atarionline.pl [S] A8 Pico Sio - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime11 Dec 2024 17:12

Ot popełniłem kilka sztuk tego interface w/g tego projektu. ->link<-

Buda w mojej wersji. Wrzuciłem do sklepiku, ->link<-
      • 2: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime11 Dec 2024 20:12 zmieniony

Demo , Rewind 2 w Blizzardzie ładuje sie w niecałe pół godziny ;) Na filmie załapałem ostatnie parę sekund ładowania żeby nie nudzić uzytkowników ;)

• 3: CommentAuthortakron27
      • CommentTime12 Dec 2024 09:12

najs:)
      pico sio > 'pikuś'
      powiedz jeszcze, którym firmware w przyszłości aktualizować Twojego Pikusia? bo jak widzę woj ma na githubie sześć wersji w zależności od bebechów..
      • 4: CommentAuthorw1k
      • CommentTime12 Dec 2024 11:12

pekne:)
      • 5: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime12 Dec 2024 17:12

W środku jest pico2, więc firmware pod nie . Z zalet, Pico 2 ma swoje dodatkowe 4 mega pamięci więc można sie nawet obyć bez karty i trochę softu upchnąć w Pico kabelkiem USB z kompa. Dzisiaj jeszcze potestowałem KSO, też ładnie działa. Generalnie, to nie moje, soft i reszta jest kolegi Woj76, ja to tylko składam i zrobłem budę. No i autor wyraził zgodę na zrobienie paru sztuk dla ludzi. Tylko prosił żeby jemu głowy nie zawracać tylko mnie ..
      • 6: CommentAuthorwoj76
      • CommentTime12 Dec 2024 22:12

Nie chodzi o zawracanie głowy jako takie, jestem skory pomagać czy odpowiadać na pytania, nie chcę tylko "naprawiać" dewajsów Zaxona, bo nie wiem co tam w środku dokładnie jest. Poza tym ja to się bardziej na softwarze znam niż na czymkolwiek innym, to że jestem w stanie zaprojektować jakikolwiek działający układ graniczy z cudem :D

Na marginesie, jeżeli znajdziecie jakieś konkretne błędy w FW, to proszę o zgłoszenie ticketu na GitHubie, jest wtedy szansa, że kiedyś naprawię.

Co do wersji FW: najpierw wybierz, który rodzaj Pico masz (ori Pico, ori Pico2, czy Pimorioni 16) a potem czy jest to zbuowane na płytce z kartą SD czy bez.

Jest też szalony plan, żeby dodać TNFS i użyć PicoW, ale widzę, że zainteresowanie jest głównie w plikach CAS i ew. WAV.
      • 7: CommentAuthortakron27
      • CommentTime13 Dec 2024 08:12

że oprócz karty jest dostępna pamięć pico, to miodzio. na wewnętrzną jakieś testery, xexy z softem -loaderami do różnych turbo, a na kartę co akurat do wgrania. co do mnie, to obsługa wave'ów przydatna w takim scenariuszu, że można szybko/łatwo testować zgrane deckiem stare taśmy w turbo, na realnym a8.
      • 8: CommentAuthorw1k
      • CommentTime13 Dec 2024 14:12

je mozne niekde ziskat 3D krabicku?
      • 9: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime14 Dec 2024 00:12 zmieniony

@w1k

Pewnie można.
      Trzeba pytać zaxona :)

->link<-
      • 10: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime14 Dec 2024 04:12 zmieniony

Zadam to pyanie.
      Proszę mnie nie zjeść(zje...)

Czy mogę oprócz odczytu plików turbo cas/wav. Używać A8 Pico Sio do zapisu tychże na kartę SD ?
      Tak jak na zwykłym magnetofonie Atari ?
      Czy działa tylko odczyt obrazu taśmy/pliku ? W urządzeniu C: ?
      • 11: CommentAuthorwoj76
      • CommentTime14 Dec 2024 13:12

Nie ma zapisu kasetowego, jest to zupełnie inna bajka z punktu widzenia oprogramowania. Co było rozważane, to odczyt drugiej ścieżki dzwiękowej w plikach WAV i wpuszczenie jej do Atari przez SIO Audio In, tylko tutaj wyskoczył dość trywialny problem - skończyły mi się piny w Pico :(

Natomiast zapis do plików ATX działa, ale tylko istniejących już sektorów, tzn. nie można przeformatować takiego pliku, który ma brakujące sektory tak, żeby je miał.
      • 12: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime15 Dec 2024 17:12

Uff, co do budy do tego...Jest kilka "ale" ....

