atarionline.pl Atari vs Amiga vs Reszta świata - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime29 Oct 2024 12:10

Greymsb - nie wiem jaka tam grupa robiła Pinball Dreams na Amstrada, ani jaka na Falcona i nie napisałem, że wersja na Amigę jest gorsza czy jaka. Amigowa jest najlepsza wg mojej opinii, jeśli już o to chodzi. A swoją ocenę wersji na CPC i Falcona oparłem o filmiki, do których linki zostały tutaj podane. Być może to jest kwestia filmików albo emulatorów, jeśli nie były z real sprzętu. Wersja na Falcona jest wg mnie mniej płynna, zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę na jakim sprzęcie jest odpalona. Proszę sobie obejrzeć oba filmiki i wtedy się odnieść.
      • 2:

CommentAuthorgreymsb

ale żeby trzymać się choć trochę tematu, chociaż też nie do końca... ;)

na Falconie były dwa programy, dla których warto było mieć ten sprzęt, a związane były z grafiką:

APEX MEDIA:
      ->link<-

NEON 3D:
      ->link<-

Oba programy były wydane komercyjnie w latach 90-tych.
      • 3: CommentAuthorKonstantyn

Jacques - rozdzielczość to nie wszystko. ;-)
      • 4: CommentAuthorRocky

Ten Killing Impact brzmi jak sample ze zwykłego ST i AY..
      Strasznie przytłumione (niska częstotliwość) i nie więcej niż 8bit.

Szkoda, że na Falcona jest tak mało produkcji używających pełnej mocy układu dźwiękowego.. z przyjemnością by się posłuchało.
      Taki Sea of Colors na STe naprawdę nieźle brzmi z fajną dynamiką.
      • 5:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime29 Oct 2024 13:10 zmieniony

@Konstantyn
      To trzeba się precyzyjniej wyrażać, bo napisałeś, że wygląda lepiej na CPC, a nie, że płynniej działa (jak teraz twierdzisz).
      Bo nie, nie wygląda lepiej.
      • 6: CommentAuthorKonstantyn

Jacques - dla mnie to jest to samo, bo wizualnie jeśli coś działa płynniej (zwłaszcza gra komputerowa), tym samym lepiej wygląda, zazwyczaj, choć nie zawsze. Ale w tym przypadku akurat tak jest w mojej opinii. Nadto trzeba wziąć poprawkę jaka różnica technologiczna dzieli oba sprzęty. No, ale można nie brać tego pod uwagę, fakt.
      • 7:

CommentAuthorJacques

A kto nie bierze pod uwagę? Każdy przy zdrowych zmysłach bierze i wie, że PD na CPC to mega osiągnięcie, a na Falconie nie. Dla mnie jednak gameplay/płynność to co innego niż konkretnie napisane "wygląda lepiej" (raczej "działa lepiej"), ale mniejsza o to.
      • 8:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime29 Oct 2024 13:10

No trzeba było 400 postów, żeby wreszcie ktoś dał dwa linki do ciekawie wyglądającego softu;)

Ten pierwszy program wygląda miodnie :)
      • 9:

CommentAuthorCyprian

jak w tytule nie klikać
      • 10: CommentAuthoras...
      • CommentTime29 Oct 2024 14:10 zmieniony

@Rocky
      To fajnie grają na falconie, kilka przykładów:
      www.youtube.com/watch?v=K9vUfsZ3eiY&ab_channel=ggn

www.youtube.com/watch?v=crcrLLxa7dg

www.youtube.com/watch?v=Kygm0Rgco3A&ab_channel=TPau65

www.youtube.com/watch?v=LV5zZUUInQ8&ab_channel=PeriNoid

www.youtube.com/watch?v=K3BpBSsZFZI&ab_channel=evldhs

www.youtube.com/watch?v=MyoSjGmlptg&ab_channel=evldhs

Oczywiście youtube, a falcon dźwięk gdzie produkcje mają przyciętą jakoś kompresję i co tam jeszcze dało się wykastrować.

oraz giera która wciąga i ma super muzykę:

www.youtube.com/watch?v=EdA3d35AL0E&ab_channel=TPau65

To tylko kilka przykładów.
      • 11: CommentAuthortebe
      • CommentTime29 Oct 2024 15:10

gratuluję linków które prowadzą donikąd
      • 12: CommentAuthorstreak

Super sie czyta rozmowe :P. Pewnie jak piana zejdzie to znow sie tu spotkamy na 40lecie smierci Commodore i Atari aby podyskutowac o swietej wojnie ktora juz wiadomo zawsze bedzie prowadzila do nikad.. (jesli nie rozwiazano ja do 30lecia smierci atari czy commodore to moze na 40lecie sie uda? :) )
      • 13: CommentAuthortebe

program dla Amiga/ST/Falcon do generowania gradientów :)

