przelotki pod slot ECI?
      • 17: CommentAuthorkski
      • CommentTime7 Nov 2024 21:11

Testowałem krótko z Tonym i grami z avg carta, nie widzę żadnego problemu, demo numen (wymaga >300 kB) chodzi. Rozszerzenie ma nóżki na wysokości stołu, nie ma obawy uszkodzenia przy wciskaniu cartów. I co ważne w każdej chwili mogę wyjąć i mam z powrotem standardowe rozszerzenie w moim 130XE z oddzielnym dostępem antica i procesora do pamięci.
      Super sprawa, dzięki.
      • 18: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime7 Nov 2024 23:11

Super sprawa! Czy w planach jest tez takie rozszerzenie dla 800XL?
      • 19: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime9 Nov 2024 08:11

Do XL robie od dawna, właśne domówiłem płytki , ->link<-
    1.  
      Ciekawe rozwiązanie.
      • 21: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime14 Nov 2024 17:11 (6 dni temu) zmieniony

Podzielę się wrażeniami, bo dzisiaj przyszło.
      Grunt, że działa, jednak rozszerzenie jest minimalnie za szerokie (a raczej za długie) ok 2 mm za duże z obydwu stron przez co do mojego Atari 130\xe nie jest wpełni spasowane - więc więcej wystaje. To na zdjęciu zaxona z posta 1 i 11 wygląda na mniejsze (o ok 4mm lub 5). Cart a8pico z pewnym oporem wchodzi, bo w rozszerzeniu jest jakby zatrzask, ale wchodzi. Pamięci ukrada z komputera ok 64kb przez co suma pamięci to 576 kb a nie 640kb. Na szczęście wszystko działa - gry 320kb się wczytują tak samo animacje 576kb.
      Więcej uwag nie mam - wszystko się ładnie ładuje - zarówno z carta jak i sdrive micro. Styki w rozszerzeniu nie są złocone.
      • 22:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime14 Nov 2024 17:11 (6 dni temu) zmieniony

Ataripuzzle:

Pamięci ukrada z komputera ok 64kb przez co suma pamięci to 576 kb a nie 640kb.

Nic nie "ukrada" - po prostu pełni rolę dokładnie tego samego obszaru pamięci rozszerzonej co ta na płycie - dlatego nie może działać na raz to i to, do tego osobno. Po prostu wyłącza pamięć na płycie.