1. to co ja narysowałem pasuje tylko do mojej wersji tego interfejsu, więc dla innych jest w zasadzie bezużytecznie bo nie pasuje do stockowego projektu z Githuba.

2. Reszta problemów z udostępnianiem plików STL do drukarek 3d jest raczej znana każdemu kto coś kiedyś z cudzych plików drukował... A to sie rozdzielczość nie zgadza, a to wymiary, a to coś tam ...
      I na koniec wychodzi z tegowięcej z tego problemów niż narysować własną budę na nowo pod swoja maszynę.
      • 13:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime15 Dec 2024 18:12

@zaxon, nie wiem, czego używasz, ale ja NIGDY przez prawie 15 lat używania kilku drukarek i wydrukowania tak gdzieś pod 1000 modeli nie miałem problemu z wymiarami. NIGDY. Połowa była mojej roboty, a połowa z thingiverse. Jeśli pod Twoją maszynę musisz specjalnie coś robić, to znaczy, że jest źle skalibrowana.

Bierzesz STL 10 x 10 cm i po wydruku ma mieć 10 x 10 cm. Jeśli nie ma - kalibracja.
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime15 Dec 2024 19:12

Ja jeszcze zapytam o hardware. Usłyszałem od dobrego elektronika, że A8 Pico został zaprojektowany niskokosztowo, zaoszczędzono na bezpieczeństwie konstrukcji, przez co możliwe jest przepięcie, które może poskutkować uszkodzeniem procka 6502 i ANTIC-a. O ile 6502 można ogarnąć, to o ANTIC trudno, więc odradzał to rozwiązanie. Prawda to azaliż? :)
      • 15:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime15 Dec 2024 20:12

Tak - jeśli podepniesz kabel USB w momencie, gdy a8pico jest w Atari. Stąd w obecnych konstrukcjach płytka jest umieszczona tak, żeby nie było fizycznie możliwe podłączenie przewodu USB i jednocześnie wpięcie carta w Atari.
      • 16: CommentAuthortebe
      • CommentTime15 Dec 2024 21:12

Matguru opracował rozwiązanie prawilne, z zabezpieczeniami
      • 17: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime16 Dec 2024 19:12

@jhusak, aktualnie mam 3 sztuki Creality K1, w tym jedna w wersji max. Nowe. One sie same kalibrują przed każdym wydrukiem . Materiały także firmowe, dedykowane. Wcześniej miałem 3 Zortraxy M200. Więc raczej też nie 3 liga ;) Pisze o własnych doświadczeniach z wielu lat drukowania. Ty oczywiście możesz mieć inne . Ja mam jakie mam i przedstawiłęm moje stanowisko.

@Kaz, dlatego ta moja wersja tego interfejsu nie ma zasilania z gniazda SIO w Atari. Jest zasilana zewnętrznie przez gniazdo USB w Pico. Tak zrobiłem bo tak mi pasowało. Oczywiście, można zrobić lepiej. Projekt jest przecież ogólnodostępny. Ja zrobiłem tak jak zrobiłem. Kto chce kupi, kto nie chce nie. A ktoś inny jeszcze zrobi lepszą wersję... Generalnie zrobiłem sobie bo mnie ładowanie w Turbo i klimaty magnetofonowe zawsze cieszą ;) A że to jest o wiele lepsze rozwiązanie niż moje Bumboxy, no to zrobiłem pare więcej. I tyle.
      • 18:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime16 Dec 2024 21:12 zmieniony

@zaxon - piszę o tym, bo generalizowałeś z własnego przypadku "Reszta problemów (...) jest raczej znana każdemu, co (...)" , co często prowadzi do mylnych wniosków :)
      • 19: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime17 Dec 2024 20:12

Ufff ;) Ostatnie doświadczenia wykazały mnie i jednemu z kolegów Atarowców że lepej jednak sie rozmawia twarzą w twarz niż pisze. Muszę sie w końcu ruszyć z mojej gawry na jakiś zlot, normalnie pogadac ;) To naprawdę działa.