->link<-
      • 14: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime29 Oct 2024 15:10 zmieniony

Streak - śmierci żadnej nie było, nie słyszałeś o wojnie 40-letniej? Ona trwała, prowadzona była w kilku turach, ale nikt tam nie pomerł całkowicie, rany wylizano i walka trwała dalej. A zdaje mi się, że Atari wychodzi jakby na prowadzenie (o ile nie było od zawsze), vide nowe produkcje growe na malucha, a to dopiero początek pognębienia zacnego słabszego brata i jego wyznawców. :-D
      • 15: CommentAuthorxbx

Taka ciekawostka na marginesie: płyta "Ray Of light" Madonny i Orbita (1998!) była w większości zrobiona na Atari ST. Orbit używał ST, dopóki mu nie padł w czasie tej sesji.
      • 16: CommentAuthorstreak
      • CommentTime29 Oct 2024 16:10 zmieniony

To ja dopowiem ze William Orbit dostal deala z Madonna bo poprzedni typ Madonny czyli Aphex Twin olal ja cieplym moczem i powiedzial ze leje na panne-komerche :)
      ->link<-
      ->link<-
      cytat: Aphex Twin were quoted as saying Madonna contacted them to work on music for her

A Aphex Twin walczyl na Amidze 1200 przez lata..
      ->link<-

A ze jestem Atarowcem to dla przeciwwagi powiem ze White Town znany z "Your Woman" w 1997 zrobil album na Atari ST :)

->link<-
      • 17: CommentAuthorxbx
      • CommentTime29 Oct 2024 17:10 zmieniony

streak:

Aphex Twin olal ja cieplym moczem

No od razu widać, że to prawdziwy twardziel. Pewnie to skutek wielu lat walki na Amidze 1200.
      • 18:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime29 Oct 2024 17:10

@xbx, @streak: mam dla Was niewiarygodną wiadomość - Sławomir Łosowski z Kombi Łosowski po dziś dzień używa Atari ST i nie wyobraża sobie innego sprzętu. A przynajmniej do tego celu do jakiego go używa, bo oczywiście w jego studio Atari ST to nie jest jedyny komputer :)

Dlatego dla mnie, jedynym kultowym Atari jest Atari ST. No dobrze, w wersji z blitterem żeby wstydu nie było :)

(zdjęcie pobrano z profilu facebook KOMBI Łosowski)
      • 19: CommentAuthorstreak
      • CommentTime29 Oct 2024 18:10

@TheFender, znam znam sprawe Pana Slawka Losowskiego :). Nie raz i nie dwa Pan Slawek kontaktowal sie z bracia Atarowska w sprawie naprawy jego STkow. Atari FOREVER, wiadomka.
      • 20:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime29 Oct 2024 18:10 zmieniony

Nie znam Pana Sławka osobiście, ale to jest niesamowity gość. I akurat tutaj jeśli chodzi o mnie to nie do końca ze względu na Atari (choć na Atari też). Pan Sławomir używa kultowego instrumentarium, w tym niesamowicie brzmiącego syntezatora Prophet oraz innych świetnie brzmiących w jego rękach. Ogólnie, jest cały czas instrumentalnie i melodycznie wierny swojej głównej linii i nawet te nowe kawałki brzmią bardzo syntezatorowo, mięsnie i ogólnie analogowo-"łosowsko" :)
      • 21:

CommentAuthornogorg
      • CommentTime30 Oct 2024 08:10

@as "To fajnie grają na falconie, kilka przykładów:"

No fajnie. Z tym, że większość z tych dem gra zwykłe, lub prawie zwykłe, moduły czterokanałowe. W jednym demie są 3 kawałki, z czego dwa są 8 kanałowe, a trzeci tylko cztero kanałowy. Oszczędność? One są dekodowane za pomocą DSP? Falcon zyskuje tutaj na jakości w stosunku do STE na 16-bitowej precyzji miksowania, ale sample o niskiej częstotliwości nadal mają wyraźny aliasing i mamy hard panning, jak na Amidze.
      Te przykłady, które mają pełniejszą stereofonię są streamowanymi (dekodowanymi?) PCMami. To akurat mi mało podchodzi (również na Amidze), bo wolę dema gdzie układy specjalizowane wykazują się większym zaangażowaniem.

