To już jutro, w niedzielę, o godzinie 18:00 naszego czasu, Suvek opowie na żywo o swoim projekcie repliki Falcona 030 (z oryginalnymi układami) na Zoomie AtariOnline.pl.
Premiera #ReFalcon podczas targów Indy 2026 Classic Retro Computer Expo w Indianapolis, weekend 21-22 Marca 2026.
Podczas premiery zaprezentowałem dwie repliki. Obie zostały zbudowane w oparciu o dwie pierwsze płytki PCB z pierwszej partii próbnej, którą zamówiłem kilka miesięcy temu. Oznacza to, że na etapie prototypu projektu obyło się bez odpadów.
Jedna z płyt głównych ReFalcon została zamontowana w oryginalnej obudowie komputera Falcon 030. Obudowa ta pochodziła od muzyka – wieloletniego użytkownika Falcona – który zmarł w zeszłym roku, pozostawiając po sobie 30-letni komputer, którego nie dało się już naprawić. Odbudowany system wykorzystuje wszystkie oryginalne podzespoły wewnętrzne, w tym klawiaturę, stację dyskietek oraz zasilacz. Jedynym wymienionym elementem była płyta główna. Podczas targów na tym egzemplarzu uruchomione było demo „Joy” które ma replice chodziło perfekcyjnie czemu przyglądali się zwiedzający i inni wystawcy.
Druga replika płyty głównej trafiła do całkowicie nowej, przezroczystej obudowy, wydrukowanej w technologii SLA 3D. Obudowę tę zaprojektował Simon – utalentowany twórca prowadzący kanał @10p6 w serwisie YouTube na podstawie mojej specyfikacji płyty ReFalcon oraz wskazówek dot. nowych rozszerzeń. Wspólnie z Simonem zmodyfikowaliśmy model obudowy, aby uwzględnić nowe funkcjonalności dostępne w replice, takie jak: (1) wyjście wideo kompatybilne ze standardami VGA i HDMI, (2) alternatywna opcja zasilania typu „Direct DC” oraz (3) boczny dostęp do karty CF, umiejscowiony nad stacją dyskietek. Obudowę tę zamówiłem i opłaciłem w profesjonalnym zakładzie druku 3D.
Obie repliki zdobi nowa plakietka Re-Falcon 030, którą zaprojektowałem osobiście, a której wykonanie zleciłem firmie Badgeman z UK. Widać ją dobrze na wideo z YT
Już jest znany plan wystąpień na VCF West 1-2 sierpnia: ->link<-
Dużo ciekawych tematów, jest też kolega Suavek z projektem Re-Falcon:
The ReFalcon project Steve Suavek
Steve Suavek is a professional electrical engineer with more than three decades of experience designing electronic systems. Outside of his professional career, he is a passionate retro computing enthusiast who enjoys restoring vintage computers, developing custom hardware expansions, and recreating classic computer systems.
The ReFalcon project is the first successful effort in more than three decades to recreate a fully functional Atari Falcon030 motherboard. In this presentation, Steve shares the story behind the project, the technical and logistical challenges that had to be overcome, and the engineering decisions that made ReFalcon a success.