Co do fejsa, nalepki życzliwy grafik ,który chce pozostać anonimowy mi zrobił, od razu wyglądają lepiej.
      • 20: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime18 Dec 2024 20:12 zmieniony

@woj76

"Nie ma zapisu kasetowego, jest to zupełnie inna bajka z punktu widzenia oprogramowania."

To się będę dopytywał. Wszystkich forumowiczów. Co stoi na przeszkodzie, stworzenia cyfrowego, w pełni funkcjonalnego, odpowiednika firmowego magnetofonu Atari ?
      Realizującego zapis/odczyt plików w systemie normal/turbo.
      Mamy i dobrze że mamy, wiele rozwiązań sprzętowych i programowych wczytujących i zapisujących dane na wirtualnych dyskietkach ATR. Do zapisu na wirtualne C: nie mówiąc o turbo jest bardzo słabo.
      Czy to jest tak bardzo niszowa funkcja że się nie opłaca, czy poważny problem sprzętowo/programowy?

Proszę mnie oświecić.

@woj76
      Nie gniewaj się, nie do Ciebie te fochy ;) Dzięki za objaśnienie tematu.

@zaxon

Ślicznotki ;)
      • 21: CommentAuthorwoj76
      • CommentTime19 Dec 2024 14:12

Do pliku WAV prawdopodobnie żaden problem (oprócz wymknięcia się nagrywania spod kontroli i zapełnienia dość szybko karty SD, z dyskami nie ma tego problemu), o tym to w sumie muszę pomyśleć, ale ja pisałem o plikach CAS, to jest trudne (dla mnie w każdym razie).
      • 22: CommentAuthorw1k
      • CommentTime19 Dec 2024 18:12

Dziś dostałem urządzenie od znajomego, który je zbudował i tchnął w nie życie. Muszę przyznać, że dla mnie to urządzenie było długo oczekiwane i prawdopodobnie jedno z najlepszych, jakie mam... emulujące mechanizm kasetowy i różne TURBO, to jest świetne :)

• 23: CommentAuthortakron27
      • CommentTime21 Dec 2024 15:12

że bez spiny zapytam, zaxon, jak tam postępy produkcji, czy przewidujesz kiedy może będą wysyłki?..
      • 24: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime21 Dec 2024 17:12

Głupio wyszło, ale tak wygląda robota przed świętami . Zamówiłem kable joystickowe tydzień temu, paczkę gdzieś wcieło, zamówiłem ponownie a wzasadzie 2 razy, dzisiaj dopiero kable odebrałem. Jutro skończę montaż, dorobię papiery i wyślę.
      • 25: CommentAuthorw1k
      • CommentTime21 Dec 2024 21:12

TURBO D (without sound :( )

• 26: CommentAuthortakron27
      • CommentTime22 Dec 2024 14:12

Zax, spoko luz. Wez poprawke ze jest okres przedswiateczny i kurierzy/dostawcy mie wyrabiaja..

W1k, as i remember, in this project there is no connection to sio audio input, so this may be ok that we don't hear audio during loading.
      • 27: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime22 Dec 2024 15:12

Ok, paczki w drodze. Udanej zabawy ;)
      • 28: CommentAuthortakron27
      • CommentTime23 Dec 2024 23:12

U mnie zabawa we czwartek po południu, bo już od rana goście się rozgościli ;-p. Ale dostawa w <24h to się inpostowi udała.
      • 29: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime25 Dec 2024 18:12

No, dali radę, choć ja też raźno biegłem do paczkomatu żeby to wysłać. I to specjalnie do dalszego który stoi w ogrzewanej galerii żeby zabawki niepotrzebnie nie marzły.
      • 30:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime26 Dec 2024 10:12 zmieniony

