Na stronie Atari pojawiły się jakiś czas temu wyżej wymienione kontrolery. Jako ze nie jestem konsolowy, chciał bym się upewnić czy będą one działały z serią XL/XE bez przeróbek. Może ktoś ma i testował?
Przetestowałem sobie 2xCX78+ i jestem bardzo zadowolony. Z małym problemem technicznym przy testowaniu do którego odniosę się na końcu.
Platforma testowa: 130XE + ultimate + side2
Pady działają "as is". Nic nie trzeba kombinować. Rozwiązanie proste, tanie i dostępne w lokalnych sklepach. Dołączone bezprzewodowe nadajniki mają krótką wtyczkę. Gniazda Joy 1 i 2 są głębiej osadzone w tym komputerze niż na konsoli 7800, więc podłączenia nadajników wymaga klasycznego Przedłużacza portu DB9. Raczej każdy ma, a jeśli nawet nie to są dostępne cały czas w sprzedaży. Polecam te 10cm - idealnie się do tego nadają. Niestety nie jestem w stanie sprawdzić responsywności. Atari mam podłączone cyrkowo do ekranu poprzez recorder DVD (svideo -> DVD -> HDMI -> OLED). W dodatku lag jest na tyle nieregularny, że nawet po podłączeniu kablowego Joya nadal ciężko stwierdzić co dokładnie jest przyczyną. Czekam na zamówiony retroscaler.
Ciekawi mnie tez jak w środku wygląda CX40+ - przede wszystkim czy da się przełożyć bebechy do jakiegoś quickshota, bo jak wiadomo CX40 to klasyczna, ale nieużytkowa konstrukcja ;)