Jeśli mógłbyś, to zaprezentuj prosze przykłady dem lub gier na Falcona, które operują na dźwiękowych możliwościach specjalizowanego DSP. To by było dla mnie ciekawe.
      • 22:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime30 Oct 2024 10:10

I ktoś tu się śmiał z Soundblastera AWE32. Tam sample (nawet lo fi) brzmiały jak mogły najlepiej.
      • 23:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime30 Oct 2024 12:10

Panowie, dostałem odpowiednie dostępy, więc dziś przenoszę do nowego wątku wszystkie wpisy niezwiązane z tematem wątku.
      • 24:

CommentAuthorTheFender

Czy jest sens? :)

Moje możesz po prostu usunąć.
      • 25:

CommentAuthorJacques

Też nie wiem czy jest sens: to dyskusja, a nie Wikipedia, a porównanie to szeroka rzeka ;-)
      • 26:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime30 Oct 2024 13:10

...pełna zwodniczych wirów, pułapek i niespodziewanych głębi :D
      • 27: CommentAuthortebe

wspominają m.in. Babylon w kontekście Amigi
      • 28: CommentAuthormrroman

Tak sobie teraz przypomniałem, poznałem kiedyś takiego faceta w końcówce lat 90tych we Wrocławiu. Miałem wtedy pierwszą fazę, "retro" wtedy :). No i kupiłem od niego Atari 1040 STFM. Jakiś czas później miałem kupić od niego MegaSTE ale coś nie działało z dyskiem, a człowiek był wtedy głupi i nie myślał na przyszłość. Oddałem je, a potem zamieniłem STFM na 1040 STE. Wracając do tematu, korzystał on na codzień z TTki a Falcona trzymał w szafie na sprzedaż. Chciał za niego wtedy 700 zł :). Dostarczał i naprawiał sprzęt w studiach nagraniowych. M.in. moją 1040 STFM kupił właśnie na jakąś wymianę albo na części(?). Czyli już wtedy wykorzystywano tam głównie STki do sterowania. Myślę, że to dlatego leżał u niego w szafie Falcon, a STE był też na sprzedaż dla mnie, bo ludzie przede wszystkim szukali ST, bo było tanie i wystarczające do pracy.
    1.  
      Cyprian - które to wpisy nie są związane z tematem wątku?
      • 30:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime30 Oct 2024 16:10

@Konstantyn w sumie większość.
      Tematem jest techniczne porównanie Atari Falcon 030 z Amiga 1200.
      w pierwszym wpisie dodaję stopniowo porównanie dla poszczególnych części: ->link<-
      Uwagi mile widziane.
      • 31:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime30 Oct 2024 18:10

przenosiny z wątku ->link<- zakończone.
      Być może jednak niektóre wpisy przeniosę z powrotem.

Teraz można się obrzucać błotem.
      • 32:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime30 Oct 2024 20:10 zmieniony

Doom na Amidze 1200, tym razem od strony MIDI :)

a tutaj Amiga i MIDI w innym programie, mianowicie Octamed jako MIDI sekwencer:
      • 33:

CommentAuthorhospes
      • CommentTime30 Oct 2024 21:10

To ja dorzucę klip, dlaczego to jednak Atari ST, było tym komputerem, który był wybierany na profesjonalny sekwencer do studiów nagraniowych.
      I nie chodziło tylko o zarządzanie plumkaniem na organkach z MIDI.

• 34:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime30 Oct 2024 21:10

Z Amigą i Midi problemem był multitasking. Nie udało mi się zrobić równobrzmiącego utworu zarówno na Music-X (zajebisty program), jak i na Octamedzie. Zawsze lekko szarpał i słychać to było na perkusji. A wystarczyło dodać funkcjonalność typu priorytet kanału, było by znacznie lepiej.
      • 35:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime30 Oct 2024 21:10 zmieniony

@jhusak niekoniecznie multitasking. powiedziałbym raczej że nie do końca dojrzały multitasking plus od strony sprzętowej 'specyficzne' podejście do przerwań, co w samo w sobie wprowadza latencję.

Inną sprawą jest to że 7MHz i 512kB RAM to nie jest dobre środowisko dla multitaskingu
      • 36: CommentAuthorxbx
      • CommentTime30 Oct 2024 22:10

Podobno Amiga (system/architektura) miała też poważne problemy ze stabilnością, kiedy była mocno dociskana. To był jeden z powodów odpuszczenia sobie Amigi przez twórców Traces (poźniejszy Blender) i przejścia na Silicon Graphics i Unix-a.
      • 37:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime30 Oct 2024 22:10

@xbx chodzi Ci o to?
      ->link<-

Why did you abandon Amiga and moved on to Silicon Graphics?

The main reason was that Amiga itself proved to be a dead-end for production. The market demanded higher quality graphics, especially 24 bits color. If Amiga would have made that step sooner…

Another reason was platform instability. Both the hardware and the Amiga OS were notoriously unstable. You couldn’t rely on it to work for more than a couple of hours. When I finally had the first SGI and got to used to Unix a bit, it was such a relief!