Jakby co, to paczkomaty mają gwarantowaną porę, gdzie jeszcze bieżącego dniaopróżniają skrytki. Są kategorie, warto je znać. Mój ulubiony paczkomat to 15:00 gwarancji, a ze względu na obłożenie, często jeszcze ok 21:00 opróżniają. W ogóle ta firma robi robotę. Sobota - nadane. Niedziela - w paczkomacie docelowym. Czad. No ale niestety, tylko przed świętami... Ale i tak często nadaję w piątek, a w sobotę rano już jest :)

Strefy godzin odbiorów:

Strefa A – godzina graniczna: 16.00
      Strefa B – godzina graniczna: 15.00
      Strefa C – godzina graniczna: 14.00
      Strefa D – godzina graniczna: 13.00

A jaką strefę ma paczkomat, to można sobie sprawdzić na stronach inpostu ->link<-

Wiem, wygląda jak reklama :/ ale to wiedza, którą każdy nadawca powinien mieć :)
      • 31: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime26 Dec 2024 19:12

No to wiadomo jak ktoś sporo paczkomatami wysyła ;) Ale święta rządzą sie swoimi prawami i w kurierce. Normy normami a życie życiem ;)

Wydrukowałem kolejne 4 skorupki, jutro pewnie je poskładam i kończę produkcję. Jak znam życie to znowu szlak przetarłem i zaraz te interfejsy wszyscy zaczną robić i sprzedawać , prześcigając sie na ceny ;)
      • 32: CommentAuthortakron27
      • CommentTime27 Dec 2024 18:12 zmieniony

Małe testy dzisiaj. Carty z turbo mam poza domem, a nie wszystkie loadery co mam pod ręką chcą się z xexa na sio2pico uruchomić. Ale w końcu jeden znalazłem i jest ok.
      ED2 - ha, wystarczy z loaderem xex spróbować wejść wyżej, $600 zamiast 500, i działa (WZab 2t12)
      Z casami problemu nie ma, ale przy wave trzeba wejść do konfigu i ustawić czy to bedzie w turbo czy normal. Ale i takie i takue się wczytują. Xecy i atr, no co ma nie działać. Brakuje wisienki w postaci dźwięku wczytywania ze sio, ale, to nie bug.
      Generalnie jest dobrze :-)

Obsługa intuicyjna, ewentualnie może być potrzebna wiedza, ktore turbo z jakiego sygnału sio korzysta;
      ED - na stronie woj76 ma wszystko ładnie rozpisane! :-]
      Toteż dzięki (Zax?) za ustawienie domyślnie pod KSO t2000.

Pytanie jedno, co to za otwor na wysokości gniazda usb? Myślałem że pod diodę, ale nie mryga ;-p
      • 33: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime27 Dec 2024 19:12

Otwór jest do wprowadzenia pico w tryb boot do załadowania firmware gdyby sie nowy pokazał. Wtedy wykałaczką, spinaczem, wciskamy guziczek przez ten otworek, podłaczamy fejsa do PC , puszczamy guziczek i możemy sobie nowe firmware załadować a w zasadzie po prostu skopiować , bez rozbierania urządzenia. Bo pi sie zgłosi do przeprogramowania.
      • 34: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime30 Dec 2024 11:12 zmieniony

Cześć.

Nie zmieniałem nic w konfiguracji póki co ale:

1. Nie mogę nic wczytać z BLIZZARDA, KSO2000 i UM w sumie też. BLIZZARDA i KSO nawet nie rozpoczyna ładowania a UM zaczyna ładować - widzi header i wczytuje dalej ale bez uruchomienia na końcu - szare tło. Pliki wygenerowane są przez TURGEN - w CAS. Mam cart-a z loaderami.
      2. XEX ładuje i na końcu zwis.
      3. ATR jeszcze nie sprawdziłem

Zapewne to kwestia konfiguracji - pomożecie?
      • 35:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime30 Dec 2024 12:12