Ciekawostka tak że gościu pisał to w GFA Basic
      • 38: CommentAuthorxbx
      • CommentTime30 Oct 2024 22:10 zmieniony

Prawdopodobnie stąd to mi zostało.
      • 39: CommentAuthortebe
      • CommentTime30 Oct 2024 23:10

kiedy użytkownicy chcieli użyć Amigi do poważniejszych zadań okazało się że to tylko zabawka
      • 40:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime31 Oct 2024 07:10 zmieniony

Ej Atarowcy, ja nie napisałem że Amiga jest królową MIDI :D Do tego Amigowiec mógł sobie ustawić w kącie ST. Wstawiłem post, żeby było wiadomo że i na Amidze można było w MIDI fajnie :)

jhusak:

Z Amigą i Midi problemem był multitasking. Nie udało mi się zrobić równobrzmiącego utworu zarówno na Music-X (zajebisty program), jak i na Octamedzie. Zawsze lekko szarpał i słychać to było na perkusji.
      Jak na moje ucho w obu podlinkowanych wideo wszystko gra idealnie równo. Może kwestia kulawego interfejsu MIDI jaki używałeś ? A może po prostu MIDI w Amidze wymaga mocniejszego proca ze względu na różne inne rzeczy.

edit> przez mgłę pamięta program na Amigę 1200 do odtwarzania MIDI przez zestaw sampli. Faktycznie momentami było nierówno, ale brałem to na karb miksowania (renderowania) w tle sampli kanały midi->2 audio.

@xbx: właśnie porównałeś Amigę z Silicon Graphics :D Tzn no, nie Ty ale zacytowałeś. Chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie postawiłby nigdy znaku równości pomiędzy tymi platformai. Nawet 4000 z videotoasterem było tylko tanim substytutem SGI i tak Amiga zawędrowała do twórców efektów specjalnych. I dawała radę, oczywiście w ramach swoich możliwości. Co do tego jaki sprzęt itd okazuje się że nawet dzisiejsze pecety nie wytrzymują często długich renderingów 3d (kilkudniowych) i po jakimś czasie okrutnie spada wydajność całej platformy. Tutaj np ponoć dużo lepiej sprawują się Powermaki ze względu na ściślejszą selekcję komponentów.
      • 41:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime31 Oct 2024 09:10 zmieniony

Możliwości ACE Tracker'a na stockowego Falcona 030 (wykorzystujący DSP):

"ACE is a complete 16-bit synthesizer for Atari Falcon030 compatible computers. It features one of the most advanced sound engines ever made for the Atari series of computers. ACE is the gathering title of two products, ACE MIDI and ACE Tracker. Both applications use the same sound engine which enables musicians from both worlds to exchange sounds and ideas even if the method of making music is completely different".

• 42:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime31 Oct 2024 09:10

Gry pokazujące możliwości stockowego Falcona030:

• 43:

CommentAuthornogorg
      • CommentTime31 Oct 2024 10:10

Czy są dema na Falcona, które wykorzystują format ACE Trackera?
      • 44:

CommentAuthorCyprian

@nogorg z tego co wiem to kierunek na scenie Atari/Amiga to odtwarzanie gotowych plików dźwiękowych/mp2/mp3
      • 45:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime31 Oct 2024 10:10 zmieniony

@nogorg: nie jestem w stanie w tym momencie tak z głowy odpowiedzieć, ale odezwę się później.

przy okazji podaję linka do video z 4kb intra na stockowego Falcon'a, gdzie użyty jest softsytnh:

• 46: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime31 Oct 2024 10:10 zmieniony

Fajna ta platformówka prezentująca Falcona. Prezentacja niestety uziemiona przez ten twór doomopodobny.
      • 47:

CommentAuthornogorg

W READ_ME.TXT dołączonym do "4musiK" jest napisane, że ten stockowy Falcon to:

- An Atari Falcon 030 with at least 14 Mb of RAM

To chyba cały kawałek jest prerenderowany do tej pamięci?
      • 48:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime31 Oct 2024 11:10

14MB RAM w Falconie to stock
      Falcon z FPU to też stock

Co zrobisz, tak Atari sprzedawało
      • 49:

CommentAuthornogorg
      • CommentTime31 Oct 2024 12:10

Atari sprzedawało komputery w różnych konfiguracjach więc jest uzasadnionym, aby precyzyjnie dookreślać, który zestaw 'stock' ma się na myśli.

W grze "Willie's adventures preview" jest bardzo fajna muzyczka, ale to nadal zwykłe protrackerowe moduły ze skrajnym panoramowaniem L-P. Dodany jest tu łazienkowy pogłos. Domyślam się, że to robota DSP Falcona. Za to efekty dźwiękowe ustawione są bardziej w środku panoramy. Więc jak się chce, i CPU/DSP wyrabiają, to można.
      • 50:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime31 Oct 2024 13:10

Gdzieś tu w dyskusji padała informacja, że ogółem wyprodukowano ok. 20 tys. Falconów. Serio tak mało ich było??? :o