Wiem, że głupie pytanie - ale odpowiednie carty do tych turbin masz? Ewentualnie loader załadowałeś?
      • 36: CommentAuthortakron27
      • CommentTime30 Dec 2024 12:12

UM nie używam to się nie wypowiem. KSOt2000 działa na domyślnych ustawnieniach; nie wiem czy to def. firmware, czy tak Zaxxon ustawił przed wysyłką.
      Rozpiskę co jak ustawić pod które turbo jest na githubie woj76: ->link<-
      Ja testowałem, prócz normal, kso t2000 i omicron. działa. Zax testował blizzarda, ma to na swoim filmiku (i chyba pokazał ustawienie konfiga).
      w1k testował czeskie t2000 i turboD, też działa.
      Może nie styka Ci któryś pin w złączu SIO
      ?

/co do loaderów turbo ładowanych z xexa, może być potrzebne ustawienie 'xex loader' wyżej niż $500. na loder kso t2000 (wzab) pomogło $600, $700.
      ale jeśli wczytujesz je fizycznie z carta, to nie powinno być tego problemu.
      • 37: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime30 Dec 2024 16:12

Zaraz sie podłączę i zrobie fotki ustawień bedzie prościej...
      • 38: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime30 Dec 2024 16:12 zmieniony

Tak ustawiłem jak testowałem przed wysyłką.Ale to u innych może być inaczej.

Sprawdziłęm na szybko,

Ok, Blizzard:
      Turbo When : None/Motor
      Turbo Data: SIO Data IN

AST :
      Turbo When: COMM
      Turbo Data: SIO Data IN

KSO
      Turbo When:J2P2
      Turbo Data:J2P4

W załączniku NEAR w blizardzie, KSO i AST (BUT)
      • 39: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime30 Dec 2024 17:12 zmieniony

No i jeszcze jedna rzecz, mam ATARES PHOENIX _1.0. ROM, do Blizzarda on sie odpala z a8pico ale nie ładuje plików choć wszystko wygląda ok. Wersja Atares_Phoenix.xex działa prawidłowo.
      • 40: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime30 Dec 2024 19:12 zmieniony

Dzięki zaxon. Potestuję jak tylko wrócę do domu.

@takron27 też dzięki

@Peri Noid, tak mam odpowiednie carty :) i tak załadowałem loadery :). Mam 5 czy 6 magnetofonów z ast, blizzardem, kso i unerring master i czeskim T2000 dlatego wiem, że carty są ok
      • 41: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime30 Dec 2024 19:12

UM tez przetestowałem w miedzy czasie . Ale ładować ładowało poprawnie tyle że sie wygruziło na sam koniec. Ale to raczej prawdopodobnie wina loadera, carta, konwersji niż interface. Czasochłonna zabawa..

Pamietam moje kasety z blizzardem, pewexowe BASF 60, nagrywane z jednej strony tylko i tabelka, stan licznika i numer , którym loaderem ładować z Phoenixa ;)
      • 42: CommentAuthorw1k
      • CommentTime31 Dec 2024 20:12

aky najlepsi loader pre turbo KST, ROM a podobne polske turba?
      • 43: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime1 Jan 2025 13:01

Bardzo wstępna wersja do XL zeszła z maszyny...Teraz poprawki..;)
      • 44: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime1 Jan 2025 14:01 zmieniony

Bardzo ładnie wygląda ta wersja :) Będą jeszcze jakieś malowania/napisy na obudowie?
      • 45: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime1 Jan 2025 14:01

Na razie tak, prace w toku.
      • 46: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime1 Jan 2025 15:01

Fajnie, chyba będę chętny na jedną sztukę do swojego 800XL :) jaka będzie cena tej wersji?
      • 47: CommentAuthorw1k
      • CommentTime3 Jan 2025 13:01

12000 baud, TURBO D

• 48: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime4 Jan 2025 13:01

@w1k Great, do you know where I can find a cardridge image or loaders for this turbo?
      • 49: CommentAuthorw1k
      • CommentTime4 Jan 2025 16:01

here:

->link<-

and try search "DNM"
      • 50: CommentAuthorw1k
      • CommentTime4 Jan 2025 20:01